Vi på Betting gjorde en undersökning i vilket län i Sverige det söktes mest på Eurovision Song Contest de senaste fem åren i Sverige. Vi använde oss av data från Google Trends mellan mars 2019 till mars 2024. Skalan är från 1 till 100 där 100 är det län med högst andelen sökningar gjorda.

Som ni kan se på kartan är Uppsala i topp av samtliga län i Sverige och minst sökningar gjordes i Jämtland. Lite märkligt kan det tyckas att Uppsala är det län med mest sökningar eftersom att ingen av tävlingarna under de senaste fem åren i Melodifestivalen ägt rum där. Men en orsak till det kan vara närheten till huvudstaden där samtliga finaler (förutom 2021 när den sändes från Annexet) avgjorts i Friends Arena. 

Sverigekarta Eurovision sökningar

I Stockholm där skådeplatsen för Mello-finalerna tagit plats har intresset för Eurovision Song Contest varit stort enligt mätningarna från sökningarna då de placerar sig alldeles under toppresultaten, även om de inte når upp till samma antal sökningar som grannlänet i norr. Intressanta siffror eftersom att årets upplaga av Eurovision kommer att avgöras i Malmö och inte i huvudstaden.

Den röda färgen på kartan representerar det län som det googlades mest på Eurovision Song Contest och den gröna färgen där det googlades minst. 

Topp 5 län sökningar

I tabellen nedan ser du de län det gjort mest sökningar de senaste fem åren.

Plats Län Sökningar 1 - 100
1 Uppsala 100
2 Skåne 97
3 Halland 92
4 Västerbotten 91
5 Västra Götaland 89

Årets upplaga av den Europeiska musiktävlingen kommer som nämnt i texten att äga rum i Malmö med start tisdag 7 maj och pågår fram till den stora finalen lördag 11 maj. Redan nu kan du hitta Eurovision 2024 odds för alla länder som deltar.

Om undersökningen

Resultatet av sökningarna är hämtade från Google Trends och visar var i Sverige andelen sökningar på Eurovision Song Contest de senaste fem åren var mest. Gällande skalan 1 till 100 i undersökningen. Tänk på att 100 inte betyder att intresset för det sökta ämnet är bestående, utan för en specifik tidsperiod.