Malmö FF är inne i en av sina bästa epoker i klubbens historia just nu. Laget har vunnit SM-guld 2010,2013, 2014 och 2016. Utöver detta har klubben även lyckats med den stora bedriften att kvala in till Champions League inte mindre än två gånger, 2014 och 2015. De fina prestationerna har skapat möjligheter för laget att behålla duktiga spelare samtidigt som de givit klubben de ekonomiska musklerna för att värva nytt. Klubben har fått behålla sina stora stjärnor och Malmö FF är befogade favoriter inför Allsvenskan 2017.

Malmö FF startade dock förra säsongen dåligt med förluster mot Jönköping och Sundsvall i andra och tredje omgångarna. Desto längre säsongen led desto bättre blev spelet och efter elva omgångar var laget serieledare, med undantag för två omgångar höll de sedan den positionen hela vägen. Laget vann till slut Allsvenskan med sex poäng tillgodo. Laget har fått behålla stommen i sin trupp men har ny tränare i Magnus Pehrsson. Redaktionen tror på succé och nytt SM-guld!

Förra årets placering

1:a

Arena

Swedbank Stadion

Underlag

Gräs

Publikkapacitet

24000

Publiksnitt 2016

17841

Transfers

Ut:
  • Erik Andersson - Trelleborgs FF
  • Kari Arnason - AC Omonia
  • Piotr Johansson - Gefle IF
  • Marko Johansson - Trelleborgs FF
  • Enoch Kofi Adu - Akhisar Belediyespor
  • Sixten Mohlin - Kristianstad FC
  • Johan Brannefalk - Trelleborgs FF
In:
  • Lasse Nielsen - KAA Gent
  • Pawel Cibicki - Tillbaka från lån
  • Felipe Carvalho - Tillbaka från lån

Försäsongsmatcher

28/1 Malmö FF - FC Helsingor 0-1

8/2 Malmö FF - IK Sirius 3-1

25/2 Malmö FF - SK Brann 2-1

5/3 Malmö FF - Rosenborg BK 1-1

11/3 Malmö FF - Jönköpings Södra 1-0

18/3 Molde FK - Malmö FF 1-1

Tränare

Allan Kuhn fick sparken från Malmö FF trots att han förde laget till ytterligare ett SM-Guld förra säsongen. Spelartruppen skall ha riktat kritik mot tränaren på grund av avsaknaden av en tydlig spelidé och sportchefen Daniel Andersson säger diplomatiskt att klubben behöver en annan typ av ledarskap för att ta klubben till nästa nivå. In kommer Magnus Pehrsson som senast var förbundskapten för Estland och innan det klubblagstränare i Sverige och Danmark. På meritlistan har han bland annat fört upp Sirius till Superettan säsongen 2006. Efter äventyr i GAIS och Danska Ålborg tränade sedan Pehrsson Djurgårdens IF under två säsonger utan framgång och avgick sedan självmant efter påstådda hot från supportrar.

Fans och experter verkar inte helt övertygade om att Pehrsson är rätt man för jobbet och spelet på försäsongen har inte övertygat. Tränaren har dock Allsvenskans bästa trupp till sitt förfogande och klubben säger sig ha hittat precis den tränaren de vill ha. Pehrsson pratar inte gärna i siffror men har en utgångspunkt i 4-4-2 och nämner att laget ska vara tydligare och mer bestämt när de vinner boll. Upp till bevis för Pehrsson!

Nyckelspelare

Magnus Wolff Eikrem
Magnus Wolff Eikrem är en nyckelspelare som gör andra spelare bättre med sitt fantastiska passningsspel. Sedan Svenska Fotbollsförbundet började föra statistik över målgivande passningar 2001 hade ingen spelare assisterat till mer än 14 mål på en säsong - sedan kom Wolff Eikrem och gjorde 15 assist förra säsongen. Med tanke på att spelaren bara startade 19 matcher är det fantastiska siffror. 4 mål hann Malmö FF:s mittfältare också med och laget behöver hans fina passningsfötter för att ett nytt guld skall bärgas!

Håll koll på

Mattias Svanberg
Mattias Svanberg, 18 har stor potential och kan mycket väl få sitt ordentliga genombrott i årets Allsvenska. Redan förra säsongen hann ynglingen med att näta mot Helsingborg och i matchen mot Falkenberg när SM-Guldet säkrades hade talangen stor show. I matchens första minut låg hans fina förarbete bakom Bergets 1-0 och senare fick Svanberg göra sitt andra mål i Allsvenskan. Experter och andra spelare hyllar Svanberg och det blir spännande att följa hans utveckling under säsongen.

Redaktionen tippar

1:a
Odds på serieseger: 2.10@Expekt
Trots guldet förra säsongen valde alltså Malmö FF att sparka sin tränare. In kommer Pehrsson med tveksamma meriter för en sådan stor klubb, lägg därtill en försäsong med blandade resultat och ni förstår att vissa är tveksamma. Det går dock inte bortse från att Malmö FF har Allsvenskans klart starkaste trupp. Laget har fått behålla de flesta spelarna sedan förra säsongen. Målmaskinen Kjartansson försvann förvisso redan förra sommaren men i vinter är det bara Adu och Arnason av de som lämnar som varit med och bidragit. Danske försvararen Lasse Nielsen ersätter islänningen på mittbackspositionen och har bra meriter samt visat upp ett starkt spel på försäsongen. Tillbaka från lån kommer även Chibicki som var fantastisk i Jönköping förra säsongen samt mittbacken Carvalho. Det är ovanligt att Allsvenska mästare får behålla sina bästa spelare som Malmö fått göra och jag ser inte hur något annat lag ska stoppa klubben från att ta ännu ett SM-Guld.

Rosenborg, Eikrem, Berget, Tinnerholm, Christiansen och Chibicki. Truppen håller oerhört hög kvalitet och det råder extrem konkurrens på mittfältet. Det gäller för Pehrsson att sätta spelet från början av säsongen och redaktionen tror att han lyckas. Malmö FF vinner SM-guld säsongen 2017!