Örebro SK är den klubb i Allsvenskan som gjort flest säsonger i högsta serien utan att vinna SM-guld. Inte mycket talar för att det blir något guld i år heller, flera tunga namn har lämnat inför denna säsongen och nyförvärven är svåra att bedöma. Klubben gör 2017 sin fjärde raka säsong i Allsvenskan efter att tidigare ha varit nere och vänt en kort sejour i Superettan.

Örebro gjorde en stark vårsäsong i fjol och var faktiskt uppe på tredjeplats under sommaren, spelet flöt på fint och laget spelade en offensiv och underhållande fotboll. Laget sjönk dock ihop under hösten och det slutade med en blygsam niondeplats. Offensiva mittfältaren Maic Sema blev lagets bästa målskytt med åtta fullträffar förra säsongen och det var tydligt att laget saknade en anfallare som stänkte in ordentligt med mål. Det var dock i försvarsspelet de största bristerna fanns. Laget släppte in dubbelt så många mål som MFF och AIK och där finns det en hel del att jobba med för tränaren Alexander Axén inför denna säsongen. Laget har hursomhelst värvat in några jokrar och bli spännande att följa.

Förra årets placering

9:a

Arena

Behrn Arena 

Underlag

Konstgräs

 Publikkapacitet

12300

Publiksnitt 2016

7396

Transfers

Ut:
  • Astrit Ajdarevic - AEK Athen
  • Carl Hamén - Västerås SK
  • Robert Åhman-Persson - Belenenses
  • Erik Moberg - Viborg
  • Daniel Björnquist - AFC United
  • Martin Broberg - Odd Grenland
  • Daniel Nordmark - Lidköping
In:
  • Kennedy Igboananike - Veria
  • Damien Plessis - Klubblös
  • Divine Naah - Manchester City
  • Yannis Mbombo - Standard Liege
  • Johan Mårtensson - Helsingborgs IF
  • Filip Rogic - AFC United

Försäsongsmatcher

22/1 Örebro SK - IK Sirius 2-4

31/1 Örebro SK - AAB Ålborg 1-0

3/2 FK Jablonec - Örebro SK 2-0

8/2 Örebro SK - AGF Århus 1-1

18/2 Örebro SK - Åtvidabergs FF 1-1 (Sv Cupen)

25/2 BKV Norrtälje - Örebro SK 0-5 (Sv Cupen)

5/3 Örebro SK - BK Häcken 1-1 (Sv Cupen)

16/3 Örebro SK - Hammarby 3-2

Tränare

Alexander Axén
Alexander Axén, Allsvenskans egna Don Corleone. Mannen som tidigare varit en fanatisk gnagare och med en AIK-tatuering som pryder kroppen ska han styra Örebro mot en bättre placering i år. Axén har tränat klubben sedan 2014 och förespråkar en offensiv fotboll med bra passningsspel. Tränaren har tidigare coachat bland annat GAIS som han ledde till en stark femteplats i Allsvenskan 2011. Axén som brukar bjuda på stor underhållning i intervjuer är omtyckt bland elitdomarna och har tilldelats priset årets ledare. Tränaren verkar ha ett stort förtroende bland spelare och klubbledning men hans kontrakt går ut efter säsongen. Axéns stora uppgift denna säsongen är att snabbt spela in nyförvärven i laget och här sätts hans tränarkompetens på sin spets. Tränaren har tidigare visat att han kan spela en offensiv fotboll men i år gäller det att sätta försvarsspelet också.

Nyckelspelare

Michael Almebäck, 28 kom till Örebro från Brommapojkarna 2009 och blev snabbt en publikfavorit. Försvarsgeneralen återvände till klubben förra säsongen och är den rutinerade hemvändaren som leder klubbens backlinje. Mittbacken som spelat flera matcher för de större klubbarna Club Brügge respektive Bröndby IF och även hunnit med fyra landskamper är en viktig pjäs i detta Örebro. Almebäck spelade 29 matcher förra säsongen och måste upp i hög nivå för att laget ska kunna lyfta i tabellen i år.

Håll koll på

Mittbacken Damien Plessis, 29 är den forna stortalangen som bland annat startat fotbollsmatcher för stora klubbar som Liverpool och Panathinaikos. Plessis som även kan spela defensiv mittfältare kan vara den spelaren som styr upp Örebros försvar denna säsongen. Den resliga fransmannen kommer senast från Portugisiska Maritimo och sägs vara spelskicklig, bra på huvudet och kommer in med stor rutin till en backlinje som inte fungerade bra i fjol. Fransmannen anslöt till klubben i början av mars och har inte hunnit starta någon match ännu.

Tips

9
Odds på serieseger: 80.00@Expekt
Örebro har tappat flera tunga pjäser i Ajdarevic, Åhman Persson, Broberg och Nordmark, det är spelare som är svåra att ersätta. Åhman Persson var lagkapten förra säsongen och Ajdarevic håller en väldigt hög högstanivå. In kommer flera spännande spelare som tillhört stora lag men som inte riktigt fått det att stämma. Plessis har rutin från Premier League och kan vara försvararen de letat efter, Naah kommer på lån från City och har erfarenhet från holländska högstaligan, Mbombo kommer med rutin från belgiska högstaligan och Igboananike som spelat för AIK och DIF kan vara anfallaren de saknat. Det innebär dock stor rotation i truppen och Axén har ett tufft uppdrag i att snabbt få ordning på det här laget. På pappret känns det som att laget har tappat sedan förra säsongen och redan då såg det stundtals rörigt ut i många matcher.

Laget har varit ojämnt på försäsongen med tre segrar på åtta matcher. I en tuff grupp i Svenska Cupen hamnade laget tvåa bakom BK Häcken. Ljusglimtar finns dock då bland annat Rogic från AFC United har sett pigg ut. Frågetecknen är många inför premiären. Redaktionen tror att en tuff säsong väntar men visst kan laget glänsa i vissa matcher om de får ordning på alla sina nyförvärv.

Spela på Allsvenskan hos Expekt