Topptipset idag är mestadels norskt med toppmötet på Skagerak Arena som kronan på verket. Kan Molde dryga ut serieledningen eller kryper Bodö närmare? Även bottenstriden är av intresse där Strömsgodset är illa ute. Inledningen sker dock på afrikansk mark, och kan bjuda på en överraskning som skulle ge eko över hela kontinenten. Pressa fram åtta rätt!

 

Spelstopp: 18.59

 

1. Uganda - Senegal 1

Afrikanska Mästerskapen är framme vid åttondelsfinalerna. I Kairo ska Uganda försöka skaka storfavoriten Senegal som slutade tvåa i grupp C bakom fullpoängaren Algeriet. I den sista omgången krävdes det dock att en uppryckning i andra halvlek mot Kenya (3-0), och då är det tur att Liverpools Sadio Mané finns till hands - två mål av Champions League-mästaren. Uganda knep till slut andraplatsen i grupp A efter fyra poäng mot DR Kongo och Zimbabwe. Emmanuel Okwi som stod för en fullträff i vardera match är centralafrikanernas stora hopp. Ettan är en skräll som heter duga och dryper av värde, senegaleserna har inte levt upp till förväntningarna och kan mycket väl ryka här. Halvgardera och hoppas på kupongkaos.

 

2. Odds BK - Molde 2

Norska Eliteserien tar över, och efter nederlaget i förra omgångens toppmöte mot Bodö/Glimt (0-3) fick Odd se sig omkörda av just Bodö. Nu kommer serieledarna Molde på besök och “Oddrane” har de senaste åren haft det kämpigt mot just gästerna. Med raden 2-1-1 på Skagerak Arena har Molde spänt sina muskler. Med ett straffmål av formstarke Leke James kvitterade MFK mot Brann (1-1) och toppar fortsatt serien. Kampen i Skien blir tät, men då formen talar för gästerna väljs tvåan till fint värde samt kryssgarderingen.

 

3. Vålerengen - Bodö/Glimt 1

För Vålerengen rasslade det till ordentligt när Haugesund nedmonterades på 60 minuter. 4-0 stod det då med två måljubel av Bård Finne vars form är klart gryende, och att “Enga” sedan släppte in ett mål var bara en parentes, 1-4 totalt. Laginsatsen Bodö/Glimt stod för mot Odd (3-0) var klockren, och svenske Amor Layouni stod för en assist i segern. Siktet är nu inställt på förstaplatsen för de gulsvarta, men Intility Arena är en av de tuffaste arenorna att segra på. Fem oavgjorda av fem lagen emellan, så värdeettan ska ha sällskap av krysset direkt.

 

4. Kristiansund - Lilleström 1

Jörgen Lennartsson tuggar vanligtvis tuggummi men hans mannar måste ha tuggat taggtråd inför den senaste kampen; 4-0 på Tromsö var säsongens största seger och extra kul var att tränarens landsman Daniel Gustavsson fick slå in sitt andra mål för 2019. Kristiansund går trögare, men det förklaras till stor del av de hemmastarka värdarna fått spela fyra bortakamper på de senaste sex omgångarna. Stabil 2-0-vinst här i fjol för “Ugglorna”, men inte mycket skiljer lag åt när allt summeras. Vi tar dock ställning för värdarna, och 1X ger dessutom utdelning - satsa slantarna där!

 

5. Strömsgodset - Stabaek 1

Vi dyker längst ner i den norska bassängen för att skåda en potentiellt tonsättande kamp mellan bottenduon Strömsgodset och Stabaek. På tretton halvlekar har gästerna fått in bollen lika många gånger som Sverige varit i VM-final. 0-0 mot Ranheim var talande och krisen för nästjumbon är minst sagt djup. Strömsgodsets mittfältare Kristoffer Tokstad måste varit galet nöjd med att att ha satt sitt första mål för säsongen i den senaste omgången. 26-åringens kvittering till 2-2 mot Sarpsborg med knappa 20 kvar såg till att SIF tog sitt första poäng på ett tag och har något att bygga vidare på. Hemmaspiken känns välgrundad.

 

6. Tromsö - Sarpsborg 2

Nordnorska Tromsö ser nu fortfarande stjärnor efter fotbollssektionen i Lilleström. 0-4 mot ett LSK i kris är inget bra tecken och kan ha tagit knäcken på värdarnas form som dessförinnan var fin - tre triumfer på raken. Tre kamper utan nederlag är vad Sarpsborg samlat ihop och börjar sakta klättra i tabellen. 19-årige Jörgen Strand Larsen är gästerna juvel som de senaste veckorna storspelat. Med ett sådant ess i rockärmen börjar vi med de skrällbetonade tvåan och bygger därefter på.

 

7. Viking - Haugesund 2

Mot Stavanger, och det svänger verkligen om stadens stolthet. 1-1, 3-4, 2-0, och 1-5 på de senaste fyra omgångarna för Viking tyder på att Bjarne Berntsen inte lyckats få spelarna att inse vikten av att prestera över 90 minuter varje vecka. Även om gästerna åkt på två jobbiga nederlag på en vecka brukar insatserna på bortagräs vara bättre. Exempelvis har Rosenborg besegrats på Lerkendal vilket är mycket starkt.

Med bara två poäng ned till Haugesund är det ganska jämnt skägg så utgå från den sköna tvåan och strecka från höger.

 

8. Brann - Mjöndalen 1

Bergen är ändhållplatsen för norska resan och för kupongen. Brann har sakta men säkert fått defensiven att klaffa och har bara en nollpoängare sedan början av maj. Estländaren Taijo Teniste har varit en stabil kraft där bak och är given i sitt landslag. Mjöndalen har bara lyckats skrapa två segrar på hela 2019, och dessa kom de första sex omgångarna. De rödklädda hemmahjältarna är lite överstreckade, men då MIF är så pass veka finns det ingen anledning att inte sätta spiken hårdare än de sälar som klubbas på norsk mark.

 

Kassaskåpet! - Brann

Försvaret i Brann håller verkligen toppklass och frånsett Trondheimlagen är värdarna obesegrade hemma. Nykomlingen Mjöndalen kommer troligtvis att trilla ur Eliteserien när allt avslutas i höst. Nya poäng till Bergens lag!

 

Varningen! - Uganda

Tranorna nådde finalen 1978, och har kvalat in till de senaste två turneringarna så fotbollen i Uganda är absolut inte dålig. Senegal är inte vad de var, och hade svårt även om Kenya som är rankat 105:a. Kanske orkar Uganda hålla ut i 90 minuter!

 

Topptipset 32 rader

1. Uganda - Senegal 1x

2. Odds BK - Molde x2

3. Vålerengen - Bodö/Glimt 1x

4. Kristiansund - Lilleström 1

5. Strömsgodset - Stabaek 1

6. Tromsö - Sarpsborg x2

7. Viking - Haugesund x2

8. Brann - Mjöndalen 1

 

Topptipset 144 rader

1. Uganda - Senegal 1x

2. Odds BK - Molde x2

3. Vålerengen - Bodö/Glimt 1x

4. Kristiansund - Lilleström 1x

5. Strömsgodset - Stabaek 1

6. Tromsö - Sarpsborg 1x2

7. Viking - Haugesund 1x2

8. Brann - Mjöndalen 1

 

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100