IFK Göteborg är tillsammans med Malmö FF den klubb som allra tydligast har dominerat svensk fotboll. Med hela 18 sm-guld är Blåvitt Sveriges näst framgångsrika förening genom tiderna, och laget ligger just nu på andraplats i Allsvenskans maratontabell. De senaste åren har man varit ett stabilt topplag men inte riktigt nått ända fram.

Förra säsongen blev lite av en besvikelse då man slutade på en fjärde plats i tabellen, långt efter seriesegrarna IFK Norrköping. Vid sidan av planen har det varit turbulent och mycket fokus har hamnat på årsredovisningen som presenterades för några veckor sedan. I den framgick det att IFK Göteborg betalat ut hela 13 miljoner i agent- och scoutarvode förra året, en siffra som stack i ögonen på supportrarna då motsvarande summa för 2014 var 578 000 kronor. Det är många som har ifrågasatt hur klubbledningen och sportchefen Mats Gren har hanterat spelarförsäljningarna, och speciellt Gustav Engvall-affären med Bristol City som slutade med en ekonomisk tvist.

Inför årets säsong har Blåvitt lyckats få till ett ganska namnstarkt lag trots allt. De har gjort en del starka värvningar som den amerikanske landslagsmannen Mikkel "Mix" Diskerud och Hammarbys succéspelare från ifjol, David Boo Wiklander. Oavsett vilket tror vi ändå på en tuff säsong för Blåvitt, och ett stort frågetecken riktas mot tränare Jörgen Lennartsson som inte fått ihop laget.

Förra årets placering

4:a

Arena

Gamla Ullevi

Underlag

Naturgräs

Publikkapacitet

18 416

Publiksnitt 2016

11 786

Transfers

Ut:
 • Jakob Ankersen - Zulte Waregem
 • Prosper Kasim - Norrby (lån)
 • Tom Pettersson - Östersunds FK
 • John Alvbåge - Minnesota United
 • Billy Nordström - Varbergs Bois (lån)
In:
 • Sebastian Ohlsson - Örgryte IS
 • David Boo Wikland - Hammarby IF
 • Elias Mar Omarsson - Vålerenga
 • Mikkel Diskerud - New York City FC (lån)
 • Abdul Razak - AFC Eskilstuna
 • Henrik Björdal - Brighton (lån)

Försäsongsmatcher

28/1 IFK Göteborg – Sarpsborg 08 0-1

1/2 IFK Göteborg – Sandefjord 3-1

7/2 IFK Göteborg – Bröndby IF 2-2

11/2 IFK Göteborg – AIK 2-1

18/2 IFK Göteborg – Ljungskile SK 3-2 (Svenska Cupen)

26/2 IFK Göteborg – Arameisk-Syrianska IF 6-0 (Svenska Cupen)

4/3 IFK Göteborg – IK Sirius FK 2-2 (Svenska Cupen)

11/3 IFK Göteborg – IFK Norrköping 1-2 (Svenska Cupen, kvartsfinal)

18/3 IFK Göteborg – Kalmar FF 1-1

23/3 IFK Göteborg – Falkenbergs FF ?

Tränare

Jörgen Lennartsson
Lennartsson har en gedigen erfarenhet av svensk fotboll, han har tränat en rad klubbar i Sverige som exempelvis BK Häcken, IF Elfsborg (där han för övrigt vann 2012) och nu IFK Göteborg. Dessutom har han varit tränare för såväl U17-landslaget som U21-landslaget.

Han tillträdde som chefstränare för Blåvitt inför säsongen 2015 och går nu in på sitt tredje år i klubben. Första säsongen slutade med ett silver, vilket får anses väldigt bra, men förra året gjorde Blåvitt en svag säsong och hamnade 4:a i tabellen.

Defensiven som tidigare varit Lennartssons starka sida, havererade fullständigt förra året. Laget släppte in hela 47 mål - att jämföra med Malmö och Aik som enbart släppte in 26 mål. Där måste verkligen Blåvitt höja sig om det ska bli några högre placeringar.

IFK Göteborg har ett lag för topp 4, men det känns inte som att Jörgen Lennartsson är mannen som leder dem dit. Precis som förra året har Blåvitt ett starkt lag men Lennartsson tycks inte alls få ut potentialen, och enligt oss hade IFK mått bäst av ett tränarbyte.

Nyckelspelare

Thomas Rogne 
Den meriterade mittbacken som tidigare tillhört Wigan och Celtic är en av Allsvenskans bästa mittbackar, om inte den bästa. Rogne har dock dragits med stora skadebekymmer under sin tid i klubben, och när han inte är med, då har försvarsspelet svajat rejält. Nu är han dock fit for fight igen, och för Blåvitts del blir han den viktigaste kuggen i laget.

Frågan är dock hur länge Blåvitt kan behålla honom. Kontraktet går ut nästkommande vinter, och med tanke på Blåvitts finansiella situation är det inte omöjligt att han försvinner redan i sommar.

Håll koll på

Mikkel "Mix" Diskerud
Den norsk-amerikanske mittfältaren har en gedigen internationell erfarenhet med bland annat VM-spel för USA 2014. Det här är en spelare som Lennartsson känner till mycket väl, då han hade honom som spelare i norska Stabeak.

I Norge var han en av ligans absolut bästa spelare när han tillhörde Rosenborg. Det ledde till en övergång till det då nybildade laget New York City FC. Efter en bra start där gick det sedan tyngre, och förra säsongen stod han utanför laget många gånger. Den skyhöga lönen gjorde dock att inget MLS-lag kunde värva honom, och istället fick Blåvitt till en ekonomisk bra lånedeal som gäller fram till sommaren.

De som såg honom i VM 2014 vet vilken nivå han besitter, och når han upp i samma höjder kan Blåvitt ha gjort en av Allsvenskans bästa värvningar.

Redaktionen tippar

8
Odds på serieseger: 7.00@Expekt 
Vi sticker ut hakan här, men vi tror att Blåvitt kommer bli säsongens negativa överraskning. Laget i sig är det inget fel på, tvärtom. Felet ligger, som vi var inne på tidigare, på tränare Jörgen Lennartsson. Det känns helt enkelt som att han har nått vägs ände med det här laget. Försvarsspelet har sett fortsatt svagt ut på försäsongen, och offensivt får han inte ut den potential som finns. Vad de skulle behöva är en ny röst som kan ta tillvara på den offensiva kraft som laget ändå har.

En annan faktor som gör att vi tippar Blåvitt så lågt är att man återigen förlitar sig på kortsiktiga lån. Vi tänker främst på Diskerud och i viss mån Björdal (Jakob Ankersens ersättare). Båda två försvinner till sommaren och då tvingas man bygga om laget på nytt - det är ingen bra melodi för att nå framgång.