Det vankas derby i Sveriges näst största stad när IFK Göteborg och GAIS drabbar samman för första gången på sex och ett halvt år. Visserligen är det inte på Gamla Ullevi som matchen spelas på utan ute på Bravida Arena i Hisingen men det kommer säkerligen ändå bli bra tryck från läktarna i detta efterlängtade derby som går av stapeln under måndagskvällen. IFK Göteborg har chansen att ta ett järngrepp om gruppsegern vid vinst medan en seger för GAIS skulle göra det helt öppet inför avslutande omgången. Matchen spelas på plast!

1X2 odds, IFK Göteborg - GAIS, Tis 26 feb 2019 at 14:00

IFK Göteborg

Lika

GAIS
 ​​​​​​

IFK Göteborg går mot en tuff säsong?

Göteborg hade ingen rolig säsong i fjol och slutade på en elfte plats. Inför säsongen är det inte mycket som talar för att det blir en högre placering men grupp 8 i Svenska Cupen ska man ha alla möjligheter att vinna. I första matchen mot Nyköping vann laget med 2-0 och efter att främste utmanaren om gruppsegern Örebro överraskande förlorat mot just Nyköping, kan Göteborg vid seger åka till Örebro nästa helg med tre poängs försprång och minst tre mål till godo.

Nu blir det ingen lätt uppgift mot GAIS som garanterat kommer motiverade till derbyt som underdogs. GAIS är betydligt starkare än Nyköping och IFK måste prestera på topp för att få med sig alla tre poängen. Glädjande för hemmalaget är att Robin Söder finns med i truppen igen men det gör inte Gai Assulin och Manuel Casado som provtränat med laget senaste tiden. 

Over/Under odds, IFK Göteborg - GAIS, Tis 26 feb 2019 at 14:00 Linje: 2,5

Över

Under
 ​​​​​​

För GAIS är det vinna eller försvinna

GAIS inledde Svenska Cupens gruppspel med att förlora mot Örebro på bortaplan med 2-1. Allt annat än seger mot IFK innebär att laget är ute ur turneringen medan en vinst för bortalaget gör att alla lag står på tre poäng inför avslutande omgången. Dock är formen inte särskilt god hos gästerna som enbart förlorat under försäsongen plus första matchen i cupen.

Glädjande för "Makrillarna" är att Nikola Asceric och Netinho fått sina arbetstillstånd godkända och därmed är redo för spel inför derbyt. Tränaren Patrik Ingelsten har hintat om att de båda kan gå in från start då de är "fysiskt redo" att spela. Detta behövs då det är ett skadedrabbat GAIS inför matchen, framförallt i backlinjen. Niclas Andersén missar matchen garanterat medan det är osäkert kring Aiden Harvey, Calle Nyström och Emil Wahlström. Dessutom fick vänsterbacken Alexander Angelin kliva av träningen i veckan med en känning. 

Anytime Goalscorer odds, IFK Göteborg - GAIS, Tis 26 feb 2019 at 14:00

 ​​​​​​

Första derbyt sedan 2012

För fansen är det en mycket trevlig upplevelse som väntar då lagen inte har mötts på 6,5 år. När domare Glenn Nyberg blåser igång matchen klockan 19:00 under måndagskvällen kan det mycket väl smälla rejält som det brukar i derbyn. I de tre senaste mötena mellan lagen har GAIS ett övertag med en vinst och två oavgjorda på de tre senaste mötena. IFK Göteborg har endast gjort 1 mål på dessa tre matcher.

Det brukar bli målsnåla historier när blåvitt och GAIS ställs mot varandra. På de 13 senaste derbyna har endast tre matcher inneburit över 2,5 mål. Med mycket på spel och derbynerver kan det mycket väl bli ännu en målsnål historia mellan de båda Göteborgs-lagen.