Det är dags för Indy 500, ett av världens största idrottsevenemang. 500 miles ska avverkas på Indianapolis Motor Speedway – och med uppemot 300 000 åskådare på plats garanteras evig berömmelse till söndagens segrare. Både Felix Rosenqvist och Marcus Ericsson har lyckats kvala in och försvarar de svenska färgerna.

Chanserna för svenskarna är det dock lite si och så med. Ingen av dem tippas vara med i kampen om segern. Nej, faktum är att spelbolagen inte alls rankar svenskarnas chanser särskilt högt.

Marcus Ericsson tog inför den här säsongen klivet från Formel 1 över Atlanten. Det har tagit tid för den reslige svensken att anpassa sig till den nya träningen, men efter hand har han kommit in i både bilen och förutsättningarna allt mer.

Felix Rosenqvist bedöms av spelbolagen ha bättre chanser att placera sig här i Indy 500. Värnamos stolthet blev mästare i det europeiska Formel 3-mästerskapet 2015 och körde därefter ett par säsonger i Formel E, innan han i höstas kritade på för IndyCar-serien.

Väldigt olika odds på favoriterna i Indy 500

Många spelbolag erbjuder odds på Indy 500, men det skiljer sig ordentligt mellan vilka förare som ses som favoriter. NordicBet erbjuder till exempel 2.57 i segerodds på Josef Newgarden och 2.65 på Scott Dixon. Dessa odds kan jämföras med Unibet som ger 9.00 på Newgarden och Svenska Spel som ger hela 12 gånger pengarna på Dixon, som för övrigt är teamkollega med Felix Rosenqvist.

Josef Newgarden vann serien 2017 och tog hem tre segrar i fjol. I år vann han i St Petersburg och håller dessuom totalledningen i serien. Josef Newgarden kommer helt enkelt in till Indy 500 som en av de stora favoriterna på förhand. Unibet är spelbolaget som sticker ut gentemot andra med generösa 9.00 i odds.

Marcus Ericsson ger över 200 gånger pengarna

Svenskarna då? Ja, om NordicBet tror på Josef Newgarden och Scott Dixon har de inget förtroende alls för Marcus Ericsson. En seger för Kumla-sonen ger hela 201 (!) gånger pengarna, att jämföra med andra spelbolag som ligger kring 50 i odds.

Marcus Ericsson överraskade de flesta i kvalet och tog sig fram till startplats nummer 13. Flera förståsigpåare tror att svensken har fler jokrar i leken och att det enormt långa loppet kommer passa hans fysik bättre än många andra.

Marcus Ericsson att komma topp 10 till odds 3.75

Unibet* erbjuder spel på Vinnare, pallplats, Topp 6, Topp 10 och H2H.

Fyra gånger pengarna på att Felix Rosenqvist kommer topp 10

Felix Rosenqvist, som normalt sett ses som den något bättre av Indy-svenskarna, kvalade in på 29:e startruta. Han kommer till loppet i ett starkt team, där en av loppens huvudfavoriter, Scott Dixon, finns.

Antalet depåstopp brukar i Indy 500 uppgå till sju stycken och för Rosenqvists del är det knappast någon nackdel. Laget är väl förberett för uppgiften och kanske kan han hämta mental kraft från segrarna i 3- och E-säsongerna.

Felix Rosenqvist att komma topp 10 till odds 4.00

Unibet* erbjuder spel på Vinnare, pallplats, Topp 6, Topp 10 och H2H.

Värde även på Power och Andretti

Bland andra förare värda att nämna finns Marco Andretti, som 2006 blev den yngste föraren någonsin på pallen i Indy 500. Ett litet misstag i absolut sista kurvan gjorde att segern gled honom ur händerna. De flesta spelbolag ger omkring 15 i odds på att han tar hem segern den här gången, men NordicBet stick än en gång ut och erbjuder hela 67 gånger pengarna.

Fjolårssegraren Will Power är en annan förare som spelbolagen inte riktigt lyckats sätta jämna odds på. NordicBet är ännu en gång generösa och erbjuder 12.00 i odds på den erfarne Indy-föraren. Andra spelbolag ger strax under tio gånger pengarna på att 2014 års seriesegrare försvarar sin Indy 500-titel från i fjol.