Den tredje november ska det avgöras, vem blir USA:s nästa president? Det är en duell mellan Joe Biden och sittande presidenten Donald Trump där Joe Biden är favorit enligt såväl oddsen som mätningarna inför valet. Samtidigt kan mycket hända fram till valdagen och om valet 2016 lärde oss något är det att det inte längre går att lita på mätningar och undersökningar i samma utsträckning som förr. I denna artikel går vi på Betting igenom allting du behöver veta inför presidentvalet i USA.

Du hittar odds på presidentvalet 2020 här!

Totalt ska 538 elektorer delas ut där varje stat har ett visst antal elektorer. Den kandidat som får flest röster från en delstat vinner alla dess elektorsröster. Flest har Kalifornien med sina 55 röster, följt av Texas med 38 och Florida med 29. Vissa stater röstar alltid samma medan andra pendlar mer. De pendlande staterna kallas för ”Swing States” och det är dessa som är direkt avgörande eftersom de andra delstaterna alltid röstar samma oavsett vem som kandiderar. 

Bästa spelbolag inför presidentvalet 2020

Hos dessa svenska spelbolag hittar du högst odds och flest marknader inför detta amerikanska presidentvalet!

100 kr freebet i välkomstbonus! Bäst i mobilen
Hög trovärdighet

100% upp till 1 500 SEK

18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se
Läs recension
Regler och villkor gäller
Ansvarsfullt spelande
18+ åldersgräns
18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se

100 SEK freebet

18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se
Läs recension
100 SEK freebet
Svensk gigant inom betting
Specialodds på film och politik
18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se

Spela för 100 kr och få 100 kr i bonus

18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se
Läs recension
100% upp till 1000 SEK i välkomstbonus!
Världens största spelbörs
Även poker & casino
18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se

Letar du efter odds på valet?

Här hittar du de senaste oddsen på presidentvalet 2020!

Joe Biden eller Donald Trump?

Det blir en duell mellan två äldre herrar 2020. Joe Biden 77 år har tidigare varit vicepresident åt Barack Obama när denne styrde landet i åtta år. Donald Trump 74 år är USA:s 45:e president och nuvarande makthavare i landet. Dessa två gör upp om att bli nästa president för USA och det har minst sagt varit en intensiv och händelserik period inför valet den 3:e november.

Donal Trumps insjuknande av covid-19 har gjort att Joe Biden ökat sitt avstånd i mätningarna ytterligare. Inte för att Trump blivit sjuk utan snarare för hans hantering av pandemin där USA är det land som drabbats värst. Direkt efter hans insjuknande sågs Trump köra runt i en limousin på stan och han har fått kritik av såväl läkare som den amerikanska befolkningen över hans nonchalans och hantering av denna kris. 

Vicepresidenterna Kamala Harris och Mike Pence

Kamala Harris är Joe Bidens vicepresident-kandidat medan Mike Pence är nuvarande vicepresident åt Donald Trump. Debatterna mellan de båda har varit jämna där Kamala Harris fokuserat mest på Donald Trump medan Mike Pence pratat mest om ekonomin. Till skillnad från debatterna mellan Biden och Trump hölls denna debatt på betydligt mer civil nivå.

Mike Pence har redan stöd bland de republikanska väljarna men Joe Biden hoppas säkerligen med utnämningen av afroamerikanen Kamala Harris som kandidat att det ska tilltala de svarta och kvinnliga väljarna i landet.

Vill du lära dig mer om betting på politik?

Läs vår sida om betting på politik.

Joe Biden är favorit enligt oddsen

Joe Biden är favorit och just nu är oddsen väldigt ojämna. Trumps insjuknande och hanteringen av pandemin har ökat gapet mellan de två kandidaterna. Samtidigt går det inte att lita på opinionsmätningar i samma utsträckning som förr. Alla mätningar inför valet 2016 talade om att Hillary skulle vinna men så blev som bekant inte fallet, trots att hon hade fler röster än Trump. Elektorssystemet gör att det handlar om att vinna rätt stater för att också vinna valet.

Joe Biden har i skrivande stund oddset 1,50 medan Donald Trump har oddset 2,75. Detta gäller på marknaden att bli vinnare av det amerikanska presidentvalet 2020. Oddsen speglar inte riktigt det sannolika utfallet och om Jared Kushner når samma framgång som under senaste valet finns det en ny möjlighet till skräll där Donald Trump vinner. 

Oddsen på Biden är väldigt låga även om ledningen är stor. Många amerikaner tycker att Biden har ett för socialistiskt tänk, något som enligt dessa väljare rimmar dåligt med USA:s kapitalism. Socialism är ett ganska negativt laddat ord i USA och detta är till Bidens fördel.  

Kan Jared Kushner återupprepa succévalet 2018?

När Donald Trump vann valet 2016 var det till stor del svärsonens Jared Kushners förtjänst. Ivanka Trumps man lyckades med banbrytande metoder få Donald Trump att vinna valet. Detta trots att opinionsundersökningar och antalet faktiska röster talade till Hillarys fördel. Faktum är att Hillary Clinton hade över två miljoner fler röster än Donald Trump men lyckades ändå förlora valet. Det ska också tilläggas att Hillarys kampanj kostade mer än dubbelt så mycket Trumps gjorde. 

Det kan förklaras med elektorssystemet och det är långt ifrån någon slump att Trump lyckades vinna. Jared Kushner är entreprenör och lyckades revolutionera hur man tar sig an en kampanj inför ett presidentval. Istället för traditionellt kampanjande lyckades Kushner med en helt annan taktik.

Sociala medier och Moneyball

Sociala medier som Facebook och Twitter var en stor nyckel. Med Facebook micro-targeting lyckades Kushner få ut Trumps trubbiga men tydliga budskap: ”Make America Great Again”. För i sammanhanget väldigt små medel lyckades Kushner och hans team nå ut till miljontals människor dagligen. Till exempel kostade en kampanj 160 000 dollar som genererade 74 miljoner visningar. 

Kushner har i en intervju med Forbes berättat att de började spelade ”Moneyball” med sig själva. De stater där de kunde få bäst ROI per dollar, d.v.s återbetalning på investeringen, var också de stater de satsade mest på. 

Lokalisera rätt väljargrupp

Kushner lyckades med en strategi ingen någonsin gjort och det var inte bara sociala medier som gällde. Genom att ta reda på vilken typ av väljarblock som tittade på en viss typ av tv-program i vissa regioner kunde de placera rätt kampanj vid rätt tid. Till exempel var det många av tittarna på The Walking Dead som är oroade över invandringen. Då la de ut en viss typ av reklam under reklampauserna för programmet. Kushner byggde ett anpassat geolokaliseringsverktyg som ritade platstätheten för cirka 20 väljartyper över ett live Google Maps-gränssnitt.

Denna data kom att styra villkoren totalt för kampanjen och alla dess beslut. Allt från resor, insamling, reklam, rallys, samlingsplatser, ja till och med ämnena i talen styrdes av detta. Från att ha varit extrem underdog att ens bli preisdentkandidat, till att bli president över USA, kan till stor del förklaras av Kushners briljans att kunna slå ut systemet och de regler som gällt tidigare.

Fungerar det 2020 också?

Om Demokraterna lärt sig något av valet 2016 borde de också anpassat sin strategi mer efter de digitala möjligheter som finns tillgängliga idag. Därför går det att anta att det övertaget som Trump fick tack vare Kushners strategi borde vara borta - eller i alla fall mindre - under 2020. För visst har Demokraterna haft liknande metoder inför 2020 års val? Allt annat vorde oväntat.

Därmed är det mycket tack vare Kushner att kampanjandet och de traditionella metoderna inför ett val fick sig en rejäl knäck under 2016. Det går att påstå att en revolution startades om hur en kampanj inför ett politiskt val kan se ut. En revolution som pågår fortfarande! 

Marknader inför valet

Det finns mycket att oddsa på i det amerikanska presidentvalet. Du kan spela på den kandidat du tror vinner valet eller den som får flest röster. Det finns också möjlighet att spela på hur de olika rösterna deltar, samt över/under antalet totala elektorsröster. 

Du hittar odds på alla markader här!

Odds: Presidentvalet 2020 - Alla marknader!

Inför alla debatter eller tal finns också fler unika marknader tillgängliga, ofta ganska underhållande sådana. Det kan vara hur många gånger Trump säger ”China” under ett tal eller hur många gånger kandidaterna avbryts av varandra. Ju närmare valet vi kommer desto fler unika marknader brukar det dyka upp hos spelbolagen.