Avslöjandet att en spelare i AIK mottagit hot om att underprestera i matchen mellan IFK Göteborg och AIK igår slog ner som en bomb i fotbollssverige. Nu har det framkommit nya uppgifter från DN  som tyder på att händelsen är betydligt allvarligare än vad som initialt befarades. Polisens hemliga underrättelsematerial visar, enligt DN:s uppgifter, att hela sex spelare har varit inblandade i matchfixning. 

Matchfixningsligan har kopplingar till ett ökänt kriminellt nätverk

Det hela började med att en tidigare spelare i AIK kontaktade en gammal lagkamrat som nu spelar i klubben i syfte att påverka resultatet i matchen Göteborg-AIK.  Den hotade spelaren meddelade då klubben omedelbart och informationen fördes sedan vidare till Svenska fotbollförbundet som valde att ställa in matchen.

Det material som DN nu tagit del av gör gällande att totalt sex har varit inblandade, eller blivit utsatta för påtryckningar, att påverka matchresultat i Allsvenskan. Den liga som ligger bakom skandalen ska ha täta band med några av Sveriges mest ökända kriminella nätverk. 

Flera spelare har hotats och deltagit i matchfixning

En spelare ska ha upptäckts av en ren slump då polisen hade span på en kriminell person. Den kriminella personen ska ha åkt hem till spelaren och besökt honom i hans hem för att försöka påverka en match. Dessutom ska fem andra spelare från olika klubbar ha tjänat stora pengar på matchfixning. I de fallen rör det sig alltså inte bara om försök utan de uppges aktivt ha påverkat matcher. Polisen sägs ha mycket starka misstankar om de här spelarna men bevisen var inte tillräckligt starka för att det skulle bli rättsak av det hela. Därför har ingen förundesökning ägt rum. 

Matchfixning i Allsvenskan är inte ovanligt, åtminstone inte om man ska tro DN:s uppgifter. Problemet beskrivs som utbrett och allt som allt rör det sig om en "lång rad matcher" som manipulerats. Motivet till detta ska vara ren och skär pengatvätt.