I takt med att sommaren växlar upp gör Allsvenskan comeback med segervissa Hisingsbor och svårforcerade smålänningar. Från ett västkustderby i Söderettan tar vi oss till Afrika där skrällar inte är helt omöjliga. Njut av sommaren och åtta rätt!

 

Spelstopp: 17.59

 

1. Djurgården - Kalmar X

Startskottet för raden sker på Tele2 i en match som kommer att bli mer oviss än de flesta tror. 2018 och 2016 segrade KFF här mot DIF, och gästerna kommer till huvudstaden som ett svårslaget lag. Kim Bergstrands blåränder radade upp segrar före uppehållet, men det var också mot relativt enkelt motstånd. Mot defensivt lagda smålänningar får östermalmarna slita. Ingen Jesper Karlström(avstängd) i Djurgården skapar ett litet hål på mitten. Krysset betalar sig bra, men stockholmarna är i grunden tyngre så plocka med ettan, överstreckning till trots.

 

2. Häcken - Hammarby 1

Från öst till väst och Bravida Arena. Andreas Alm och hans getingar plockade under våren hem en cuptitel samt bra med poäng, särskilt hemma på Hisingen. I motsats till vad som brukar vara Häckens styrka utgör defensiven grunden för de gulsvartas framgångar 2019 - tio insläppta av Peter Abrahamsson är näst näst bäst efter MFF:s nio. Två poäng bakom göteborgarna hittar vi Hammarby som i slutet av vårsäsongen föll tillbaka i de första omgångarnas synder med stora poängtapp. Nu är även Simon Sandberg frånvarande på grund av avstängning så det blir knappast seger här. 1X blir bra!

 

3. Oddevold - Ljungskile 2

Söderettan ska avsluta omgång 15 med ett bohuslänskt derby där värdarna efter smisk fem matcher i följd bröt trenden efter 3-1 på Värnamo. Ett steg i rätt riktning, men att Uddevallas stolthet aldrig håller tätt hemma är en stor akilleshäl för bottenlaget. Klassiska Ljungskile toppar serien vid seger här, och med en offensiv som de flesta andra lag i serien drömmen om ser det ljust ut. LSK får avstå Linus Dahl då denne nu står på tre gula kort, men Wålemarks mannar borde klara detta. Trolig tvåa på Rimnersvallen!

 

4. Sarpsborg - Strömsgodset 1

En bit upp från Bohuslän och vi är inne i Norge. Värdarnas Lars-Jörgen Salvesen är inne i ett stimm efter en assist till ynglingen och Jörgen Strand Larsen i 2-0-segern mot topplaget Odd, samt ett mål som räddade borta 1-1 mot Vålerengen. Sarpsborg är på väg uppåt i tabellen. Ett par placeringar ner ligger jumbon Strömsgodset. 0-7 på tre kamper är ingen munter läsning, och i ligan har “Godset” inte segerjublat på bortagräs sedan den 30 september (!). Ettan är fin sett både till värde och procent. Spika på!

 

5. Namibia - Elfenbenskusten 1

Likt migrerande fåglar tar vi oss till Nordafrika för de kontinentala mästerskapen. Med ett ynka mål framåt på två kamper ställer sig många frågan hur det är ställt med annars starka Elfenbenskusten. “Elefanterna” föll i Kairo mot Marocko  (0-1) vilket är förvånande sett till den namnkunniga offensiven. För Namibia har det slutat med 0-1-nederlag men hoppet om andraplatsen lever. “Brave Warriors” slog för en knapp månad sedan Ghana efter mål av Starke, till vardags i Tyskland. Kul skräll som rensar bra, men stärk upp ettan så mycket det går!

 

6. Sydafrika - Marocko 2

Leganés Youssef En-Nesyri stänkte in 1-0 efter 23 minuter och målet skulle visa vara tillräckligt för att Marocko skulle få med sig alla poängen mot Elfenbenskusten. Med några få undantag består truppen av spelare från Tysklands, Hollands, Italiens och Frankrikes högstaligor vilket gör “Atlaslejonen” till knappa favoriter mot “Bafana Bafana”. Sydafrika lyckades efter lite meck klå Kenya (1-0) men det satt hårt inne. De gulgröna har det senaste året haft svårt att besegra länder som inte är riktiga blåbär så därför väljs X2 på Al-Salam!

 

7. Kenya - Senegal 1

Grupp C är på många sätt fortfarande öppen, men Senegal lever lite farligt efter 0-1 i “gruppfinalen” mot Algeriet. Spelare som Sadio Mané och M’Baye Niang underpresterade när Terangas Lejon gick bort sig. Kenya vände två nederlag till seger nät Tanzanias till slit betvingades med 3-2. Vid sidan av ex-allsvenske Olunga hamnade Cercle Brugges defensiva mittfältare Omolo i målprotokollet. En seger som stärker moralen och ger hopp inför mötet mot mäktiga Senegal. Satsa på ettan och fyll på vänsterifrån!

 

8. Tanzania - Algeriet 2

Sist men inte minst har vi en potentiell mästarkandidat i Algeriet. 2-0 mot Kenya i premiären följdes upp av blytunga 1-0 på Senegal där Youcef Belaïli blev matchhjälte. Algerierna är redan vidare och klara gruppsegrare men med den breda truppen lär det finnas många pigga ben som vill visa att de ska in i startelvan i slutspelet. Offensivt är Tanzania inte ofarliga vilket bland annat Genks Samatta visade mot Kenya (2-3). Svagheten är emellertid försvarsspelet som enbart hållit tätt en gång sedan november. Rutinen i dessa sammanhang fäller avgörande, spiktvåa på Al-Salam Stadium!

 

Kassaskåpet! - Algeriet

Spelare med stor rutin från några av Europas bästa klubbar återfinns hos algerierna, och den lär inte Tanzanias spelare kunna värja sig mot. Ökenrävarna tar full pott!

 

Varningen! - Kenya

Triumfen mot Tanzania (3-2) gav mersmak och när det lossnar för en forward kan det rassla till rejält. Senegal känns lite sömniga vilket brukar straffa sig. Skräll på, Kenya!

 

Topptipset 32 rader

1. Djurgården - Kalmar 1x

2. Häcken - Hammarby 1x

3. Oddevold - Ljungskile 2

4. Sarpsborg - Strömsg. 1

5. Namibia - Elfenbens. 1x

6. Sydafrika - Marocko x2

7. Kenya - Senegal 1x

8. Tanzania - Algeriet 2

 

Topptipset 144 rader

1. Djurgården - Kalmar 1x

2. Häcken - Hammarby 1x

3. Oddevold - Ljungskile x2

4. Sarpsborg - Strömsg. 1

5. Namibia - Elfenbens. 1x2

6. Sydafrika - Marocko x2

7. Kenya - Senegal 1x2

8. Tanzania - Algeriet 2

 

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100