Kalmar FF, Smålands stolthet placerade sig på en stark sjätteplats i förra årets Allsvenska. Kalmar FF som bildades 1910 har ett SM-guld och det bärgades säsongen 2008 med Nanne Bergstrand som tränare. Tre bröder Elm var en starkt bidragande orsak till lagets framgångar det året och de återförenades i laget säsongen 2015.

Laget stod för en stark höstsäsong förra säsongen och det var imponerande med tanke på att lagets skyttekung, Marcus Antonsson lämnade för Leeds under sommaren. Andra spelare klev fram där bland andra Ismael och Rasmus Elm gjorde några riktigt stora matcher på mittfältet. Även Tobias Eriksson, som varit klubben trogen i många år gjorde en bra säsong liksom brassen Romario. Efter den starka fjolårssäsongen är förväntningarna höga inför Allsvenskan 2017 men redaktionen tror att laget som saknar en riktigt vass anfallare kan få det svårt.

Förra årets placering

6:a

Arena

Guldfågeln Arena

Underlag

Gräs

Publikkapacitet

12182

Publiksnitt 2016

6229

Transfers

Ut:
  • Sebastian Hedlund - Varbergs BoIS
  • Lumala Abdu - Varbergs BoIS
  • Henri Anier - Iverness C.T.
  • Jonatan Ring - Genclerbirligi
  • Måns Olström - IFK Berga
  • Johan Ramhorn - Åtvidabergs FF
  • Muktar Ahmed - klubblös
In:
  • Melker Hallberg - Udinese
  • Edvin Crona - Uppflyttad
  • Johan Ramhorn - Gais (tillbaka från lån)

Försäsongsmatcher

30/1 Odds BK - Kalmar FF 3-1

2/2 Stromgodset - Kalmar FF 1-1

6/2 FC Nordsjalland - Kalmar FF 1-0

14/2 Kalmar FF - Halmstad BK 2-1

19/2 Kalmar FF - Trelleborgs FF 1-1 (Sv Cupen)

26/2 Landskrona BoIS - Kalmar FF 2-2 (Sv Cupen)

4/3 Kalmar FF - Gefle IF 3-0 (Sv Cupen)

Tränare

Peter Swärdh
Peter Swärdh som hade en aktiv spelarkarriär i IFK Hässleholm har tränat klubben under två säsonger. Han tränade senast Åtvidaberg och har även varit i Helsingborg och Mjällby under flera säsonger. Till denna säsongen får han sällskap av en ny assisterande tränare i form utav Jörgen Petersson som hämtats in från IFK Värnamo.

Första säsongen med Swärdh som tränare slutade Kalmar FF på en blygsam 13:e placering men fjolårets fina tabellplacering sägs ha ökat tränarens popularitet. Tränaren har för närvarande ett kontrakt på ett plus ett år. Samarbetet med klubbens tidigare assisterande tränare sägs inte ha fungerat bra och Swärdh är nöjd med att få in Jörgen Petersson till bänken. Swärdh har haft sina dispyter med vissa spelare i truppen och det återstår att se hur det hanteras under säsongen. Tränaren har bitvis fått utstå kritik för sin taktik då laget ofta klappat ihop i slutet av matcher och försvarsspelet har stundtals varit svagt. Ledningen sägs dock ha stort förtroende för Swärdh.

Nyckelspelare

Rasmus Elm
Rasmus Elm vände hem till Kalmar FF i början av 2015 efter stora skadeproblem i CSKA Moskva. Ett tag befarades problemen vara så omfattande att spelaren skulle få lägga av för gott. Rasmus, som gjort 39 landskamper och förutom äventyret i ryska ligan även varit tongivande i holländska ligan med AZ Alkmaar är dock tillbaka och kunde starta 15 matcher i Allsvenskan förra säsongen.

Spelaren har helt klart högst kapacitet i truppen och hade varit ordinarie i landslaget om det inte varit för de ständiga skadorna. Rasmus var dominant på mittfältet under vissa matcher förra året och om han får vara skadefri kan detta bli en riktigt bra säsong där han bär Kalmar FFs mittfält.

Årets genombrott

Herman Hallberg
Herman Hallberg, 19 år gammal och yngre bror till en viss Melker Hallberg har varit i klubben sedan 2009 och fick redan under fjolåret starta åtta matcher. Ett mål och en assist stannade det vid i hans första säsong i A-truppen men spelaren stod för flera spännande insatser och spås en lysande framtid. Konkurrensen om platserna på mittfältet är stenhård men om utvecklingskurvan fortsätter uppåt finns det goda möjligheter för Herman Hallberg att slå igenom på allvar under säsongen.

Redaktionen tippar

12
Odds på serieseger: 60.00@Expekt
Kalmar FF tappade bara en startspelare från förra säsongen i Jonatan Ring och har fått in meriterade Melker Hallberg i truppen. Lagets skyttekung, Marcus Antonsson lämnade laget i mitten av fjolårssäongen och frågan är vem som ska göra målen i år. Laget hamnade efter superettanklubben Trelleborgs FF i Svenska Cupen och har varit ojämnt på försäsongen. Klubbens förstamålvakt, Ole Söderberg blandade och gav förra säsongen och bjöd på några riktiga tabbar. Försvarsspelet som tidigare säsonger varit Kalmar FFs styrka såg stundtals svagt ut förra säsongen och klubbens styrka ligger helt klart i mittfältet där flera riktigt bra spelare konkurrerar om platserna.

Bröderna Elm blir dock äldre och om Rasmus återigen får problem med sina skador kan klubben få en tung säsong. Klubbens anfallare imponerar inte på redaktionen och där borde någon ha värvats in. David Elm håller inte särskilt hög klass och Måns Söderqvist stod för en svag fjolårssäsong. Redaktionen tror inte att det fina mittfältet orkar lyfta klubben till en lika stark tabellplacering som fjolårets och spår en tuff säsong för smålänningarna.

Spela på Allsvenskan hos Expekt