Hammarby IF har hela 48 allsvenska säsonger i ryggen men enbart lyckats vinna en gång (2001). Efter guldet följde en tung period med fem år i Superettan innan man år 2015 avancerade till Allsvenskan.

Comebacken till Sveriges högsta serie har dock blivit allt annat än lyckad för de grönvita. Den tidigare tränaren Nanne Bergstrand lyckades aldrig lyfta laget till några högre placeringar, trots en rad dyra nyförvärv. Inför årets säsong fick han sparken, och in har dansken Jakob Michelsen kommit. Med ett helt nytt tränarteam står alltså Bajen inför ännu en nystart.

Alldeles nyligen kom också den överraskande nyheten att sportchefen Mats Jingblad väljer att lämna klubben - bara några veckor innan premiären. Frågan är dock hur saknad han kommer bli, för han har inte direkt varit någon favorit hos bajarna på grund av en rad tveksamma värvningar.

Det finns många frågetecken i Bajens lag i år, som till exempel backlinjen och anfallsuppsättningen, men det finns också mycket intressant. Jiloan Hamad kan bli en av Allsvenskans bästa spelare, och nya tränaren Jakob Michelsen är ett spännande namn.

Förra årets placering

11

Arena

Tele2 Arena

Underlag

Konstgräs

Publikkapacitet

30 000

Publiksnitt 2016

22 885

Transfers

Ut:
 • Lars Saetra - BD Yingli Yiton
 • William Eskilinen - GIF Sundsvall
 • David Boo Wiklander - IFK Göteborg
 • Philip Haglund - IK Sirius
 • Erik Isralsson - PEC Zwolle
 • Oliver Silverholt - Varbergs BoIS (lån)
 • Alex - Resende Futebol Clube
In:
 • Björn Paulsen - Esbjerg FB
 • Jiloan Hamad - TSG Hoffenheim
 • Gershon Koffie - New England Revolution
 • Serge-Junior Martinsson Ngouali - Brommapojkarna
 • Mads Fenger - Randers (ansluter i sommarfönstret)

Försäsongsmatcher

24/1 Las Palmas - Hammarby 2-0

29/1 Brommapojkarna - Hammarby 1-3

07/2 Hammarby - HJK Helsingfors 2-3

11/2 Hammarby - Norrköping 0-2

12/2 Assyriska FF - Hammarby 2-2

18/2 Nyköpings BIS - Hammarby 2-3 (Svenska Cupen)

26/2 Hammarby - Varbergs BoIS 3-3 (Svenska Cupen)

27/2 Hammarby - Enskede 2-2

05/3 Östersunds FK - Hammarby 1-0 (Svenska Cupen)

06/3 Hammarby - Västerås SK 1-1

11/3 AFC Eskilstuna - Hammarby 0-2

16/3 Örebro SK - Hammarby 3-2

24/3 Hammarby - Ilves Tammerfors ?

Tränare

Jakob Michelsen 
Efter att den hårt kritiserade tränaren Nanne Bergstrand fått sparken vändes blickarna mot Danmark och Sönderjyskes succétränare Jakob Michelsen. Dansken som går under namnet "Mini-Mourinho", anses vara en av Danmarks mest lovande tränare. Förra året gjorde han underverk med nykomlingen Sönderjyske då laget slutade 2:a i tabellen. Rykten gjorde gällande att tyska klubbar var intresserade, men istället blev det alltså Hammarby.

Michelsen bestämde sig redan som fjortonåring att det var tränare han skulle bli. Han har gått den långa vägen och tränat danska klubbar i lägre divisioner, damlag och även gjort en kort sejour i Tanzania. Vad han inte hade upplevt var att träna en storklubb, och därför ville han gå till Bajen.

Vid sin sida får han den tidigare BP-tränaren och akademichefen i Hammarby Stefan Billborn samt Pablo Piñones-Arce (tidigare spelare i klubben).

Mycket av kritiken mot Nanne Bergstrand var att han sällan lyfte upp juniorer, och där är Michelsen raka motsatsen. I Danmark gjorde han sig känd för att ge unga spelare chansen, och så har det också sett ut under försäsongen i Bajen. Det är tydligt att ledningen i Bajen vill se mer av den varan, och ur den aspekten känns Michelsen som ett bra val.

Michelsen beskrivs som en tränare som gärna vill spela bollen längs marken med högt tempo. I Danmark spelade han däremot ganska cyniskt då Sönderjyske hade knappa resurser.

Det här är verkligen ett spännande namn, men frågetecken finns. Han har aldrig tidigare tränat en klubb med så här stor press på sig, och spelet på försäsongen har inte sett bra ut. Hur hanterar Michelsen fansens reaktioner om det går tyngre?

Nyckelspelare

Jiloan Hamad 
Jiloan Hamad-värvningen slog verkligen ner som en bomb i fotbollssverige. Malmös forne guldmakare återvände alltså inte till Skåne, inte till IFK Göteborg eller IFK Norrköping som det ryktades om. Istället presenterades han för Hammarby på det klassiska Bajen-haket Kvarnen på Södermalm.

Hamad var under perioden i Malmö en av Allsvenskans bästa spelare, om inte den bästa. Efter det värvades han till Hoffenheim med stora förväntningar, han fick nummer 10 på ryggen och sågs som nästa nya stjärna. Så blev det dock inte, speltiden uteblev och skador kom emellan. Totalt blev det bara 15 matcher i den tyska klubben samt 6 matcher i Standard Liege dit han gick på lån.

I Hammarby kommer han få en nyckelroll, och det är Hamad som ska driva offensiven. Baserat på försäsongen kan ingen bajare vara missnöjd, för Hamad har varit fenomenal. Får han bara vara hel är detta ett riktigt kap för Hammarby.

Håll koll på

Leo Bengtsson
Den unge yttermittfältaren har länge imponerat i klubbens U21-lag men ännu inte debuterat i Allsvenska sammanhang. Under försäsongen har han fått en del chanser av Jakob Michelsen och sett riktigt spännande ut. Han är snabb, teknisk och irrationell.

Leo Bengtsson lär med all sannolikhet få speltid i år, och han kan bli en rejäl överraskning för många lag. Det var länge sedan en egen produkt i Hammarby gjorde avtryck i A-laget, men vi tror att Leo Bengtsson kan bli den spelaren.

Redaktionen tippar

10
Odds på serieseger: 50.00@Expekt
Förväntningarna är som vanligt stora bland hemmapubliken, men det finns en hel del frågetecken inför säsongen. Backlinjen har sett väldigt svajig ut och nye Björn Paulsen har inte imponerat. Hammarby hade redan nu behövt dansken Mads Fenger, som av många bedömare ses som en av Superligaens bästa mittbackar.

Mittfältet har dock fått sig ett rejält lyft efter Hamads intåg i klubben och där finns även ghananen Koffie som sett helt ok ut. Frågan är dock om den sistnämnde kan ersätta Erik Israelsson som var vital för Hammarbys spel förra året.

Ett annat frågetecken är anfallssidan, Imad Khalili har tokfloppat och ser knappast bättre ut i år. Pa Dibba är en ok spelare med allsvenska mått mätt, men Romulo är inte pålitlig. Bakom dem finns den egna produkten Isac Lidberg. Med cirka två veckor kvar av transferfönstret kan det fortfarande hända något, men just nu ser det alldeles för tunt ut.

Vi tror att Hammarby kan bli lite av en besvikelse i år. Truppen ser i dagsläget inte bättre ut än en 10:e plats. Det är bortsett från Jiloan Hamad ett ganska slätstruket lag. Frågan är också om Kennedy håller för ännu en säsong?

Hammarby är kanske två spelare från att nosa på en Europaplats. De skulle behöva få in en stabil back och en klassanfallare nu.

Spela på Allsvenskan hos Expekt