AIK, en utav sveriges mest framgångsrika idrottsföreningar bildades redan år 1891. Fotbollsverksamheten drog man igång några år senare och sedan dess har klubben agerat hem för några utav Sveriges bästa fotbollsspelare. Idag finns där ungefär 1000 aktiva spelare tillhörandes Solna-klubben. På senare år har man tillhört toppen utav Allsvenskan och är ständigt med och slåss om den åtråvärda pokalen framåt hösten, ingen skillnad denna säsong.

Fem gånger har man vunnit SM-guld genom åren där det senaste kom 2009. Efter guldet har man hamnat topp 4 samtliga säsonger och med en kraftsamling inför årets säsong andas det som vanligt stor optimism kring AIK-lägret.

Efter den uppmärksammade försäljningen utav supertalangen Alexander Isak så har klubben verkligen får ekonomiska muskler att hävda sig med. Närmare 100 miljoner kronor har klubben dragit in på spelarförsäljningar i vinter, något som gjort att spelare som Kristoffer Olsson, Simon Thern och Sulejman Krpic kommit in. Även hemvändaren Henok Goitom har anslutit till de gulsvarta. Med andra ord är det ett mycket starkt lag som Rikard Norling förfogar över när han går in till den Allsvenska säsongen 2017.

Förra årets placering

2:a

Arena

Friends Arena

Underlag

Gräs

Publikkapacitet

50 622

Publiksnitt 2016

16 742

Transfers

Ut:
 • Alexander Isak
 • Ebenezer Ofori
 • Patrik Carlgren
 • Marko Nikolic
 • Jos Hooiveld
 • Chinedu Obasi
 • Niclas Eliasson
 • Ahmed Yasin
 • Dickson Etuhu
In:
 • Kristoffer Olsson
 • Sulejman Krpic
 • Henok Goitom
 • Jesper Nyholm
 • Simon Thern
 • Stipe Vrdoljak

Försäsongsmatcher

21/1 Vasalund – AIK 0-4

28/1 Syrianska FC – AIK 0-4

28/1 AIK – Sollentuna 0-1

8/2 Midtjylland – AIK 2-1

11/2 AIK – IFK Göteborg 1-2

19/2 AIK – GAIS 1-0 (Svenska Cupen)

25/2 Kristianstad – AIK 0-3 (Svenska Cupen)

5/3 AIK – Dalkurd 0-0 (Svenska Cupen)

12/3 BK Häcken – AIK 3-0 (Svenska Cupen, Kvartsfinal)

17/3 Sirius – AIK 0-1

26/3 AIK – IFK Norrköping 2-0

Tränare

Rikard Norling gjorde en efterlängtad comeback som tränare för AIK i maj förra året efter att Andreas Alm fått lämna sitt uppdrag som huvudtränare. Den förre Malmö FF och SK Brann tränaren är en minst sagt omtyckt person i AIK-kretsar och förväntningarna är stora på både honom och laget.

En karismatisk och öppen tränare som Rikard Norling kan vara exakt vad AIK behöver. Flera utav hans tidigare spelare har talat varmt om honom och sättet han bryr sig om sin spelartrupp. Rikard Norling besitter en stor kunskap om den svenska fotbollen och kan vara personen som knyter föreningen samman i jakten på SM-guldet. Enda orosmolnet får anses vara antalet nya spelare och den korta tiden han har att spela ihop ett slagkraftigt lag.

Nyckelspelare

Henok Goitom
AIK har verkligen visat sig aktiva på transfermarknaden under vintern och början på våren. Många skickliga bolltrillare har hämtats in men länge såg det tunt ut på platserna längst fram i plan. Tills för några veckor sedan då ikonen Henok Goitom än en gång kritade på för sitt kära AIK.

Henok Goitom tillhörde AIK under säsongerna 2012–2015 och blev då en utav lagets viktigaste spelare. Med sitt sätt att binda samman mittfältet med anfallet bidrog Goitom starkt till att AIK kunde vara med uppe i toppen av Allsvenskan. Nu ska han återigen gå i bräschen för laget i sitt hjärta och klart står att flera utav de Allsvenska försvaren under säsongen kommer få stora problem med den rutinerade anfallaren.

Håll koll på

Oscar Linnér
Patrik Carlgren gjorde sin sista match i AIK-tröjan när säsongen 2016 avslutades och jakten på en ny förstamålvakt sattes igång. Man behövda inte se sig om alltför långt då man i klubben redan hade Oscar Linnér, 20 år. Oscar, som även representerat Sveriges landslag på ungdomsnivå kommer att få en stor roll i årets Allsvenska. Trots sin unga ålder så uppträder han allt som oftast med ett stort lugn och med en positionssäkerhet som få andra.

Det kan anses lite väl vågat att en klubb av AIK:s kaliber ställer sitt hopp till en 20-åring i målet men efter vad vi fått se så här långt ska inga tvivel höjas. Oscar Linnér gjorde sin AIK-debut i juli förra året och gör i och med årets säsong sin första som ordinarie AIK-spelare.

Redaktionen tippar

3
Odds på serieseger: 20.00@Expekt
AIK ska alltid nämnas när man talar om eventuella guldkandidater och inget undantag denna säsong. Med en så stor satsning som man faktiskt gjort så känns man starkare än på länge. Rikard Norling har kommit in och skapat ett lugn kring en annars rätt så kaotisk förening. Spelare som Kristoffer Olsson och Henok Goitom tillhör toppskiktet utav Allsvenskan och kommer bli oerhört viktiga för Gnaget.

Betting.se håller AIK högt i år och tror att man kommer vara med och utmana om guldet in i det sista. Där finns många starka utmanare men får AIK en bra start på säsongen så vet vi alla hur starka man brukar vara under slutspurten av ligan. Att man ska fixa en topp 3-placering ser vi som klart möjligt och allt annat än det kommer mest troligt att ses som en besvikelse i supporterkretsar.

Vad som kan ställa till problem för AIK är anfallsspelet där man måste få till samarbetet mellan Goitom och Krpic. Försvaret och mittfältet känns som alltid ramstarkt och får man till målskyttet längst fram kan detta bli en säsong att minnas för alla gulsvarta!

Spela på Allsvenskan hos Expekt*