Allsvenskan 2023 är färdigspelad och vilken avslutning vi fick bevittna. Nu är det dags att summera den gångna säsongen och i denna artikel tittar vi närmare på hur lagen har presterat i förhållande till förväntningarna från spelmarknaden.

Spela på allsvenskan hos Expekt

Vi definierar överprestation och underprestation som antalet poäng i jämförelse med förväntat tagna poäng. För att beräkna det förväntade antalet poäng har vi använt oss av Pinnacles stängningsodds. Detta ger oss en bild av vilka lag som under säsongen varit mest under- och övervärderade. 

Med en femteplats i tabellen är det Värnamo som har överraskat mest och tagit 10 fler poäng än vad de förväntades ta. Det är en otrolig bedrift och visar att det beröm som tränare Kim Hellberg fått är välförtjänt. Mycket ska även tillskrivas nyförvärvet Gustav Engvalls succé och framför allt hans effektivitet. 

Elfsborg snubblade på mållinjen men om de hade lyckats ta guldet hade det varit en överprestation vi inte sett sedan IFK Norrköpings guld 2015. Under säsongen överraskade de förväntningarna med nästan 10 poäng. Med andra ord ett lag som inte väntades vara med i toppen trots genomgående stabila resultat, frågan är om de blir lika underskattade nästa säsong när det redan ålderstigna stommen blivit ett år äldre? 

Segrande Malmö FF och trean BK Häcken motsvarade förväntningarna väl med sina placeringar utan att överprestera nämnvärt. Hammarby förväntades ta en ytterligare tre poäng till och med tanke på hur många övertidsmål de släppte in under hösten hade det lika gärna kunnat sluta med en överprestation sett till stängningsoddsen.

Lagen som underpresterade

I botten har vi såklart de stora besvikelserna i AIK och Göteborg samt slagpåsen Varberg. Trots att Varberg tippades att åka ur så trodde marknaden inte att det skulle ske med sådan klarhet. AIK och Göteborg lekte med elden in i det sista och har mycket att ta tag i inför nästa säsong. AIK slutar med 9 färre poäng än väntat, där majoriteten av överskattningarna kom i början av säsongen innan spelmarknaden förlikade sig med AIK:s faktiska nivå. 

Brommapojkarna som ska kvala mot Utsikten tog färre poäng än vad som förväntades av dem. Detta beror med säkerhet på att de under sommaren och hösten många gånger spelade betydligt bättre än poängsnittet vilket gjorde att spelmarknaden fortsatte att tro på dem trots uteblivna resultat.

Vad kan vi lära oss av stängningsoddsen? 

Det mest uppenbara är namnen i truppen överskattades av spelmarknaden. AIK:s stjärnor i form av Guidetti, Durmaz och Fischer var inte i närheten av att motsvara förväntningarna, och spelmarknaden har heller inte tagit någon hänsyn till balansen i laget. Detsamma gäller i stora drag för IFK Göteborg. En annan lärdom är att inte övervärdera ett lags tidigare prestation - särskilt inte om det är ett bottenlag. I detta fall är BP det givna exemplet. De gjorde väldigt få dåliga insatser under året men tag inga poäng under hösten.

Så räknas förväntade poäng ut

För att räkna ut ett lags förväntade poäng har vi använt AIK - Värnamo som exempel:

Match AIK Oavgjort Värnamo
Odds 2 3,33 5,00
Sannolikhet 50% 30% 20%

 

Förväntade poäng för AIK = 50% x 3 poäng + 30% x 1 poäng + 20% x 0 poäng = 1,8 poäng

Förväntade poäng för Värnamo = 20% x 3 poäng + 30% x 1 poäng + 50% x 0 poäng = 0.9 poäng

100% gratisspel upp till 1500 kr

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
Support dygnet runt
Bra utbud på inhemska ligor
Generös välkomstbonus
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: Inga omsättningskrav på vinster eller insättning.

Ytterligare villkor: Giltig för nya spelare vid första insättningen på minst 100 kr. Spelet lagt med min. 1,80 odds matchas upp till 1500 kr och gratisspelet betalas ut efter att spelet är avgjort. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Erbjudandet gäller fr.o.m. 17.12.21.
Villkor och krav:  Referera till Expekt för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande18+. Giltig för nya spelare vid första insättningen. Min insättning 100 kr.