Det har varit många oförglömliga hits i Eurovision Song Contest och vi tar en titt på de ultimata Eurovision-låtarna. Kolla in vår Topp 10-lista över de bästa Eurovision-sångerna genom tiderna.

Spela på Eurovision hos Expekt!

Sverige har en stolt Eurovision-tradition och har en förmåga att få fram en magisk vinnarlåt. Så det lär finnas plats för ett par svenska vinnarlåtar i vår Topp 10. Även våra nordiska grannar har en fin historia i tävlingarna med låtar som slår sig in på denna lista.

10. Emmelie De Forest: Only Teardrops (Danmark, 2013)

Så vi börjar med den underbara Emmelie De Forest och 2013 års vinnare "Only Teardrops". I den danska Eurovision Song Contest var Emmelie De Forest egentligen inte favorit, eftersom spelbolagen trodde mer på Simone Egeriis med sin låt "Stay Awake".

Kanske var det flöjtspelet och kombinationen av traditionell folkmusik och popmusik som föll ESC-fansen i smaken. I vilket fall som helst fick Emmelie De Forest högsta poäng i rad och gick hela vägen till toppen. "Only Teardrops" blev den tredje och senaste danska vinnaren i den internationella Eurovision Song Contest.

Visste du att?
"Only Teardrops" var ursprungligen en mer poppig version och innehöll säckpipor. Den skrevs för Tysklands Grand Prix, men de tackade nej till låten, så Emmelie De Forest erbjöds chansen att framföra "Only Teardrops".

9. Johnny Logan: Hold Me Now (Irland, 1987)

Irlands Johnny Logan slog igenom i Eurovision Song Contest när han vann 1980 med "What's Another Year". Sju år senare slog Johnny Logan till igen med den kraftfulla balladen "Hold Me Now", där den irländske charmören tar fram de stora känslorna.

De storslagna och innerliga kärlekssångerna har alltid varit populära i Eurovision och med vinnarlåten "Hold Me Now" blev Johnny Logan känd som "Mr Eurovision".

8. Brotherhood of Man: Save Your Kisses for Me (England, 1976)

Alla var på gott humör med den bedårande superhiten "Save Your Kisses for Me" från 1976. Brotherhood of Man, som utan tvekan inspirerats av ABBA med sina färgglada kostymer, lyckades förföra publiken på sitt eget unika sätt med enkel koreografi och stora leenden.

Man kan sjunga med redan första gången man hör "Save Your Kisses for Me", det är faktiskt nästan omöjligt att inte sjunga med, och det är just det som kännetecknar en stor ESC-klassiker.

Du kan höra låten själv här och se om du kan låta bli att sjunga med i "Save Your Kisses for Me".

7. Alexander Rybak: Fairytale (Norge, 2009)

Norrmannen Alexander Rybak trollband mello-fansen 2009 med sitt fiolspel och sin charm. Låten "Fairytale" hade han skrivit själv och den blev en succé utan dess like. I finalen fick "Fairytale" 387 poäng, vilket var rekord på den tiden. Bland annat var det toppoäng från danska TV-tittare.

Låten är lättsam och enkel, men det är svårt att motstå Alexander Rybak, som berättade den söta "Fairytale"-historien på ett charmigt sätt.

Hans framträdande skulle dock inte ha varit komplett utan fiolen, som gav den unge norrmannens framträdande lite extra stjärnglans.

6. Lordi: Hard Rock Hallelujah (Finland, 2006)

Eurovision hade fastnat i ett hjulspår och behövde förnyas. Finlands Lordi stal showen och blåste konkurrenterna av scenen med sin energiska "Hard Rock Hallelujah".

Lordis triumf berodde också på att deras framträdande var komplett med kostymer, skräckmasker och pyroteknik. Lordi ledde också till att andra länder vågade satsa på de mer udda akterna, där fokus ligger på att underhålla och skapa en fest.

Här är din chans att skruva upp luftgitarren och släppa loss med Lordi. "Hard Rock Hallelujah" ska naturligtvis höras på högsta volym!

5. Loreen: Euphoria (Sverige, 2012)

Och så tog sig svenskarna äntligen in på vår Topp 10-lista. Det var helt enkelt en jordskredsseger för Loreen 2012 med . Hon höjde ribban för vad Eurovision kan göra och satte nya standarder.

"Euphoria" har fått flest toppbetyg i en final någonsin. Den är också den mest kommersiellt framgångsrika Eurovision-vinnaren någonsin och nådde förstaplatsen på topplistorna i över 20 länder.

Loreen och Irlands Johnny Logan är de enda tvåfaldiga vinnarna av Eurovision Song Contest.

Visste du att?
Sverige har vunnit Eurovision sju gånger
2023: Loreen - "Tattoo
2015: Måns Zelmerlöw - "Heroes
2012: Loreen - "Euphoria
1999: Charlotte Nilsson - "Ta mig till din himmel
1991: Carola - "Fångad av en stormvind
1984: Herrey's - "Diggi-Loo Diggi-Ley
1974: ABBA - "Waterloo

4. Milk & Honey: Hallelujah (Israel, 1979)

Det är helt enkelt så det ska göras. Det är en enkel, hoppfull låt som inte behöver stora kostymer, gimmicks eller en stor scenshow. Allt handlar om sången och budskapet.

Den israeliska gruppen Milk & Honey, med sångerskan Gali Atari i spetsen, lyckades sprida hopp om fred med sin sång "Hallelujah". Tyvärr är det fortfarande ett hett ämne.

Fredshymnen "Hallelujah" växer sig större och större när dess enkla budskap upprepas om och om igen.

3. Bröderna Olsen: Fly On the Wings of Love (Danmark, 2000)

Man kan lugnt säga att Jørgen och "Noller" stack ut i Eurovision-fältet. Men yngre artister skulle knappast kunna leverera låten "Fly on the Wings of Love" på samma sätt som de två erfarna bröderna. Förutom det starka bandet mellan Jørgen och Noller, som njuter av strålkastarljuset på scenen, kunde de två herrarna också lägga till den livserfarenhet som skickade budskapet bortom scenkanten.

De erfarna bröderna fick också allas uppmärksamhet när de lade till autotune till "Fly on the Wings of Love", som på danska heter "Smuk som et stjerneskud" (Vacker som ett stjärnfall).

"Fly on the Wings of Love" blev en stor hit även utanför Danmark och bröderna Olsen gick därmed en ny runda i musikringen.

Visste du att?
Bröderna Olsen har deltagit i Eurovision Song Contest totalt nio gånger. De deltog första gången 1978, då de kom tvåa med låten "San Francisco".

2. Domenico Modugno: Nel blu, dipinto di blu (Italien, 1958)

Kan det bli större än italienska Domenico Modugno - "Nel Blu, Dipinto Di Blu" från 1958?

De flesta känner nog till låten som "Volare", och den har framförts av ett antal stora sångare sedan dess. Mest populär var croonern Dean Martins version, men Domenico Modugnos "Nel Blu Dipinto Di Blu" blev också en stor hit och låg flera veckor på förstaplatsen på topplistorna världen över.

Domenico Modugno fick nöja sig med en tredjeplats i Eurovision, men den italienska låten tog sig in på topplistorna och "Nel Blu, Dipinto Di Blu" vann både Record Of The Year och Song Of The Year vid den prestigefyllda Grammy-galan 1958.

1. ABBA: Waterloo (Sverige, 1974)

Självklart ligger ABBA på första plats med "Waterloo" från 1974. Den svenska supergruppen ställde sig på scenen och levererade en perfekt poplåt som tog alla med storm. Faktum är att ABBA:s framträdande i Eurovision Song Contest var första gången gruppen uppträdde utanför Sverige.

Med framgångarna med "Waterloo" fick ABBA ett internationellt genombrott och under de följande åren levererade de hits som S.O.S, Mamma Mia, Fernando och Dancing Queen.

Sverige kommer att stå värd för Eurovision 2024 och den stora showen kommer att hållas i Malmö Arena den 11 maj. Det är 40 år sedan "Waterloo" vann och det skulle vara fantastiskt om ABBA skulle ta scenen och framföra sin vinnarlåt ännu en gång.

Spelbolag med bäst odds på Eurovision Song Conest 2024

Här följer några bettingsidor med svensk licens som erbjuder riktigt bra odds på ESC 2024.

100% gratisspel upp till 1500 kr

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
Support dygnet runt
Bra utbud på inhemska ligor
Generös välkomstbonus
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: Inga omsättningskrav på vinster eller insättning.

Ytterligare villkor:

18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.


Villkor och krav:  Referera till Expekt för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande

100% upp till 1000 kr

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
Betting med enkel registrering
Ingen störig reklam via SMS eller e-post
Helt skattefria vinster
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: 20.00x bonus till minsta oddset 1,50.Om du utnyttjar den maximala bonusen måste du därför omsätta 20000 kr inom 60 dagar innan det går att göra ett uttag.

Villkor och krav:  Referera till SpeedyBet för T&C I sin helhet gällande detta erbjudandeEndast en välkomstbonus per svenskt personnummer är tillåten. Detta erbjudande gäller endast för nya spelare som gör en insättning och är över 18 år.

100% upp till 1 500 SEK

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
100 kr gratis vid registrering utan insättning
Unika odds från Altenar
lätt att navigera
Smidiga och snabba utbetalningar
BankID finns integrerat
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: x insättning till minsta oddset 0,00.Om du utnyttjar den maximala bonusen måste du därför omsätta 0 kr innan det går att göra ett uttag.

Villkor och krav:  Referera till Betinia för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande

100% upp till 500 kr

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
Upp till 500 kr i välkomstbonus!
Bra utbud och odds
Smidiga utbetalningar
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: 6.00x insättning och bonus till minsta oddset 1,80.Om du utnyttjar den maximala bonusen måste du därför omsätta 6000 kr inom 60 dagar innan det går att göra ett uttag.

Ytterligare villkor: Gäller endast nya kunder vid första speltillfälle
Villkor och krav:  Referera till ComeOn för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande

+18. Välkomstbonusen gäller endast nya kunder vid första speltillfälle. Min insättning 100 kr. Max bonus 500 kr.


FAQ: Topp 10 bästa sångerna i Eurovision genom tiderna

Här får ni svar på de vanligaste frågorna om de bästa Eurovision sångerna genom tiderna.

När är Eurovision Song Contest 2024?

Eurovision 2024 avgörs den 11 maj i Malmö Arena.

När var tidernas första Eurovision?

Eurovision har arrangerats sedan 1956. Under det första året deltog endast 14 länder, medan det 2024 kommer att delta 37 länder i den stora sångtävlingen.

Vem är favorit att vinna Eurovision 2024?

I skrivande stund är Kroatien favoriter att vinna Eurovision 2024, men alla låtar är fortfarande ej kvalificerade.

Vem vann Eurovision 2023?

Loreen vann 2023 med låten Tattoo, vilket var Sveriges 7 vinst genom tiderna i sångtävlingen.