Östersunds FK är en väldigt annorlunda klubb på alla sätt, inte bara för prestationerna på plan utan framför allt på grund av det som händer vid sidan av planen. ÖFK har blivit mycket uppmärksammade för sitt speciella kulturengagemang och har till exempel uppträtt med en dansföreställning samt sjungit i kör på Fotbollsgalan. 2016 blev de också den första HBTQ-certifierade föreningen i Sverige.

Åter till fotbollen, sedan Graham Potter tog över som tränare 2011 har Östersund gjort en fantastisk resa i seriesystemen. På bara tre år tog han laget från Division 2 Norrland till Superettan och ÖFK vann alla serier i överlägsen stil. Med spelare från Mexiko, Storbritannien, Spanien, Sydkorea och Ghana utmärkte sig Östersund som ett internationellt lag.

Förra året chockade Östersund hela Fotbollssverige när man helt respektlöst, oavsett motstånd, körde på med sin totalfotboll. Det fick bland annat Hammarby känna på i premiären och framför allt Malmö FF. I den 27:e omgången reste Östersund till Skåne och mötte ett guldjagande hemmalag. Resultatet? Total utskåpning och vinst med 3-0 för Östersund.

I år är inte Östersund längre en underdog, tvärtom. Det är många som tror att de kommer tillhöra den absoluta toppen.

Förra årets placering

8:a

ArenaM

Jämtkraft Arena

Underlag

Konstgräs

Publikkapacitet

8466

Publiksnitt 2016

5 914

Transfers

Ut:
 • Andrew Stadler - Dalkurd FF
 • Stefan Karlsson - Jönköpings Södra FF
 • Alex Dyer - IF Elfsborg
 • Walid Atta - Klubb ej klar
 • Hampus Nilsson - Falkenbergs FF
 • Piotr Johansson - Gefle IF
In:
 • Johan Bertilsson - Gefle IF
 • Ludvig Fritzson - Degerfors IF
 • Darijan Bojanic - Helsingsborgs IF (lån)
 • Tom Pettersson - IFK Göteborg
 • Andreas Andersson - Gefle IF (lån)

Försäsongsmatcher

4/2 Malmö FF – Östersunds FK 0-2

8/2 17:00 Halmstad BK – Östersunds FK 1-1

11/2 11:00 Östersunds FK – IK Sirius 4-0

18/2 14:00 Östersunds FK – Varbergs BoIS 2-1 (Svenska cupen)

25/2 16:00 Nyköping BIS – Östersunds FK 1-5 (Svenska cupen)

5/3 14:00 Östersunds FK – Hammarby IF 1-0 (Svenska cupen)

11/3 16:00 Östersunds FK – Trelleborgs FF 4-1 (Svenska cupen, kvartsfinal)

18/3 18:30 BK Häcken – Östersunds FK 1-2 (Svenska cupen, semifinal)

Tränare

Graham Potter 
Den egna spelarkarriären startade i Birmingham City, där fick han göra debut i A-laget redan som 17-åring. Sedan följde spel i bland annat Premier League-klubben Southampton. Potter var faktiskt väldigt lovande och hann göra några matcher i Englands U21-landslag, men han var inte nöjd för det. Potter kunde inte acceptera fotbollen som spelades och valde helt sonika att lägga ner karriären för att satsa på tränaryrket.

Parallellt med tränarkarriären har han tagit en master i statsvetenskap vid The Open University.

Östersund under Graham Potter spelat en tiki-taka-inspirerad fotboll som kan liknas vid holländsk totalfotboll. Alldeles oavsett vilka de möter ska laget äga bollen och spela ut motståndarna. Nedan kan vi se exempel på den extrema fotbollen Östersund och Graham Potter stod för förra året - som nykomlingar.Statistiken kommer från Fotbollskanalen.

Nyckelspelare

Brwa Nouri
Nouri har stått i händelsernas centrum under vintern. Det mesta har handlat om den uppmärksammade övergången till Djurgården som inte blev av. Nouri och Djurgården var överens men efter kraftiga protester från fansen drog sig DIF ur och Nouri skrev på ett nytt kontrakt med Östersund. Bakgrunden till protesterna handlade bland annat om hans förflutna i AIK, hans tidigare kriminella liv och den uppmärksammade "galgincidenten".

På planen har dock Nouri varit extremt viktig för Östersund. Under Graham Potter har Nouri verkligen fått fart på karriären och förra året var han riktigt duktig från sin mittfältsposition. Det är Nouri som är motorn i Östersunds spel, så det är inte konstigt att det jublades över kontraktsförlängningen.

Håll koll på

Saman Ghoddos
Här hade man kunnat välja hur många som helst. Ken Sema, Hosam Aiesh, Jamie Hopcutt, Curtis Edwards för att nämna några. Vi har dock fastnat för Saman Ghoddos som bara är en i raden av spelare Östersund hämtat från den lägre hyllan.

Han anslöt från Syrianska FC inför förra året som en relativt okänd spelare, men efter förra året är han inte speciellt okänd längre. Ghoddos gjorde en riktig kanonsäsong och belönades med en plats i Janne Anderssons landslag i vintras.

Han är redan nu en av Allsvenskans bästa offensiva spelare, men vi är övertygade om att det finns mer att hämta.

Redaktionen tippar

6
Odds på serieseger: 25:00@Expekt
Östersund har gått som tåget under försäsongen och är nu klara för final i Svenska Cupen. Inför året har man egentligen bara tappat Stefan Karlsson och Alex Dyer från startelvan. Nyförvärven känns väldigt genomtänkta och lär passa bra in i spelsystemet. Östersund kommer fortsätta överraska många lag även i år, det är vi helt säkra på. Det lär dock inte räcka till en Europaplats med tanke på hur starkt övriga topplag har rustat.

Östersund kör vidare med sin totalfotboll precis som förra året, men de är sårbara i tuffa bortamatcher, i synnerhet på gräs. Nu har alla lag lärt sig hur de spelar och hur man kan straffa dem. Sett över en hel säsong tror vi att det blir anledningen till att de inte kommer hamna i den absoluta toppen. Den egna kvalitén är dock alldeles för hög för att inte sätta ÖFK högre upp än förra året. Vi tror att Östersund kommer smyga bakom topplagen, men en topp 4-placering blir för svårt.

Spela på Allsvenskan hos Expekt