Att målvakter gör mål är mycket ovanligt och idag händer det nästan aldrig. Men en titt i backspegeln visar att det finns ett gäng sköna profiler som hittade målet några gånger. Här är några målskyttar vi minns.

Rogerio Ceni – 132 mål

Här har vi den riktiga målkungen bland målvakter. Med sinnessjuka 132 mål leder han skytteligan för målvakter överlägset, ingen kommer ens i närheten av brassens nivåer. Ceni lade handskarna (eller skorna?) på hyllan 2015 efter totalt 15 år i Sao Paolo FC. Målvakten var lika bra på frisparkar som på straffar och när det vankades ett bra läge var det alltid Rogerio Ceni som klev fram. 61 av målen gjordes på frispark, 70 på straffar och 1 genom spelmål.

Jose Luis Chilavert – 67 mål

Paraguayanen var känd för två saker: sitt temperament och sin grymma vänsterfot. 1999 blev han den första målvakten någonsin att noteras för ett hattrick – ett rekord som står sig än idag. Detta skedde när han spelade för Velez Sarsfield som mötte Ferro Carril Oeste. Velez fick tre straffar och Chilavert stänkte in samtliga. Chilavert är med sina 8 mål för Paraguay den målvakt som gjort flest mål i internationella landskamper.

Jorge Campos – 46 mål

Den 168 centimeter korta målvakten gjorde 130 landskamper för Mexiko mellan 1991 och 2004. ”The Great Wall of Mexico” var främst en riktigt bra och spektakulär målvakt som älskade att ha bollen och göra finter, men han var också en av få spelare som mixade mellan att spela målvakt och anfallare. När han representerade UNAM Pumas i början av sin karriär fick han inte mycket speltid då laget redan hade en bra målvakt, men Campos hade visat sig vara så pass vass som utespelare på träningarna att han fick chansen att spela anfallare i några matcher. Det hände då och då att han fick gå upp på topp när laget jagade mål – även i landslaget. Majoriteten av målen gjordes som utespelare men i och med att han främst var målvakt får han vara med på listan.

Rene Higuita - 41 mål

En av fotbollshistoriens största profiler någonsin breakade i VM 1990 med ”skorpionen” då han hoppade upp och lade sig horisontellt i luften och sparkade bort bollen med hälarna ovanför kroppen. Higuita var en minst sagt spektakulär målvakt som älskade att showa – och göra mål. Sammanlagt nådde han upp till 41 mål (landslag och klubblag) i sin långa karriär som mestadels spenderades hemma i Colombia. Majoriteten av dem gjordes på frisparkar eller straffar, men Higuita gjorde sig också känd för att dribbla som siste man - vilket inte sällan satte medspelarna i knipa.

Hans-Jörg Butt - 32 mål

Den tyske målvakten spenderade merparten av sin karriär i Bayer Leverkusen och Hamburger SV, men hann också med att representera Bayern München på ålderns höst. Tidigt upptäckte han att han hade ett riktigt bra tillslag och fick chansen lägga en hel del straffar i Hamburg. Hans-Jörg Butt var säkerheten själv från 11 meter och innehar målrekordet för målvakter i Bundesliga med 26 strutar.

Under en match med Leverkusen mot Schalke stegade han upp mot straffpunkten och bredsidade säkert in bollen, men sedan hände precis det som är risken med målvakter som får lägga straffar – han var inte tillräckligt snabb tillbaka. Jörg-Butt hade fullt upp med att fira med sina lagkamrater och hann inte tillbaka till eget mål innan en Schalke-spelare prickade målet från halva plan direkt vid avspark.

Vincent Enyeama – 20 mål

Den nigerianske landslagsmålvakten tillhör idag franska Lille och är inte bara en riktigt bra sista utpost, utan också en vass straffskytt. Enyeama gjorde 12 mål när han spelade i den nigerianska ligan och när han flyttade till israeliska Hapoel Tel Aviv blev han snabbt lagets första straffskytt. Nu väntar vi bara på att han spräcker nollan i Lille, men det kan bli svårt då han inte står först i kön när det ska slås straffar.

Peter Schmeichel – 13 mål

Målvaktslegendaren från Danmark lyckades göra ett par strutar i sin karriär. Två av dem gjordes i träningsmatcher med Manchester United – båda på nick vid hörna. Schmeichel blev den förste målvakten att göra mål i Premier Leauge när han pangade in ett volleyskott för Aston Villa mot Everton 2001. Sonen Kasper Schmeichel har inte anammat faderns målsinne hittills och väntar fortfarande på första målet.