VM-finalen är äntligen här och om någon på förhand spelade på att den skulle spelas mellan Frankrike och Kroatien, har det garanterat givit ett bra kassaflöde. Frankrike var visserligen en av favoriterna efter Brasilien och Tyskland men att Kroatien nu är 90 minuter + förlängning/straffar från ett eventuellt VM-guld är en sensation.

Inför turneringen pratades mycket om Kroatiens centrala mittfält med Luka Modric och Ivan Rakitic, och som de båda har levererat tillsammans med övriga lagkamrater i det kroatiska landslaget. Nu väntar en historisk final när man ställs mot världsmästaren för 20 år sedan, Frankrike.

1X2 odds, Frankrike - Kroatien, Sön 15 jul 2018 at 17:00

Frankrike

Lika

Kroatien

Frankrike favoriter

Enligt spelbolagen är Frankrike ganska klara favoriter men samtidigt har kroaterna slagit ur underläge förr och visat på stor moralisk styrka detta VM. Alla tre av lagets slutspelsmatcher har gått till förlängning och de två första fick avgöras från straffpunkten. Ytterligare en gemensam nämnare för de tre matcherna är att Kroatien hamnat i underläge i samtliga av matcherna, men under dessa stunder visat prov på oerhörd styrka och vänt matcherna, vilket innebär att laget nu spelar sin första VM-final någonsin.

För Frankrike har slutspelet inte inneburit samma dramatik trots otroligt svåra motståndare. I åttondelsfinalen mot Argentina hade fransmännen full koll även om slutresultatet skrevs till 4-3. I kvartsfinalen mot Uruguay stod Frankrike får en oerhört solid insats såväl defensivt som offensivt när man vann med 2-0. I semifinalen mot Belgien var det jämnare och tätare men Frankrike kunde till slut vinna med 1-0.

Till skillnad från sin motståndare har Frankrike betydligt mer rutin av att spela de största matcherna i fotbolls-VM. Frankrike vann mästerskapet för första gången på hemmaplan 1998, och 2006 nådde man final igen men förlorade på straffar. Det gemene man mest kommer ihåg från matchen är säkerligen Zidanes skallning på Materazzi. Då fanns inte VAR men Zidane blev ändå utvisad! Att något liknande skulle ske i finalen är högst osannolikt då VAR finns som Saurons öga och ser allt. För den som vill spela på att någon tar rött kort ger över 0,5 röda kort oddset 4,90 hos Bethard*.

Många världsstjärnor på planen

När domare Nestor Fabian Pitana blåser igång matchen på Luzhniki Stadium i Moskva klockan 17:00 är det två lag som vet att de är odödliga om de vinner. Framförallt för Kroatien är matchen något alldeles extra eftersom laget aldrig tidigare spelat en VM-final. Stjärnor som Luka Modric, Ivan Perisic, Ivan Rakitic, Mario Mandzukic, Ante Rebic och Dejan Lovren har verkligen levt upp till kravbilden och betydligt mer där till. Det krävs en oerhörd styrka att vinna tre matcher i rad i förlängning/straffar och de engelska mediernas snack om att kroaterna skulle vara trötta fick sig snabbt en käftsmäll.

I Frankrike är det också mängder med stjärnor eller vad sägs som Antoine Griezmann, Kylian Mbappe, Paul Pogba, Blaise Matuidi, Raphael Varane, Dembele och Thomas Lemar. Ska det bli seger krävs det att någon kliver fram med mål och enligt oddsen är det Griezmann eller Mbappe som ska göra det. Att Griezmann blir målskytt ger oddset 2.60 medan Mbappe ger 3.00. Även här märks det Frankrikes favoritskap då första kroat på “listan” är Mario Mandzukic på en åttonde plats med oddset 4.0. Det är alltså sju fransmän som är mer favorit att göra mål än Mandzukic som avgjorde matchen mot England och därmed sköt kroaterna till final.

Lagnyheter

Frankrikes mittfältare Blaise Matuidi verkar starta trots att han tvingats till byte i semifinalen mot Belgien efter en tung kollision mot Eden Hazard. Även om mittfältsstjärnan verkade yr efter duellen verkar det inte vara något så allvarligt som en hjärnskakning. I övrigt är det ett “Les Bleus” som verkar hundra procent i form och har dessutom inte spelat en enda förlängning i detta VM, vilket borde innebära att laget inte är helt slutkört.

Det har däremot Kroatien och efter tre raka förlängningar måste tränaren Zlatko Dalic plocka ut den sista energin från laget. En som växt sig starkt i slutet av turneringen är Marcelo Brozovic och han lär få chansen igen efter en imponerande insats mot England. En som också lär spela är Ivan Rakitic som gjorde 120 minuter mot England trots feber från förgående kväll.
- Jag låg i sängen och letade efter styrkan och det var värt det. Jag skulle spela en final utan ett ben om det var tvunget, fortsätter mittfältsstjärnan på presskonferensen.

Förutsättningar och Fun Facts

* Frankrike har inte förlorat mot Kroatien på de fem senaste matcherna.
* Lagen möttes i semifinalen i VM 1998 när Kroatien ledde med 1-0. Efter två mål av Lilian Thuram kunde Frankrike nå finalen som de sedermera också vann. De bägge målen blev de enda i Thurams landslagskarriär.
* Lagen möttes även i EM 2004 i en match som slutade 2-2.
* Frankrike tar sig upp på en fin lista när man nu nått finalen. Tillsammans med Holland ligger man nu femma på listan över länder som spelat flest VM-finaler.
* Frankrike har totalt gått till sex finaler i EM och VM, med 2018 års final inräknat. Laget har vunnit tre av dessa fem. Senaste gången var i EM 2016, då blev det förlust mot Portugal.
* Frankrike har fem målskyttar i detta VM! Tre av dessa är försvararna Pavard, Varane och Umtiti.
* Kroatien däremot gör sin första final och är den trettonde nationen någonsin att spela en VM-final.
* De tidigare två nationerna som nått final första gången vann sina matcher, Frankrike under VM 1998 och Spanien i VM 2010.
* Kroatien har gjort 12 mål med åtta olika målskyttar. Bara Belgien har gjort fler mål med sina 14 stycken och nio målgörare.
* Vinner Frankrike VM 2018 blir Deschamps den tredje i världshistorien att vinna VM som både spelare och tränare. Tidigare hjältar är Franz Beckenbauer och Mario Zagallo.