Jönköpings Södra IF tog steget tillbaka till Allsvenskan förra året för första gången sedan 1969. I skuggan av den andra nykomlingen Östersund gjorde laget en stark säsong och slutade 12:a. Smålänningarna stod för ett antal imponerande insatser, bland annat då Malmö städades av på hemmaplan med 3-2.

Rent historiskt finns det inte mycket att glädjas åt, den bästa placeringen uppnåddes säsongen 1949-1950 då man slutade på 2:a plats i ligan. J-Södra är inte heller kända för att fostra några stora spelare, den mest noterbara spelaren i modern tid är Branomir Hrgota som idag spelar för Frankfurt i Bundesliga.

Lagets stora rival är inte Kalmar FF eller Östers IF som många kanske tror. Det är Husqvarna FF som idag för en undanskymd tillvaro i Division 1 södra.

Förra årets placering

12

Arena

Stadsparksvallen

Underlag

Naturgräs

Publikkapacitet

6200

Publiksnitt 2016

4973

Transfers

Ut:
 • Markus Tegebäck - Husqvarna FF (Lån)
 • Demir Mehic - Gais
 • Liridon Silka - IFK Värnamo
 • Moses Ogbu - IK Sirius
 • Simon Dimitrijevic - Husqvarna FF (Lån)
 • Sebastian Holmqvist - Lysekloster IL (Lån)
 • Tobias Nilsson - klubb ej klar
 • Max Watson - Norrby (Lån)
 • Pawel Cibicki - Malmö FF (tillbaka från lån)
 • Viktor Rönneklev - avslutar karriären
In:
 • Fran Marmolejo - CD El Palo
 • Stefan Karlsson - Östersunds FK
 • Cala - Real Jaen CF
 • Evgeni Kobozev - VPS
 • Alexander Jallow - IK Brage
 • Arni Vilhjalmsson - Lilleström SK

Försäsongsmatcher

21/1 Jönköpings Södra IF – Husqvarna IF 2-0

28/1 Jönköpings Södra IF – IK Frej 0-1

8/2 DC United – Jönköpings Södra IF 3-2

26/2 Östers IF – Jönköpings Södra IF 1-0

3/3 Skövde AIK – Jönköpings Södra IF 1-0

11/3 Malmö FF – Jönköpings Södra IF 1-0

18/3 GIF Sundsvall – Jönköpings Södra IF ?

25/3 IFK Värnamo – Jönköpings Södra IF ?

Tränare

Jimmy Thelin
Jönköpings Södra har en av Sveriges mest intressanta tränare i Jimmy Thelin, som för övrigt är storebror till lagkaptenen Tommy Thelin. 2009 fick han anställning i J-södras U17-lag och sedan fortsatte resan med U19, U21 och A-laget år 2014.

Faktum var att Thelin egentligen inte var aktuell att ta över ansvaret när den dåvarande tränaren Mats Gren (numera sportchef i IFK Göteborg) fick sparken. Styrelsen med Lars-Åke Lagrell i spetsen hade andra namn på bordet, men då klev spelarna in och lanserade Thelin som ny tränare, och så blev det.

Jimmy Thelin har en del speciella idéer hämtade från studiebesök hos såväl FC Bayern som FC Porto. Till exempel kör han inte med rena fyspass, utan all träning ska handla om matchliknande situationer med boll.

Rent spelmässigt står J-Södra för en anpassningsbar fotboll, och de ska inte jämföras med Östersunds totaloffensiv. J-Södra är betydligt mer cyniska där fokus ligger på att få spelarna att jobba för varandra.

Inför årets säsong kommer Thelin att göra något mycket ovanligt, han kommer spela med inverterande ytterbackar. Istället för att de springer upp och ned längs kanten kommer de skära inåt i banan - en idé som delvis är hämtad från Pep Guardiolas sätt att spela.

Nyckelspelare

André Calisir
Mittbacken från Stockholm är en viktig pusselbit i Thelins lagbygge, han fostrades i Djurgårdens IF men tog aldrig riktigt chansen där. 2011 anlände han till J-Södra och blev snabbt en nyckelspelare under åren i Superettan. Omställningen till Allsvenskan klarade han galant, och förra året var han central i J-Södras sätt att spela.

Jimmy Thelin trycker ofta på hur viktigt det är med kontinuitet, och Calisir är en stor del i det.

Håll koll på

Dzenis Kozica
En underskattad ytter som lätt skulle kunna ta plats i ett större lag. Han slog igenom i talangfabriken IFK Värnamo för två år sedan då han gjorde hela 20 poäng i  Superettan. Inför förra säsongen värvades han till J-Södra, där blev det dock en liten besvikelse då han endast mäktade med två mål och en assist. Kanske var omställningen lite för stor för honom, men de som följde lagets matcher under senare delen av säsongen kunde se en klar förbättring.

Vi tror att Dzenis Kozica kan bli ett stort utropstecken för J-Södra i år, potentialen finns onekligen där om inte annat.

Redaktionen tippar

13
Odds på serieseger: 250.00@Expekt
Jönköpings Södra IF har gjort en del oklara värvningar, bland annat två spanjorer från lägre divisioner som inget vet något om, Fran Marmolejo (målvakt) och Cala (central mittfältare). U21-landslagsmannen Anton Cajtoft är fortsatt skadad och premiären är i fara, det är ett stort avbräck för dem.

Backlinjen var stabil förra året och nu har även högerbacken Stefan Karlsson anslutit. Det är en mycket underskattad spelare som kommer bli nyttig för J-Södra. I övrigt ser det ganska mediokert ut från mittfältet och framåt. Det skulle behövas någon mer än Dzenis Kozica som kan bryta mönstret.

J-Södra må ha en relativt beige trupp, men det är inget nedflyttningslag på pappret. Jimmy Thelin visade förra året att han kunde göra underverk med en svag trupp, och det finns inget som tyder på att han ska misslyckas i år.

Ett stort tapp är poängmaskinen Pawel Cibicki som återvänt till Malmö efter utlåning. Den svenska U21-landslagsmannen gjorde 9 mål och 7 assist förra säsongen. Ersättaren från norska Lilleström, Arni Vilhjalmsson, prickade endast in två mål i Tippeligan förra året.

Spela på Allsvenskan hos Expekt