Sedan de framgångsrika guldåren i början av 2000-talet har Djurgårdens IF haft en tyngre period. Ekonomin har varit på gränsen till konkursmässig, tränarna har avlöst varandra och spelaromsättningen har varit bisarrt hög. Vi har helt enkelt blivit vana vid att det stormar kring DIF.

Nu är dock situationen helt annorlunda. Tack vare ett fantastiskt jobb av VD:n Henrik Berggren och sportchefen Bosse Andersson (m.fl) har de röda siffrorna förvandlas till svarta. Föreningen står återigen inför en nystart - och den här gången är det på allvar!

Sedan sportchefen Bosse Andersson återvände till DIF har han sålt spelare för närmare 150 miljoner kronor, och när 2016 summerades hade föreningen ett eget kapital på cirka 50 miljoner.

Många supportrar var länge oroliga över att det inte hände något på transfermarknaden, men sedan slog bomberna ner - först Kim Källström och sedan Jonas Olsson.

Det vi nu ser är en rejäl storsatsning i DIF, och med två dagar kvar av transferfönstret väntas ytterligare förstärkningar anlända. Med Allsvenskans förmodligen bästa centrallinje i form av Isaksson - Jonas Olsson - Kim Källström och eventuellt "Mr X" blir DIF svåra att rubba.

Förra årets placering

7:a

Arena 

Tele2 Arena

Underlag

Konstgräs

Publikkapacitet

30 000

Publiksnitt 2016

13 393

Transfers

Ut:
 • Michael Olunga - GZ H. Zhicheng
 • Oscar Jonsson - Enskede IK (lån)
 • Alexander Faltsetas - BK Häcken
 • Soo Yong Yoon - Umeå FC
 • Besard Sabovic - BP (lån)
 • Kebba Ceesay - Dalkurd FF
 • Mihlali Mayambela - Degerfors IF
 • Kenneth Höie - avslutar karriären
 • Mathias Ranégie - Udinese
 • Marcus Enström - Vasalunds IF (lån)
 • Filip Tasic - Arameisk Syrianska (lån)
In:
 • Jonas Olsson - West Brom
 • Tommie Vaiho - GAIS
 • Kim Källström - Grasshoppers
 • Haruna Garba - Dubai CSC
 • Aliou Badji - Casa Sports
 • Souleymane Kone - free agent

Försäsongsmatcher

25/1 Vasalunds IF – Djurgårdens IF 0-2

1/2 Debreceni VSC – Djurgårdens IF 0-1

4/2 Djurgårdens IF – HNK Rijeka 0-1

6/2 AaB Ålborg – Djurgårdens IF 1-3

12/2 Djurgårdens IF – Vålerenga 0-3

20/2 Djurgårdens IF – Degerfors IF 1-2 (svenska cupen)

21/2 Syrianska FC – Djurgårdens IF 1-2

27/2 IF Brommapojkarna – Djurgårdens IF 1-1 (svenska cupen)

4/3 Djurgårdens IF – Helsingborgs IF 1-0 (svenska cupen)

18/3 Djurgådens IF – Tromsö IL 3-1

25/3 Djurgårdens IF – Viking Stavanger 2-0

Tränare

Özcan Melkemichel har en lång bakgrund i Syrianska FC där han varit styrelsemedlem, ordförande, sportchef och tränare. Han inledde som spelare i klubben och var med på hela resan från Division 7 till Division 2.

Som tränare lyckades han föra upp klubben till Allsvenskan 2010. Nu senast kommer han från en framgångsrik sejour i AFC United, där han likt i Syrianska, tog klubben upp till Allsvenskan.

På de senaste 11 säsongerna vunnit serien 7 gånger, så det är onekligen en vinnare Djurgården har fått in.

Däremot finns det vissa farhågor, han har aldrig tidigare tränat en storklubb, sedan har varken spelet eller resultaten har imponerat under försäsongen om man ska vara ärlig. Özcan är dock en man med pondus som vet hur man motiverar spelarna, vilket är precis vad DIF har saknat.

Rent spelmässigt står han för en aggressiv, tempostark fotboll med antingen 4-3-2-1 eller 4-4-2. Det har dock inte fallit så väl ut hittills, men å andra sidan har han inte haft en ordentlig trupp att jobba med. Det är först nu nyförvärven har trillat in, och då har det genast sett bättre ut.

Nyckelspelare

Kim Källström
Den tidigare guldhjälten och flerfaldiga landslagsmannen Kim Källström är såklart Djurgårdens viktigaste spelare. Det har vi med all önskvärd tydlighet sett under försäsongen. Många har varit skeptiska över vilken nivå han egentligen håller, men efter Svenska Cupen och träningsmatcherna kan det inte finnas några tvivel. Kim Källström har fortfarande en vänsterfot i världsklass, och den kan komma att bli avgörande för Djurgårdens del.

Efter återkomsten har vi dock sett en liknande tendens som med Zlatan i landslaget, d.v.s att allt ska gå genom honom. Det är tydligt att medspelarna har väldigt stor respekt för honom (kanske för stor?) och alldeles för ofta har de letat efter Kim när de fått bollen. Och det finns en fara i det, givetvis ska han ha mycket boll, men det får inte bli så att spelarna förväntar sig att han ska göra allt.

Oavsett vilket är ändå Kim Källström Allsvenskans tveklöst bästa mittfältare, och vi ska vara glada över att få se honom i svensk fotboll igen.

Håll koll på

Aliou Badji
Målkungen från Senegals U20-landslag är en oerhört intressant anfallare som bland annat provspelat i franska Bordeaux. Det är sällan afrikanska spelare kommer till Sverige utan att provspela, men DIF var så måna om att knyta till sig Badji att de gjorde klart med honom på plats nere i Senegal.

Han registrerades den 31:a januari men anslöt till DIF först i mitten av mars då han varit borta på Afrikanska U20-mästerskapen. I de senaste träningsmatcherna har han gjort några korta inhopp och sett riktigt intressant ut, speciellt nu senast mot Viking Stavanger. Han har visat prov på fin teknik, styrka och bra spelförståelse. Sedan ska man såklart ha i åtanke att han kommer direkt från Afrika och är således inte skolad i Europeisk fotboll, men det vi har fått se verkar mycket lovande.

Djurgården har ju en historik av att sälja afrikanska anfallare för galna belopp, och det är inte alls omöjligt att Badji blir nästa stora export.

Redaktionen tippar

2:a
Odds på serieseger: 20.00@Expekt
I skrivande stund är det två dagar kvar tills transferfönstret stänger, och av allt att döma kommer det komma in något riktigt stort i anfallsväg. Det har pratats om smått absurda namn som Adebayor, Alessandro Diamanti och Ola Toivonen, men även lite mer realistiska (med allsvenska mått mätt) som Kujovic eller Engvall. Efter värvningarna av Källström och Jonas Olsson ska vi dock inte bli förvånade om "Mr X" som det pratats om, blir en rejäl bomb.

Det här tipset hänger lite på att DIF får in en klassanfallare, får man det, ja då har blåränderna ett ramstarkt lag. I skuggan av alla rykten får man heller inte glömma bort att Kerim Mrabti (och snart Haris Radetinac) är tillbaka från skador. Därutöver finns det mycket individuell skicklighet i exempelvis El-Kabir och Magnus Eriksson.

Sedan tror vi också att Özcan Melkemichel är helt rätt man för DIF. Han påminner mycket om Mark Dempsey i sitt sätt att leda laget, inte nödvändigtvis spelmässigt, men i sin karaktär. Och det är precis det DIF behöver, lite jävlar anamma.

Spela på Allsvenskan hos Expekt