Nu när Allsvenskan tar sommaruppehåll är det dags att summera första halvan. Betting.se går igenom vårsäsongens största överraskningar och besvikelser.

Vårens tre största utropstecken

 

1, Det går inte att välja någon annan än Sirius stjärnskott Kingsley Sarfo. Den 22-årige ghananen utnämndes ifjol till Superettans bästa spelare och framgångarna har bara fortsatt i Allsvenskan. Sarfo ligger bakom hela Sirius anfallsspel och är utan tvekan vårsäsongens största utropstecken. Hans prestationer har gett eko i fotbollseuropa och det har snackats om att bland annat Manchester City varit på Studenternas IP för att scouta honom. Vi blir mycket förvånade om Sarfo spelar kvar i Sirius när serien drar igång i början på juli.

2, Niclas Eliasson har fått sitt stora genombrott i ett IFK Norrköping som smyger med där bakom MFF i toppen. Potentialen har vi sett att han har, men i AIK lyfte det aldrig. Nu är han istället IFK Norrköpings bästa offensiva spelare och han har presterat så pass bra att Håkan Ericsson inte hade något annat val än att ta ut honom i truppen till U21-EM.

3, Jesper Nyholm kom till AIK från Dalkurd inför säsongen och har växt ut till en riktig klippa i Norlings trebackslinje. Halvt på skämt, halvt på allvar jämförde Norling honom med Milans legendar Franco Baresi. Och visst finns vissa likheter, Nyholm är positionssäker, spelskicklig och smart.

Vårens mål

 

Långskott i all ära, och visst hade man kunnat välja Yotuns vristskott i krysset mot Djurgården, men Pawel Cibickis 2-0 på cykelspark mot Halmstad är ren och skär världsklass. Bicykletan är så vältajmad, precis och framför allt svårgenomförbar att den förtjänar hamna överst på den här listan.

Vårens match

 

Djurgården-IFK Norrköping 3-3

Matchen mellan DIF och IFK Norrköping i den sjätte omgången hade allt. Bra tryck på läktarna, mängder av målchanser, snygga mål och en otroligt dramatisk avslutning. Cristopher Telo eller ”Telo2” som Pekingfansen gillar att kalla honom, öppnade målskyttet i den 22:a minuten med ett tungt skott via ribban.  Minuten senare kvitterade DIF genom Magnus Eriksson innan Niclas Eliasson presenterade sig och gjorde 2-1 på en mycket fin frispark. Magnus Eriksson gjorde därefter sitt andra mål i matchen när han pangade in 2-2. Många trodde sedan att det var avgjort när Norrköpings innhoppare Gudmundur Thorarinsson gjorde 3-2 efter ett fenomenalt halvvolleyskott, men DIF kom tillbaka ännu en gång och kvitterade till 3-3 genom Tino Kadawere på matchens sista spark.

Vårens besvikelse

 

Kalmar FF är vårens besvikelse. Visst, det är inget topplag på pappret, men att de gått så här dåligt är anmärkningsvärt. Nu parkerar de på en 14:e plats, med enbart två poäng ned till nedflyttning. Det stora problemet är försvaret som Peter Swärdh inte alls har fått ordning på. Där måste det ske till en rejäl förbättring om inte Kalmar på allvar cementerar sin plats i bottenstriden. Tyvärr för deras del verkar det också som att Rasmus Elms skada tycks vara allvarligare än befarat.

Vårens sportchef

 

Bo Andersson, Djurgården. Det är svårt att inte välja Super-Bo på den här listan. Djurgårdens värvningar av Jonas Olsson och Kim Källström har inte bara bidragit till att DIF fått stabilitet i laget, de har också lyft intresset för Allsvenskan som helhet. I sammanhanget ska givetvis också skytteligaledaren Gustav Engvall och högerbacken Felix Beijmo nämnas, två riktigt lyckade värvningar det också.

Vårens sämsta sportchef

 

Mats Gren. Kommentar överflödig.

Vårens värvning

 

Gustav Engvall till DIF har blivit total succé. Efter att ha skickats fram och tillbaka mellan Bristol och Stockholm såg det länge ut som att det inte skulle bli någon övergång. Men till slut gav Bristol sig och släppte iväg Engvall till DIF i en lånedeal som sträcker sig fram till 16:e juni. 6 mål på 12 matcher och skytteligaledning talar sitt tydliga språk. Gustav Engvall är vårens värvning.

Vårens sämsta värvning

 

Sulejman Krpic, AIK. Snacka om missräkning för Björn Wesström. Efter rekordförsäljningen av Alexander Isak till Dortmund förväntade sig de flesta att AIK skulle plocka in ett riktigt starkt namn. Förvisso anlände Henok Goitom och gjorde det bra, men vad gäller Krpic finns inget positivt att säga. Han har inte skapat en enda målchans och knappt rört bollen på hela vårsäsongen, så nej, det går inte att säga annat än att Sulejman Krpic är en fiaskovärvning för Gnaget.

Vårens luftslott

 

Den så bespottade klubben AFC Eskilstuna har det inte lätt, varken på eller utanför plan. Bortsett från att de ligger toksist utan seger så har i tur och ordning andretränaren Anders Johansson och sedermera Pelle Olsson fått sparken. Nu står de här utan tränare och med ett fotbollsetablissemang som hatar allt de gör, inte minst hur de kringgår 51 %-regeln. AFC:s sejour i Allsvenskan kommer av allt att döma bli ettårig, och det är alla glada över.