IF Elfsborg har under hela 2000-talet varit ett stabilt topplag i Allsvenskan med tre cuptitlar och två SM-guld. 2006 bärgades det första SM-guldet på 45 år och då var man utan tvekan det hetaste laget i Sverige med profiler som Anders Svensson och Mathias Svensson.

Även om profilerna i Elfsborg anno 2017 inte riktigt är av samma dignitet som 2006, står klubben fortsatt fast vid sin tydliga och långsiktiga strategi att fostra egna spelare.

Just vad gäller talangutveckling är Elfsborg ett riktigt föredöme, och bara de senaste åren har man sålt ett gäng egna spelare till utlandet. Däribland Simon Hedlund, Sebastian Holmén, Marcus Rohdén och nu senast Viktor Claesson (som visserligen fostrades i IFK Värnamo). Det är en uttalad strategi som man jobbar stenhårt med, och i årets lag finns ett antal spännande egna produkter. Vi tänker framför allt på Adam Lundqvist, Ibrahim Dresevic och Simon Olsson.

Förra året blev ett litet mellanår och man slutade femma i serien, en bra bit efter den absoluta toppen.

Nu när övriga topplag fortsätter plocka in profil efter profil förlitar sig Elfsborg i mångt och mycket på egna produkter. Frågan är om det räcker för att lyfta laget mot toppen?

Förra årets placering

5:a

Arena

Borås Arena

Underlag

Konstgräs

Publikkapacitet

16 200

Publiksnitt 2016

7432

Transfers

Ut:
  • Viktor Claesson - Krasnodar
  • Viktor Nilsson - Norrby IF
  • Liridon Gashi - Norrby IF
  • Viktor Götesson - Falkenbergs FF (lån)
  • Henning Hauger - Strömsgodset IF
In:
  • Alex Dyer - Östersunds FK
  • Jesper Karlsson - Falkenbergs FF

Försäsongsmatcher

31/1 IF Elfsborg – AFC Eskilstuna 1-1

3/2 IF Elfsborg – Halmstad BK 1-1

12/2 FC Nordsjälland – IF Elfsborg 4-3

19/2 IF Elfsborg – IFK Värnamo 2-2

26/2 Ytterhogdals IK – IF Elfsborg 0-3 (Svenska cupen)

5/3 IF Elfsborg – Falkenbergs FF 6-1 (Svenska cupen)

12/3 IF Elfsborg – IF Brommapojkarna 1-2 (Svenska cupen, kvartsfinal)

21/3 IF Elfsborg – Odds BK 2-1

25/3 Halmstad BK – IF Elfsborg ?

Tränare

Magnus Haglund 
Magnus Haglund har bortsett från en kort avstickare till Lilleström (2012-2014) tränat Elfsborg sedan 2004. Han var mannen som ledde Elfsborg till det så efterlängtade guldet 2006, och med honom vid rodret har boråsarna utvecklats till att bli ett stabilt lag för den övre halvan.

Haglund tillhör den kategori tränare själv inte har någon vidare erfarenhet av spel på hög nivå. Han inledde sin spelarkarriär i Halmstads BK men nådde aldrig fram till A-laget, därefter har han tillhört anonyma klubbar som Karlslund och Sturehov.

Tränarkarriären inleddes i Stafsinge IF, sedan blev det Division 2 och Laholms FK, innan han 2005 tog över Elfsborg.

Magnus Haglund har ett tätt samarbete med sportchefen Stefan Andreasson. Tillsammans jobbar de utifrån en tydlig plan att plocka in unga spelare från regionen i kombination med egna produkter. Ur den aspekten är Magnus Haglund kanske Sveriges främsta tränare. Det har blivit lite av hans signum att våga ge unga talanger speltid, och det har han onekligen lyckats väl med.

Nyckelspelare

Issam Jebali 
Den tunisiske mittfältaren kom till Elfsborg från IFK Värnamo förra sommaren och gjorde stor succé direkt. Han är utan tvekan lagets bästa spelare offensivt och kan göra såväl mål som assist. Det är en flexibel spelare som kan spela på i princip samtliga positioner i offensiven. I år lär han utgå från en kant, och med en hel försäsong i ryggen finns det inget som tyder på att han inte skulle komma upp i höstens form.

Kontraktet förlängdes från 2019 till 2021 redan efter ett halvår, och det visar hur mycket Elfsborg tror på honom.

Håll koll på

Simon Olsson 
Ynglingen är en av flera hemmafostrade spelare i Elfsborgs trupp. Debuten skedde hemma mot Falkenberg den 18:e september förra året, där imponerade han så mycket att han fick starta nästkommande match, borta mot Malmö. När säsongen summerades blev det totalt fyra allsvenska matcher, samtliga från start.

Simon Olsson är en mycket spännande mittfältare med fin teknik som fått stora lovord av tränare Magnus Haglund. Och nu när Henning Hauger har försvunnit har Simon Olsson en superchans att ta hans plats på innermittfältet. Under försäsongen och i Svenska Cupen har han fått stort förtroende, och av allt att döma kommer han fortsätta få det även när Allsvenskan drar igång.

Det är inte helt otänkbart att Olsson blir Elfsborgs nästa stora försäljning till utlandet, men först ska han etableras på riktigt. Det lär han göra i år, var så säkra!

Redaktionen tippar

7
Odds på serieseger: 13.00@Expekt 
Allsvenskan känns hetare och bättre än någonsin. Elfsborg är inget lag som fått de stora rubrikerna inför säsongen. Istället fortsätter man jobba på precis som vanligt, med långsiktighet, kontinuitet och satsning på egna talanger.

Ser man till truppen just nu och jämför den med topplagens så kan man konstatera att de ligger en bit efter. Elfsborg har också drabbats av två tunga tapp i Viktor Claesson och Henning Hauger. In har Östersunds succéspelare Alex Dyer och Falkenbergs stjärnskott Jesper Karlsson kommit. Det är med andra ord i princip samma trupp Boråsarna ställer upp med i år.

Tipset kan tyckas vara lite lågt, men spontant känns det som att truppen är för tunn för att utmana om Europaplatser. Det finns mycket individuell skicklighet i laget, men vad man saknar är ett riktigt defensivt ankare på mitten. De skulle behöva få in lite tuffhet i laget helt enkelt.

Spela på Allsvenskan hos Expekt