Halmstads BK är tillbaka i Allsvenskan efter en ettårig sejour i Superettan. Klubben som bildades 1914 har fyra SM-Guld totalt och vann senast år 2000 med stjärnor som Håkan Svensson, Michael Svensson och Stefan Selakovic i laget. Halmstad BK var vid denna tiden en frekvent toppklubb och lyckades utmana de stora klubbarna trots sina små resurser.

Laget placerade sig på en tredjeplats i Superettan förra året och lyckades genom kval ta sig upp efter totalt 3-2 i matcherna mot Helsingborg. Sista kvalmatchen blev en riktig rysare där Marcus Mathisen först kvitterade till 1-1 på straff i 87:e minuten för att sedan trycka in 2-1 i 90:e minuten, Halmstad BK är tillbaka! Laget samlade ihop 54 poäng på 30 omgånger i Superettan med resultatraden 16-6-8 och målskillnaden 43-28. Laget bjöd inte på seriens bästa offensiv men hade en solid defensiv genom hela säsongen.

Förra årets placering

3:a i Superettan, uppflyttade via kval mot Helsingborg

Arena

Örjans Vall

Underlag

Gräs

Publikkapacitet

7135

Publiksnitt 2016

3289 (Superettan) 

Transfers

Ut:
  • Rasmus Wiedesheim-Paul - Landskrona BOIS
  • David Struski-Persson - Tvååkers IF
  • Kristoffer Fagercrantz - Slutar
  • Adrian Hallsö - IS Halmia
  • Stojan Lukic - Örgryte IS
  • Antonio Rojas - Kristianstad FC
In:
  • Kosuke Kinoshita - FC 08 Homburg
  • Nikolai Alho - HJK Helsingfors
  • Malkolm Nilsson - Östers IF

Försäsongsmatcher

27/1 Halmstad BK - Östers IF 2-0

8/2 Halmstad BK - Östersunds FK 1-1

14/2 Kalmar FF - Halmstad BK 2-1

18/2 Vänersborgs FK - Halmstad BK 2-2 (Sv Cupen)

25/2 Halmstad BK - Örgryte IS 4-0 (Sv Cupen)

4/3 IFK Norrköping - Halmstad BK 7-0 (Sv Cupen)

10/3 Halmstad BK - Falkenbergs FF 2-0

Tränare

Jan Jönsson
Tränaren Jan Jönsson hade en framgångsrik spelarkarriär i klubben och är den spelare som gjort flest A-lagsmatcher för klubben genom tiderna, totalt 557 stycken varav 217 i Allsvenskan. Som tränare har han tidigare fört upp Landskrona BOIS till Allsvenskan år 2002 och även vunnit norska ligan med Stabeak år 2008. Hans första säsong som tränare i Halmstad var 2015 och det slutade med en degradering till Superettan efter att laget slutat näst sist. Nu har han dock tagit laget tillbaka till Allsvenskan och det får ses som en mycket fin bedrift med tanke på att klubben fått jobba med små medel. Jan Jönsson har efter en lång spelarkarriär nästan 20 års erfarenhet från att träna elitklubbar och är därmed en rutinerad herre med ett riktigt klubbhjärta.

Nyckelspelare

Ivo Pekalski
Mittfältaren Ivo Pekalski som vunnit SM-Guld med Malmö FF och sedan blev korsbandsskadad i BK Häcken har hög kapacitet och måste prestera på topp för att laget ska klara sig kvar. Pekalski har inte hittat tillbaka till den höga klass han höll innan korsbandsskadan men han gjorde några riktigt bra matcher förra året och kan bära Halmstads mittfält 2017. 

Håll koll på

Saed Haksabanovic 
Mittfältaren Sead Haksabanovic är bara 17 år gammal men har redan hunnit med att göra 8 mål i Superettan. Seads främsta styrkor är hans teknik och speluppfattning och han var en frisk fläkt i Superettan förra säsongen. Han anses vara en av Sveriges absolut största talanger och hade flera erbjudanden från utlandet och var nära att hamna i Club Brügge men valde tillslut att stanna i Sverige och Halmstad BK. En av Allsvenskans mest spännande spelare att följa 2017!

Redaktionen tippar

15
Odds på serieseger: 250.00@Expekt
Halmstad BK är en anrik klubb som hör hemma i Allsvenskan men detta blir återigen en tuff säsong i högsta serien. Klubben har en kompetent tränare men en alldeles för ung och oprövad trupp. Truppen har en snittålder på drygt 22 år och nyförvärven övertygar inte. Nya anfallaren Nikolai Alho har förvisso erfarenhet från HJK och Europaspel men 13 mål på 80 matcher i högsta ligan skrämmer inte de andra lagen. Det andra offensiva tillskottet, Japanen Kosuke Kinoshita, 22 slog igenom tidigt och gick till Freiburg redan som 18-åring men har under de fyra åren inte fått spela en enda A-lagsmatch. De båda herrarna måste göra sina livs säsonger om detta laget ska flyga.

Rutinerade målvakten Stojan Lukic som stod alla matcher i Superettan förra året har lämnat och nu slåss 19-åriga Isak Pettersson med 23-åriga nyförvärvet Malkolm Nilsson om förstaplatsen i mål. Nilsson släppte in 7 bollar mot IFK Norrköping i Svenska Cupen och även om han inte ska lastas för alla målen så säger resultatet 7-0 mycket om det här laget. Ett ungt lag utan imponerande nyförvärv åker ur direkt.

Spela på Allsvenskan hos Expekt