IK Sirius gör comeback i Allsvenskan efter 42 års frånvaro. Klubben hade sin storhetstid sent 60-tal och i början av 70-talet med en rad kända profiler i laget. Sedan dess har det varit en lång ökenvandring i division 3, division 2, division 1 och Superettan.

Förra året gjorde man en riktig kanonsäsong i Superettan och vann serien ganska överlägset. Nu blåser friska vindar för IK Sirius och i samarbete med kommunen finns planer på att bygga en ny toppmodern arena. Framtidsutsikterna är goda, och tränarstaben med Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf har gjort ett strålande arbete. I årets lag finns ett antal mycket intressanta spelare som Kingsley Sarfo (Superettans bästa spelare ifjol), Daniel Jarl, Moses Ogbu med flera.

Vid sidan av planen har dock IK Sirius tappat en nyckelfigur som ligger bakom mycket av framgångarna. Miljardären Bengt Ågerup, som har pumpat in 50 miljoner i klubben, har i samband med avancemanget till Allsvenskan avsagt sig sina uppdrag. Det lämnar IK Sirius i en svår finansiell situation med miljoner i skatteskulder.

Förra årets placering

1:a i Superettan

Arena

Studenternas IP

Underlag

Naturgräs

Publikkapacitet

6300

Publiksnitt 2016

2916

Transfers

Ut:
 • Patrick Hopkins - SF Deltas
 • Gustav Thörn - Sandvikens IF (lån)
 • Alexander Hedman - Karlbergs BK (lån)
 • Paul Torres - Assyriska FF
 • Oscar Kindlund - IFK Göteborg (återvänder efter lån)
 • Karim Fegrouch - klubb ej klar
In:
 • Josh Wicks - AFC Eskilstuna
 • Daniel Jarl - AFC Eskilstuna
 • Johan Eiswohld - Ängelholms FF
 • Philip Haglund - Hammarby IF
 • Stefano Vecchia - BP
 • Moses Ogbu - Jönköpings Södra FF

Försäsongsmatcher

22/1 Örebro SK – IK Sirius 2-4

28/1 GIF Sundsvall – IK Sirius 1-2

8/2 Malmö FF – IK Sirius 3-1

11/2 Östersunds FK – IK Sirius 4-0

19/2 Arameisk-Syrianska IF – IK Sirius 0-5 (Svenska Cupen)

25/2 IK Sirius – Ängelholms FF 2-0 (Svenska Cupen)

4/3 IFK Göteborg – IK Sirius 2-2 (Svenska Cupen)

17/3 AIK – IK Sirius 1-0

25/3 IK Sirius – Gefle IF ?

Tränare

Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf
Tränarduon tog över IK Sirius inför säsongen 2012 då klubben befann sig i Division 1. Framgången blev omedelbar och laget avancerade till Superettan direkt. Successivt etablerades laget som ett topplag i serien, och 2016 vann man alltså ligan.

Under vintern har tränarparet ryktats intensivt till Hammarby och Djurgården, men det hela slutade med att båda stannade kvar i klubben.

För Sirius del var det självklart ett glädjande besked, och de två kommer bli mycket viktiga om Sirius ska etablera sig i Allsvenskan.

Sirius har under Bergstrand/Lagerlöf uteslutande spelat 4-2-3-1/4-3-3 med högt tempo och stort bollinnehav. Det finns en del likheter mellan Östersund och Sirius då båda står för en offensiv fotboll oavsett motstånd.

Nyckelspelare

Josh Wicks
Sirius nya målvakt kommer närmast från en mycket framgångsrik säsong med AFC Eskilstuna i Superettan. Förra året släppte han endast in 16 mål och var en starkt bidragande orsak till avancemanget. I Sirius får han givetvis en nyckelroll, och med tanke på att laget har en tydlig offensiv inriktning kommer de släppa till en hel del chanser bakåt.

I AFC Eskilstuna visade han att han är en riktigt bra målvakt och det ska bli intressant att se hur han kommer klara omställningen från Superettan till Allsvenskan.

Håll koll på

Kingsley Sarfo
En vänsterfotad mittfältare som kan spela både ute på en kant och centralt. Förra året röstades han fram som Superettans bästa spelare av spelarna själva. Succén har givetvis inte gått obemärkt förbi, och det sägs att Djurgården, AIK, Hammarby samt Östersund har varit ute efter hans signatur. Till Sirius stora glädje har han dock deklarerat att han stannar kvar i klubben.

Sarfo är en superintressant spelare som har en stor utvecklingspotential. Han är teknisk, snabb och besitter god spelförståelse. Fortsätter han spela så bra som han gjorde 2016 lär han dock inte bli långvarig i Sirius.

Redaktionen tippar

11
Odds på serieseger: 200.00@Expekt
Vi tror att IK Sirius kan bli en liten överraskning i år. Laget har värvat riktigt starkt för att vara en nykomling och de har verkligen plockat russinen ur kakan från Superettan. Från AFC Eskilstuna har mittbacken Daniel Jarl och målvakten Josh Wicks anslutit. Därtill har de plockat in Allsvensk rutin i form av Philip Haglund från Hammarby samt Moses Ogbu som återvänder efter en sejour i J-Södra.

Truppen känns perfekt balanserad med tanke på hur Bergstrand/Lagerlöf vill spela. Vi har varit inne på det tidigare, men det känns som att Sirius kan göra en liknande resa som Östersund gjorde förra året.

Sirius ser så mycket starkare ut jämfört med sina bottenkonkurrenter och vi tror att de kommer klara sig kvar med god marginal.

Spela på Allsvenskan hos Expekt