Söndagens Europatipset är en intressant kupong där många favoriter streckas skyhögt. Vi har valt att ifrågasätta några, speciellt i Afrikanska Mästerskapen där favoriterna av allt att döma ser ut att bli alldeles för överstreckade sett till förutsättningarna. Mot 13 rätt, nu kör vi!

 

Spelstopp: 14.59

 

1. AIK - Malmö FF X

Först ut är toppmötet på Friends Arena. AIK inledde veckan med en 0-2-förlust på samma arena mot IFK Norrköping, men matchen var jämnare än vad siffrorna säger. Panajotis Dimitriadis ådrog sig rött kort och saknas därför mot MFF, vilket också avstängde Salétros gör. Skåningarna har frågetecken för lirare som  Berget, Bachirou, Nielsen och Bengtsson, men bör ändå ha poängchans här om formen är sig lik nu efter uppehållet. Gardera friskt är att rekommendera, men inled med krysset.

 

2. IFK Norrköping - Sirius 1

Vidare till Östgötaporten där värdlaget Peking ska hämta veckans andra trepoängare. Christoffer “Totte” Nyman stod för både 1-0- och 2-0-målet på Friends senast och i kraft av hemmagräs blir “Totte” med lagkamrater storfavoriter mot Sirius. Gästerna har löst sju poäng av 15 möjliga på resande fot och mot ett IFK Norrköping på Östgötaporten tror vi helt enkelt som resten av Europatipparna att värdarna blir en övermäktig uppgift. Ettan ska vara rimligast och bör därför lämnas allena.

 

3. Uganda - Egypten X

På Cairo International Stadium ska grupp A från Afrikanska Mästerskapen avgöras. Egypten har en gruppseger att spela för och detta mot ett Uganda som behöver poäng för att säkra sitt avancemang som grupptvåa. Slutar det med delad pott här avancerar både Egypten och Uganda, vilket bör vara lagens mål. För värdnationen Egypten räcker krysset för att förstaplatsen ska säkras, men att de avslutar gruppspelet med förlust lär inte hända. X2 ska räcka.

 

4. Zimbabwe - DR Kongo 1

På 30 June Stadium kan Zimbabwe lösa avancemang på Ugandas bekostnad. Ska det ske måste de spela in tre poäng här och detta samtidigt som Egypten gör jobbet fullt ut mot just Uganda. DR Kongo har inte fått någon bra start på mästerskapet med två raka nederlag, men kan trots det lösa avancemang som bästa grupptrea om de vinner här. Zimbabwe streckas som favorit och vi tror de löser det här bäst. Ettan streckas först.

 

5. Burundi - Guinea 2

Nästa stopp gör vi på Al Salam Stadium och då hamnar vi i grupp B där det också vankas bottenfajt. Här spelar dessa nationer om att eventuellt avancera som bästa grupptrea, alternativt direkt som tvåa. Burundi står på en pinne så här långt, Guinea på noll. Det gör att läget ser något ljusare ut för de förstnämnda men frågan är om de löser tre poäng här med kniven mot strupen? Liverpools Naby Keïta, Napolis Amadou Diawara och Bordeauxs Francois Kamano finns alla med här för Guinea och kanske löser den namnstarka trion en välbehövlig seger när gruppspelet ska till att avgöras? Tvåan betalar bäst och är en vettig spik till låg procent.

 

6. Madagaskar - Nigeria X

Sist ut från de Afrikanska Mästerskapen är Alexandria Stadium. Här är läget det samma som i värdnationens möte, det vill säga att Nigeria löser avancemang som gruppetta på kryss, medan deras motståndare måste vinna för att bli gruppetta. Nigeria har två raka 1-0-segrar i bagaget och då det väntar tuffare uppgifter än dessa tror vi att krysset bör ligga nära till hands då båda lagen skulle må gott av den poäng som krävs för att avancemanget ska säkras.

 

7. Team TG - Nyköping 1

Hem till Sverige igen för match på Umeå Energi Arena ifrån Division 1 Norra. Nyköping tog en något oväntad seger på hemmagräs mot Carlstad United senast, men innan den segern noterades de för fem raka nederlag. När de besökte Team TG i fjol föll de här med 3-0. Så stora siffror kanske det inte blir i år, men det lär sluta med full pott för värdarna då gästernas bortafacit inte håller måttet. Ettan ska synas först.

 

8. IF Sylvia - Bodens BK 1

Vi fortsätter i samma serie, men förflyttar oss till Norrköping där Sylvia tar emot tabelljumbon Boden. Gästerna har endast lyckats skrapa ihop nio poäng på de inledande 14 matcherna och mycket talar för att de får rikta in sig på Division 2-fotboll nästa säsong. Sylvia har spelat in tio av deras totala 16 pinnar på hemmagräs och här tror vi att de löser fler. Ettan kan skena iväg, men ska ändå streckas först och bör vara stark nog för att spika.

 

9. Lilleström - Tromsö X

Över till den norska fotbollen. På Åråsen Stadion spelas det om viktiga poäng mellan två lag som vill hålla sig ifrån bottenstriden. Lilleström har inte presterat bra i juni utan noteras för tre raka nederlag med noll gjorda mål. Senast föll de med uddamålet borta mot Brann, även om insatsen var ok. Tromsö har poängchans här och håller sig tvåan till under 30 procent ser vi värde i att plocka med den, om plånboken tillåter, men inled med krysset då det är två lag i poängbehov.
 

10. Molde - Brann 1

Nästa stopp gör vi på Aker Stadion där det vankas toppmatch. Serieledande Molde har sju poäng mer på kontot än gästande Brann som återfinns på en fjärdeplats. Ska gästerna ha chans att ta sig ikapp och förbi motståndet är poäng här ett måste, men frågan är om de kan rubba ett ruggigt starkt hemmalag? Moldes nigerian Leke James stod för ett hattrick senast. Värdarna går för sjunde raka trepoängaren på hemmagräs och vi tror de lyckas. Ta med krysset om plånboken tillåter då ettan ser ut att bli skyhögt streckad.

 

11. Bodö/Glimt - Odds BK 2

Aspmyra Stadion väntar härnäst och även här bjuds vi på toppmöte. Tabelltvåan Odd har gått starkt på slutet och noteras för fyra segrar av de fem senaste. Allt detta med en målskillnad på 9-4, vilket vittnar om en stabil defensiv. Värdarna har bara tappat poäng i en av deras fem senaste, vilket gör det svårtippat. Värdemässigt tilltalar tvåan så därför väljer vi att syna den först, men den garderas tidigt!

 

12. Haugesund - Vålerengen 1
Näst sist ut är Haugesund Stadion. På pappret har gästerna presterat bäst av de här lagen så här långt, men Vålerengen har det kämpigt för tillfället. Bara en seger på de fem senaste är vad de mäktat med och i ligan har de tre raka utan trepoängare, mycket tack vare en trög offensiv då bara ett mål letat sig in framåt.    Vad gäller värdarna har de desto bättre form, speciellt på hemmagräs där de bara gått poänglösa en gång. Börja med ettan men fyll på med krysset.

 

13. Mjöndalen - Viking 1

Vi avslutar på Consto Arena där det vankas nykomlingsmöte. Av dessa lag är det gästerna som presterat bäst så här långt och med 17 poäng på elva matcher återfinns Viking på en hedersam sjundeplats. Värdarna har skrapat ihop elva poäng på tolv matcher och är med den prestationen med i bottenracet. I fjol vann lagen varsitt möte mot varandra på bortagräs, då i OBOS-ligan. Här tror vi att värdarnas stora poängbehov ligger till grund för var trepoängaren hamnar och håller sig ettan till runt 30 procent är den mest intressant i detta möte.

 

Kassaskåpet! - IFK Norrköping

Stod för en bra insats i huvudstaden tidigare i veckan och 2-0-segern mot de regerande mästarna satt fint. SIrius hemma ska Peking absolut klara av!

 

Varningen! - Madagaskar

Ställs mot Nigeria i den sista rundan av gruppspelet och här räcker det med kryss för att båda lagen ska avancera. Nigeria streckas alldeles för högt mot ett motstånd som även dem behöver poäng.

 

Europatipset 96 rader

1. AIK - Malmö FF X2

2. Norrköping - Sirius 1

3. Uganda - Egypten X2

4. Zimbabwe - DR Kongo 1

5. Burundi - Guinea 2

6. Madagaskar - Nigeria X

7. Team TG - Nyköping 1

8. IF Sylvia - Bodens BK 1

9. Lilleström - Tromsö 1X2

10. Molde - Brann 1X

11. Bodö/Glimt - Odds BK X2

12. Haugesund - Vålerengen 1X

13. Mjöndalen - Viking 1

 

Europatipset 864 rader

1. AIK - Malmö FF 1X2

2. Norrköping - Sirius 1

3. Uganda - Egypten X2

4. Zimbabwe - DR Kongo 1

5. Burundi - Guinea 2

6. Madagaskar - Nigeria 1X2

7. Team TG - Nyköping 1

8. IF Sylvia - Bodens BK 1

9. Lilleström - Tromsö 1X2

10. Molde - Brann 1X

11. Bodö/Glimt - Odds BK X2

12. Haugesund - Vålerengen 1X

13. Mjöndalen - Viking 1X

 

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100