GIF Sundsvall går in på sin tredje raka säsong i Allsvenskan. Norrlänningarna har aldrig vunnit vare sig Svenska Cupen eller Allsvenskan. Den bästa placeringen i ligan nåddes 1988 då man slutade på en femte plats.

Genom åren har Giffarna tampats med en svag ekonomi vilket har gjort att de inte kunnat konkurrera om några högre placeringar. Ekonomin är fortsatt svag, men efter försäljningarna av islänningen Rúnar Már Sigurjónsson till Grasshoppers och Stefan Silva till Palermo, har den blivit aningen bättre.

Med Roger Franzén (som nu fått sparken) och Joel Cedergren som tränare har GIF Sundsvall utvecklats från att vara ett brunkarlag till att bli ett spelande lag. Sett till sina resurser har klubben överpresterat rejält, och förra året var man faktiskt med och nosade på Europaplatserna under våren. Sedan lämnade nyckelspelarna Rúnar Már Sigurjónsson och Pa Dibba till Grasshoppers respektive Hammarby. Där och då började fallet, och hösten blev allt annat än lyckad. De lyckades dock undvika den absoluta bottenstriden och hamnade slutligen på 13:e plats.

Förra årets placering

13

Arena

Norrporten Arena

Underlag

Konstgräs

Publikkapacitet

7700

Publiksnitt 2016

4495

Transfers

Ut:
 • Stefan Silva - US Palermo
 • Joel Enarsson - Mjällby AIF
 • Robbin Selin - IFK Mariehamn
 • Granit Buzuku - IFK Timrå
 • Johan Eklund - IK Brage
 • Robin Tranberg - Dalkurd FF
 • Noah Sonko Sundberg - AIK (återvänder efter lån)
 • Stefan Ålander - Avslutar karriären
In:
 • David Myrestam - FK Haugesund
 • William Eskelinen - Hammarby IF
 • Samuel Aziz - Huddinge IF
 • Linus Hallenius - Helsingsborgs IF
 • Kristinn Freyr Sigurdsson - Valur
 • Romain Gall - Nyköpings BIS
 • Jaudet Salih - IFK Haninge
 • Juho Pirttijoki - IFK Helsingfors

Försäsongsmatcher

28/1 GIF Sundsvall - IK Sirius 1-2

4/2 GIF Sundsvall - Levanger FK 5-1

11/2 AFC Eskilstuna - GIF Sundsvall 0-2

25/2 Rosenborg BK - GIF Sundsvall 1-1

5/3 GIF Sundsvall - Umeå FC 1-0

14/3 IK Brage - GIF Sundsvall 1-2

18/3 GIF Sundsvall - Jönköpings Södra IF ?

25/3 GIF Sundsvall - IF Brommapojkarna ?

Tränare

Joel Cedergren 
Efter att den tidigare huvudtränaren Roger Franzén fått sparken i höstas valde Giffarna en intern lösning då assistenten Joel Cedergren fick ta över huvudansvaret. Han har en lång bakgrund i klubben, först som spelare och sedermera som assisterande tränare.

Under perioden som assisterande tränare var det han som hade ansvar för den offensiva biten, och det var precis den delen som imponerade mest förra året. Laget stod för en passningsorienterad och fartfylld fotboll som chockade många lag.

Joel Cedergrens spelsystem bygger på att äga bollen och skapa målchanser, snarare än att spela på motståndarnas misstag. Det är en beundransvärd inställning, men frågan är om GIF Sundsvall har material för det?

Nyckelspelare

Lars Krogh Gerson
Den defensiva mittfältaren från Luxenburg (!) är spelaren som ska hålla ihop mittfältet för Giffarna. Han är motorn i laget och är den som sätter igång spelet från sin centrala position. Förra säsongen startade han 24 matcher innan han i oktober ådrog sig en fotskada som än idag håller honom borta från spel.

Det är oerhört viktigt för GIF Sundsvall att han kommer tillbaka i matchdugligt skick, annars ser det mörkt ut för dem.

Håll koll på

Peter Wilson 
En mycket intressant anfallare som fick chansen under hösten efter att Pa Dibba försvunnit till Hammarby. Totalt stänkte han dit 6 mål på 12 matcher, vilket är ett mycket bra facit. Med sin snabbhet och teknik har han potential att störa många allsvenska försvar även den här säsongen.

Det var länge osäkert om Peter Wilson skulle stanna hos Giffarna då han hade ett utgående kontrakt. Efter succéhösten var det många storklubbar som fick upp ögonen för honom, men till Sundsvalls stora lycka skrev till slut på ett flerårsavtal med klubben.

Bli inte förvånade om Peter Wilson kniper en plats i Håkan Ericssons u21-trupp till EM i sommar. Kan han bara fortsätta på den inslagna vägen från fjolåret är chanserna goda!

Redaktionen tippar

14
Odds på serieseger: 500.00@Expekt
GIF Sundsvall kommer att hamna i botten av tabellen, av den enkla anledningen att man helt enkelt har för dåliga spelare.  Det går faktiskt att argumentera för att de har svagast trupp i serien. Laget går in i säsongen utan några som helst stjärnor, och efter att Stefan Silva lämnat försvann mycket av den offensiva kraften. Nu är tanken att antingen Linus Hallenius eller Samuel Aziz ska axla den rollen. De är inga säkra kort direkt, men det ska i alla fall bli intressant att se om Hallenius äntligen kan komma upp i den nivån han hade i sig för några år sedan. Gör han det, då har Sundsvall en stabil allsvensk anfallare.

Det som gör att vi ändå sätter Sundsvall på kvalplats, trots sämre trupp än både AFC och kanske även Halmstad, stavas Joel Cedergren. Tränaren visade förra året att han är bra på att sätta ihop ett lag, och vi tror att det kan bli räddningen.

Spela på Allsvenskan hos Expekt