BK Häcken arrangerade Gothia Cup för första gången 1975 vilket snabbt blev en stor succé. Den årliga turneringen är idag världens största med över 1600 deltagande lag från hela världen.

Tack vare Gothia Cup har BK Häcken blivit en av Sveriges rikaste klubbar, och det har gjort att man har kunnat attrahera många stora namn. Några noterbara spelare som burit Häckens tröja genom åren är Arnor Gudhjonsen, Tobias Hysén, Diego Lugano, Kim Källström, Daniel Larsson, Teddy Lucic, Waris Majeed, Mathias Ranegie, Jonny Rödlund och Stig Töfting.

Inför årets säsong är förväntningarna mer uppskruvade än någonsin. Den tidigare tränaren Peter Gerhardsson har lämnat laget till förmån för Mikael Stahre. Efter flera år av "rolig fotboll" och halvdana placeringar (med några undantag) är nu kraven betydligt högre. Helt plötsligt pratar klubben öppet om topp-placeringar, och det är verkligen rimligt sett till det lag man har.

I den redan starka truppen har namn som Alexander Faltsetas, Erik Friberg, Shkodran Maholli och Juhani Ojala tillkommit. Sedan tidigare finns redan Alexander Farnerud, Rasmus Lindgren, Paulinho, Alhassan Kamara med flera. Förväntningarna ska ligga på topp 4, minst!

Förra årets placering

10:a

Arena

Bravida Arena

Underlag

Konstgräs

Publikkapacitet

6500

Publiksnitt 2016

3213

Transfers

Ut:
 • John Owoeri - BD Yingli Yiton
 • Rasmus Schüller - Minnesota United
 • Alexander Nadj - Utsiktens BK
 • Niclas Andersén - GAIS
 • Demba Savage - HJK Helsingfors
In:
 • Shkodran Maholli - Åtvidabergs FF
 • Jakob Lindström - Örgryte IS
 • Alexander Faltsetas - Djurgårdens IF
 • Erik Friberg - Seattle Sounders FC
 • David Engström - IFK Värnamo
 • Juhani Ojala - SJK Seinäjoki
 • Chisom Egbuchulam - Enugo Rangers IFC (lån)

Försäsongsmatcher

27/1 Aalborg BK – BK Häcken 1-0

4/2 Molde FK – BK Häcken 2-3

10/2 FC Midtjylland – BK Häcken 1-2

18/2 BKV Norrtälje – BK Häcken 0-4

25/2 BK Häcken – Åtvidabergs FF 3-1 (svenska cupen)

5/3 Örebro SK – BK Häcken 1-1 (svenska cupen)

12/3 BK Häcken – AIK 3-0 (svenska cupen, kvartsfinal)

18/3 BK Häcken – Östersunds FK 1-2 (svenska cupen, semifinal)

25/3 Trelleborgs FF – BK Häcken 0-0

Tränare

Mikael Stahre är tillbaka i svensk fotboll efter en vända i Kina. Nu kommer han in till ett lag som förväntas ligga i toppen, vilket inte är ett alltför främmande läge för honom.

Med Stahre bakom spakarna får Häcken precis det man saknat, det vill säga lite mer cynism och rakare spel. Peter Gerhardsson var i vårt tycke en mycket överskattad tränare som inte fick ut det han borde med spelarmaterialet.

Nu får Häcken in en vinnarskalle som vet hur det är att jobba under press. Stahre känner väl till Allsvenskan och vet hur man vinner. Det ska bli oerhört intressant att se om han lyckas få ut det man kan kräva av den här truppen, d.v.s topp 4.

Nyckelspelare

Alexander Farnerud
Efter en lång sejour i utlandet med spel i Bundesliga, Schweiz, Danmark och Serie A vände Alexander Farnerud tillbaka till Allsvenskan och BK Häcken sommaren 2016. Det var många som höjde på ögonbrynen när Farnerud valde laget från Hisingen och inte Malmö FF, AIK eller IFK Göteborg som också sades vara intresserade.

Farnerud är en spelare som inte riktigt fått ut sin fulla potential i karriären, mycket på grund av stora skadebekymmer. Sedan han skrev på för Häcken har han dock varit skadefri och då han han verkligen visat vad han går för. Han är på en helt annan nivå än både med- och motspelarna. För Häckens del blir han givetvis vital i det offensiva spelet och det är bara att hoppas att han får vara hel.

Håll koll på

Chisom Egbuchulam
I en brutalt stark anfallsuppsättning med storstjärnan Paulinho, Superettans skyttekung Shkodran Maholli och Alhassan Kamara kan det bli svårt för den här nya nigerianen att få speltid. Så vem är då Chisom Egbuchulam?

Han är 25 år gammal och kommer senast från Enugu Rangers i den nigerianska ligan. Där var han oerhört lyckosam och vann skytteligan förra året. Det är ungefär det vi vet om honom, så det må vara lite av ett långskott det här, men med tanke på Häckens historik med afrikanska anfallare (Waris Majeed, John Owoeri m.fl) finns det starka skäl att hålla koll på den här spelaren.

Redaktionen tippar

4
Odds på serieseger: 15.00@Expekt 
Häcken har plötsligt börjat nämnas som en seriös utmanare till guldet. Så långt är vi inte beredda att gå, men klart är att Hisingelaget blir att räkna med på allvar i år. Truppen ser riktigt stark ut. De har en av Allsvenskans bästa målvakter i Peter Abrahamsson, en backlinje med Rasmus Lindgren i spetsen, ett mycket rutinerat mittfält med den gravt underskattade Mohammed Abubakari, Alexander Faltsetas, hemvändaren Erik Friberg och Alexander Farnerud. Lägg därtill en fantastisk anfallsuppsättning med Alhassan Kamara, Shkodran Maholli, Paulinho samt nye nigerianen Chisom Egbuchulam.

Truppen är helt klart god för en topp 4-placering, minst. En normal allsvensk säsong hade det här varit en given guldkanditat, men som vi har varit inne på tidigare är årets Allsvenska bättre än någonsin. Vi tror helt enkelt att de övriga lagen blir för svåra att ro på, men Häcken kommer absolut vara ett topplag.

Spela på Allsvenskan hos Expekt