Anrika IFK Norrköping vann SM-Guld så sent som säsongen 2015 och det var en enorm överraskning. Säsongen innan hade laget krigat för att klara sig kvar i Allsvenskan och ingen trodde att Janne Anderssons Peking skulle kunna blanda sig i toppstriden. När 30 omgångar var färdigsspelade så stod de tillslut där som välförtjänta segrare ändå. Inför 2016 spådde många att IFK Norrköping skulle få det svårt att upprepa den fina bedriften men det skulle visa sig att laget fortfarande hade mycket att ge i toppstriden. Laget hamnade till slut på en hedervärd tredjeplats och det är mycket imponerande med tanke på att laget hade förlorat sin guldtränare, skyttekungen Emir Kujovic samt viktiga Traustasson och Nyman.

 

IFK Norrköping får i stort sett behålla truppen sedan förra säsongen och tränaren Jens Gustafsson bygger vidare på det Janne Andersson gjorde så bra i klubben. Laget har flera unga spännande spelare och frågan är hur långt det räcker i år?

Förra årets placering

3:a

Arena

Östgötaporten

Underlag

Konstgräs

Publikkapacitet

15734

Publiksnitt 2016

10449

Transfers

Ut:
  • Mohanad Jeahze - Degerfors IF
  • Andreas Vaikla - IFK Mariehamn
  • Tesfaldet Tekie - KAA Gent
  • Erik Lindell - Degerfors IF
In:
  • Simon Skrabb - FF Jaro
  • Alfons Sampsted - Breidablik Kopavogur
  • Gudmundir Thorarinsson - Rosenborg BK
  • Arnor Sigurdsson - IA Akranes

Försäsongsmatcher

28/1 Shakhtar Donetsk - IFK Norrköping 6-1

31/1 IFK Norrköping - SV Mattersburg 1-3

5/2 IFK Norrköping - IK Frej 6-1

9/2 IFK Norrköping - HJK Helsinki 4-3

11/2 Hammarby IF - IFK Norrköping 0-2

19/2 IFK Norrköping - Örgryte IS 1-1 (Sv Cupen)

25/2 Vänersborgs FK - IFK Norrköping 2-2 (Sv Cupen)

4/3 IFK Norrköping - Halmstads BK 7-0 (Sv Cupen)

11/3 IFK Göteborg - IFK Norrköping 1-2 (Sv Cupen)

19/3 IFK Norrköping - Brommapojkarna 4-0 (Sv Cupen)

Tränare

Jens Gustafsson

Jens Gustafsson hade en aktiv karriär i Falkenbergs FF där han gjorde 193 matcher innan han lade skorna på hyllan för att satsa fullt ut på tränaryrket. Tränaren tog över laget sommaren 2016 efter att Party-Janne fått det fina uppdraget att leda Sveriges landslag. Gustafsson kom närmast från AIK där han framgångsrikt agerat assisterande tränare. Dessförinnan, mellan 2011 och 2014 var han huvudtränare i Halmstad BK.

 

Många spådde ett ras när Andersson lämnade och det är minst sagt imponerande att Gustafsson lyckades leda laget till den fina tredjeplatsen förra säsongen. Den relativt unga tränaren säger sig vara nöjd med truppen där han ser stor potential. Gustafsson har studerat psykologi och sociologi vilket han säger sig ha stor nytta av i sitt tränaryrke, han pratar mycket om att det handlar om att utveckla spelarna som människor. Bland hans styrkor nämns att han är bra på att sammansvetsa en spelargrupp och även duktig på att utveckla talanger. Känslan är att Jens Gustafsson har hamnat helt rätt i IFK Norrköping.

Nyckelspelare

Sebastian Andersson gjorde 14 mål förra säsongen och har hittat helt rätt i IFK Norrköping. Efter en mindre lyckad sejour i Kalmar FF 2012-2014 gick han till Djurgården där han gjorde en del mål 2014-2015 men det är först nu han verkar ha blommat ut ordentligt. Anfallaren är stark och giftig i djupled och passar bra in i IFK Norrköpings offensiva fotboll. Förra säsongen visade han upp sin giftiga avslutningsförmåga och anfallaren blir oerhört viktig för laget i år.

Håll koll på

Nicklas Eliasson, 21 år var fenomenal med sitt Falkenberg i Superettan och värvades därefter till AIK där han spenderade två mindre lyckade säsonger. Den stora mittfältstalangen var på IFK i lån förra säsongen och glänste till ordentligt i några matcher. IFK Norrköping utnyttjade sin köpoption och spelaren tillhör klubben permanent. Vänsterfotade Eliasson är snabb och teknisk och jag tror att detta kan bli hans stora säsong i Allsvenskan. Eliasson passar bra in i den offensiva fotbollen laget spelar och jag tror vi får se många assister från hans vänsterfot den här säsongen.

Redaktionen tippar

5
Odds på serieseger: 11.00@Expekt
IFK Norrköping har i stort sett fått behålla truppen sedan förra säsongen. Det enda tunga tappet är den unga mittfältstalangen Tekie som lämnade för KAA Gent. Med många unga spännande spelare i laget blir det intressant att följa lagets utveckling under säsongen. Laget har förstärkt med tre unga islänningar och den lovande anfallaren Simon Skrabb som dock åkt på en tung skada. Kalle Holmberg var riktigt bra i laget i fjol och om han och Sebastian Andersson kommer upp i lika hög nivå som förra säsongen kan det bli en trevlig säsong. Laget har sett ruskigt starka ut på försäsongen där bland annat Halmstads BK besegrades med 7-0 i svenska cupen. IFK Norrköping har tagit sig hela vägen till final där Östersund väntar den 13 april. Jens Gustafsson verkar ha stort förtroende bland spelarna och är helt rätt man att leda detta laget. Ett litet frågetecken dock för klubbens veteraner, Daniel Sjölund är 33 år och viktiga mittbacken Andreas Johansson har hunnit bli 35 år gammal. Spelarna är oerhört viktiga för laget men börjar bli till åren.

Sammanfattningsvis har IFK Norrköping ett spännande lag och de har fått behålla stommen från fjolåret. Redaktionen tror på en stark femteplats för Peking.

Spela på Allsvenskan hos Expekt