Allsvenskans åttonde omgång inleds med mötet mellan AFC Eskilstuna och IFK Norrköping på fredagskvällen. Det mesta av förhandssnacket har dock inte handlat om det som händer på planen, utan vad AFC håller på med utanför.

Cirkus AFC

Det stormar kring AFC. Den kontroversiella klubben har hamnat i blåsväder den senaste veckan efter Expressens avslöjande att ordförande Alex Ryssholm aktivt håller medlemmar ute i syfte att styra klubben själv. Detta har fått många fotbollssupportrar att gå i taket då det går emot 51-procentregeln.


Till råga på allt fick andretränaren Anders Johansson nyligen sparken under mystiska omständigheter. Själv menade han att han hoppade av självmant då klubben, enligt hans mening, sköts oprofessionellt. Ryssholm höll naturligtvis inte med och hävdade att det hela rörde sig om samarbetssvårigheter. Oavsett vilket spär det ju på bara misstankarna om att det i grund och botten är Ryssholm som bestämmer allt i klubben.

Det har inte gått mycket bättre på plan heller. AFC ligger nu sist och har endast plockat tre poäng på sju matcher. Det är inte mycket som ser bra ut, varken offensivt eller defensivt. Inför kvällens match saknas dessutom Ludvig Öhman, Gustav Jarl, Emmanuel Frimpong, Alexander Michel, Rinor Nushi, Thomas Ulimwengu och Alireza Haghighi. Det är givetvis en hård smäll för AFC som redan har en mycket tunn trupp.

Svårbedömt IFK Norrköping

IFK Norrköping då? Blir det fågel eller fisk? Det har vi ännu inte fått svar på. Ena dagen går man och vinner mot Häcken borta, för att sedan förlora hemma mot Sirius och kryssa mot Giffarna Sundsvall. De är förvisso med i racet och är långt ifrån uträknade ännu, det är ändå Allsvenskan vi pratar om – världens jämnaste serie. Men vi kräver ändå mer av Peking.

Det finns ett gäng spelare som inte riktigt kommit upp i full kapacitet, åtminstone inte på en jämn nivå. Vi tänker framför allt på Sebastian Andersson, Niclas Bärkroth och i viss mån Kalle Holmberg.

Skadeläget är mer eller mindre oförändrat sedan förra matchen. Fortfarande saknas Andreas Blomqvist, David Nilsson, Henrik Castegren, Marwan Bazi, Marcus Falk Olander och Simon Skrabb. Den sistnämnde är förvisso tillbaka i träning men kommer inte spela ikväll.

Tips

IFK Norrköping är stora favoriter sett till oddsen. Helt logiskt enligt vår mening. Det här är en match de bara ska vinna, speciellt med tanke på hur pass skadedrabbat AFC är. Den raka tvåan står för närvarande i 1.54 hos Nordicbet.