Davos är nästa anhalt för världscupen i längdskidor. I helgen 14-15 december ska det nämligen tävlas två dagar i rad. Välkommen till veckans stora genomgång inför helgens höjdpunkter och Vinterstudion!

UPPDATERAT: Läs också vår artikel inför världscupen i Planica 21-22 december.

Vi på Betting fortsätter att söka efter den första svenska världscupsegern 2019/2020. Kommer den nu i helgen?

Chansen finns utan tvekan. Som oddsen sitter just nu är en av de svenska åkarna till och med favorit i ett av loppen.

Speltips: "Burman kan bli livsfarlig idag"

Läs tipset på Jens Burman i duell mot Martin Johnsrud Sundby.

Program för världscupen i Davos 2019

Lördag 14 december
  • 14:00: Sprint i fristil, damer och herrar

Boostade superodds hos Coolbet på sprinten!

Söndag 15 december
  • 10:45: 10 km fristil damer
  • 14:55: 15 km fristil herrar

Kanske kan någon i blågult bryta den norsk-ryska dominansen?

15 km fristil Davos 2019
Simen Hegstad Krüger 4.75
Sjur Röthe 4.75
Alexander Bolshuov 6.00
Maurice Manificat 6.00
Jens Burman 15.0

Se alla deltagare och få de senaste oddsen här!

Läget i det svenska laget inför världscupen i Davos 2019

Vid tävlingarna i schweiziska Davos är det dags för säsongens första fristilssprint och på startlinjen hittar vi bland andra fjolårets VM-guldmedaljörer Maja Dahlqvist och Stina Nilsson, som båda två stod över helgen i Lillehammer.

Även Oskar Svensson, som slutade topp-10 på VM, samt Johan Häggström och Marcus Grate, som båda två tog sig till final i fristilssprint i fjol, finns med i truppen.

Totalt har landslagsledningen i Svenska Skidförbundet har tagit ut 9 damer och 11 herrar till helgens tävlingar.

– Vi kommer till Davos med ett starkt sprintlag. Både Maja och Stina rapporterar uppåtgående form och Jonna Sundling visade god form då hon tog sig upp på pallen i Ruka, säger damtränare Stefan Thomson.

Truppen till Davos: Damer (Sprint)

Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK, Moa Lundgren, IFK Umeå, Stina Nilsson, IFK Mora SK, Emma Ribom, Piteå elit, Jonna Sundling, Piteå Elit, Linn Svahn, Östersunds SK.

H2H – Sprint Davos 
Stina Nilsson 1.67
Maiken Caspersen Falla 2.10

Teodor Petersson och Olle Jansson är två sprinthopp

Tillbaka på startlinjen är även Olle Jonsson, som inlett skidsäsongen fint med sprintseger i Gällivare, samt en tredjeplats i Volkswagen Cup.

– Det ska bli spännande att fortsätta följa Olle på den internationella arenan, likaså Anton Persson, som gick hela vägen till final under Volkswagen Cup efter ett fint kval, säger herrtränare Fredrik Uusitalo.

– Teodor Peterson, den kanske mest erfarne sprintern, har inlett säsongen stabilt med en topp 10 placering redan under den första världscupen i Ruka vilket känns lovande

Truppen till Davos: Herrar (Sprint)

Marcus Grate IFK Umeå, Johan Häggström, Piteå Elit, Olof Jonsson, Trillevallen SK, Anton Persson, SK Bore, Teodor Peterson, Sågmyra SK, Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK.

H2H – Sprint Davos 
Johannes Hösflot Kläbo 1.27
Federico Pellegrino 3.40

Moa Lundgren och Emma Ribom har visat positiva formkurvor

Flera unga åkare från det svenska utvecklingslaget har inlett säsongen bra. Emma Ribom och Moa Lundgren kommer till exempel båda två dubblera och köra både sprint och distanslopp.

Detsamma gäller för Johan Häggström och världscupdebutanten Linn Svan, som tidigare endast åkt i den nationella gruppen i Falun.

– Både Emma och Moa har visat väldigt fin kapacitet under säsongsinledningen. Linn vann både 10 kilometer klassiskt och sprinten i Volkswagen cup i Idre i helgen och det blir intressant att hon nu får möta internationellt motstånd, säger Stefan Thomson.

Truppen till Davos: Damer (Distans)

Charlotte Kalla, Piteå Elit, Moa Lundgren, IFK Umeå, Moa Olsson, Falun-Borlänge SK, Elina Rönnlund, IFK Umeå, Emma Ribom, Piteå Elit, Linn Svahn, Östersunds SK.

H2H – 10 km fristil Davos 
Charlotte Kalla 2.27
Krista Pärmäkoski 1.58

Charlotte Kalla och Jens Burman sannolikt de bästa distansåkarna

Världscupdebuterar på internationell mark gör även Moa Olsson.

– Moa får chansen i världscupen efter en stark inledning av säsongen där hon vann ett distanslopp i Volkswagen cup och blev tvåa i det andra, berättar Thomson.

En annan ung frisk fläkt som gjort fina fristilslopp i inledningen av säsongen är Gustaf Berglund.

– Gustaf är en ung kille som kan åka skidor fort i de flesta discipliner när det stämmer. Vi minns bland annat kvalet från världscupen i Dresden i fjol där han blev 7:a. Nu får han chansen i ett distanslopp, säger Uusitalo.

I helgen får vi även se Charlotte Kalla, som visat uppåtgående form, samt Jens Burman Björn Sandström och Axel Ekström, som inlett säsongen med fina resultat.

Calle Halfvarsson är tillbaka i träning efter sin förkylning, men väljer att avstå helgens tävlingar.

Truppen till Davos: Herrar (Distans)

Jens Burman, Åsarna IK, Johan Häggström, Piteå Elit, Axel Ekström, IFK Mora SK, Björn Sandström, Piteå Elit, Karl-Johan Westberg, Borås SK, Gustaf Berglund, IFK Mora SK.

H2H – Sprint Davos 
Baptiste Gros 1.90
Gleb Retivykh 1.80

Frida Karlsson mycket saknad i världscupen

Analyserar vi den svenska truppen så är den absolut mest saknade förstås Frida Karlsson.

Under måndagen blev det officiellt att Frida Karlsson har fått startförbud efter en hälsoundersökning utförd av det Svenska Skidförbundet.

Det är ont om klara uppgifter kring vad det egentligen handlar om, men det man säger är att hon ska ha pressat sig för hårt både fysiskt och mental och behöver vila.

– Frida är mycket målmedveten och ambitiös och vill väldigt mycket med sitt idrottande. Det har helt enkelt blivit lite för intensivt och för mycket. Hon måste nu ta ett steg tillbaka för att återfå balans. Hälsan är alltid viktigare än idrottslig prestation, berättar landslagsläkare Magnus Oscarsson i förbundsinformation.

Vilka exakta krav som inte uppfyllts och vilka specifika korrigeringar som krävs vill Magnus Oscarsson inte gå in på.

– Det är en fråga mellan Frida själv och landslagets medicinska team och inget vi kommer att lämna några detaljerade upplysningar om. Elitskidåkning ställer höga krav på balans mellan de stora mängderna träning och återhämtning och de flesta utövare på elitnivå går någon gång under sin karriär mer eller mindre över gränsen och får överbelastningar av olika slag, skador och så vidare.

Stor press med genombrott både sportsligt och medialt

Under den föregående vintern presterade Frida Karlsson över allas förväntan på VM i Seefeld där hon deltog som sistaårsjunior. Efter det har hon haft en mycket intensiv period där hon gått från gymnasieelev och lovande junior till en av Sveriges mest bevakade idrottsprofiler.

– För en elitskidåkare måste helheten gå ihop. Det handlar om bland annat träning, vila och näringsintag, men även om allt som händer runt omkring.

– I våras fick Frida en plats i A-laget med allt vad det innebär i form av fler lägerdagar, resdagar, uppdrag, mediebevakning och det faktum att hon på varje läger jämför sig med världseliten. Det är då inte konstigt att någon av alla viktiga pusselbitar inte uppfylls tillfullo, berättar Magnus Oscarsson.

Överträning och otillräckligt näringsintag allt mer vanligt bland elitskidåkare?

Liknande nedsättning i fysisk förmåga har den här säsongen drabbat norskan Ingvild Flugstad Östberg. Kanske är jakten på att försöka hänga med den fenomenale Therese Johaug för tuff för konkurrenterna uppe i toppen och att de därmed går in i väggen?

– Just nu är jag väldigt ledsen och besviken. Det är lätt att stressa upp sig men man måste se det långsiktigt. Jag ska göra allt jag kan för att snart vara tillbaka i tävlingsspåret samtidigt som jag vill hålla många år framöver, säger Frida Karlsson till Svenska Skidförbundet.

Vi kan bara hoppas att Frida Karlsson snabbt känner sig bättre och är tillbaka i det svenska landslaget.

Sprint är det stora hoppet i världscupen i Davos

I distansloppet blir det utan Frida Karlsson svårt att få till någon svensk vinst eller ens pallplacering. I lördagens sprint är däremot Stina Nilsson just nu favorit på oddsen, tätt före vinnaren från sprinten i Ruka, Maiken Caspersen Falla.

H2H – Sprint Davos 
Jonna Sundling 1.50
Jessica Diggins 2.40

Herrarnas svenska trupp innehåller det som Sverige har att komma med i längdskidåkning på herrsidan just nu. Som distansåkare finns framförallt Jens Burman som gjorde en jättefin skiathlon i Lillehammer senast.

Några topplaceringar på herrsidan känns emellertid svårt att hoppas på som läget är just nu med styrkan på det svenska laget och konkurrensen med andra länder.

Ska Sverige nå någon seger i världscupen eller åtminstone pallplats i helgen så är det antagligen på damsidan.

10 km fristil Davos 2019
Vinnare utan Therese Johaug
Jessica Diggins Se här
Heidi Weng 3.65
Krista Pärmäkoski 5.50
Charlotte Kalla Se här
Teresa Stadlober 21.0
Moa Lundgren 41.0

Två pallplatser hittills i världscupen 2019/2020

Med två helger i världscupen 2019/2020 är avklarade. I premiären i Ruka fick Sverige med sig en pallplats då Jonna Sundling slutade tvåa i sprinten. Även den andra världscuphelgen i Lillehammer serverade en svensk pallplats.

Damernas stafettlag slutade trea trots att de saknade inte mindre än tre tunga namn i uppställningen.Frågan är om någon av de svenska åkarna i truppen till Davos kan ta en pallplats och förlänga sviten?

Massor av speltips på längdskidor här på Betting.se

Om man vill ha chans att vinna pengar på världscuptävlingarna i Davos ska man titta till alla våra speltips på längdskidor som vi har här på Betting.se

De två första helgerna har två vinnande medlemmar lagt upp sina speltips.

Speltipsaren "Längdchefen" har bra statistik

"Längdchefen" har flera speltips uppe redan nu på tävlingarna i Davos. Bland annat på att Federico Pellegrino ska fälla den omöjliga Johannes Hösflot Kläbo i sprinten. Motiveringen är att Pellegrino är otroligt giftig i fristil som är det som gäller i Davos.

I damernas sprint tror Längdchefen att Stina Nilsson tyvärr slutar bakom Maiken Caspersen Falla.

"Snösäker" är en annan medlem som gillar odds på längdskidor – och som faktiskt ännu inte missat något av sina speltips den här säsongen. Speltips från den användaren lär dyka upp när helgen närmar sig också.

Tävlingarna i Davos avgörs kommande helg, lördag och söndag, och allt sänds som vanligt i Vinterstudion i SVT. Har man inte tillgång till en tv kan allt också ses via live stream på SVTplay.

Att vinna Tour de Ski (Damer)
Therese Johaug Se här
Frida Karlsson 6.00
Ingvild Flugstad Östberg 9.00
Stina Nilsson 17.0
Charlotte Kalla 34.0
Ebba Andersson 101

Prova Coolbet som är grymma på längdskidor

I stort sett alla spelbolag på marknaden erbjuder odds på längdskidor. Det skiljer emellertid mycket i kvalité mellan dem och ett spelbolag som vi här på Betting.se särskilt rekommenderar är Coolbet.

Coolbet sticker ofta ut kraftigt i sina odds och det ges därmed bra chans att vinna. Dessutom har de en fin startbonus om man ännu inte har ett konto hos dem och går via oss på Betting.se.

Om man inte är sugen på Coolbet utan vill starta ett konto hos ett annat spelbolag så rekommenderar vi vår fantastiska sida med samlade svenska spelbolag och deras välkomstbonusar.

Odds som sticker ut
Grymt bra välkomstbonus
Relativt enkla omsättningskrav

Kort om Davos

Davos är en ort i Schweiz där nästan allt kretsar kring olika skidsporter.

11 000 personer bor i staden som faktiskt är Europas högst belägna stad med sina dryga 1500 meter över havet.

Davos