Veckans första Europatipset består av kvalmatcher till såväl Champions League som Europa League, men också en cupmatch från Brasilien ihop med svenska matcher från de lägre divisionerna. Prickar vi rätt bland de tänkbara skrällarna går vi mot en trevlig utdelning. Nu kör vi!

 

1. Maribor - Rosenborg 1

På Ljudski VRT i Slovenien ska norska Rosenborg försöka lösa seger, vilket AIK misslyckades med här i förra kvalomgången. Slovenerna slog sedan ut AIK tack vare bortamålsregeln genom en reducering i förlängningen på Friends Arena. Rosenborg har ett tungt bortafacit i Champions League då insatserna på resande fot bara resulterat i en seger de nio senaste åren. Ettan är favorittippad och svår att blunda för, men får ni med krysset här så är det bra.

 

2. Krasnodar - Porto 1

På Krasnodar Stadium ska fjolårets tabelltvåa i ryska Premier League stånga till sig ett bra resultat mot Porto. Värdarna har svensktrion Kristoffer Olsson, Viktor Claesson(skadad) och nu även Marcus Berg till sitt förfogande och på hemmagräs är de långt ifrån chanslösa. Porto är inte igång med ligaspel ännu utan har den senaste tiden ägnat sig åt träningsmatcher för att få igång flåset inför denna viktiga kvalrunda. Gå för ettan först då den streckas lägst, men gardera efter vad plånboken tillåter.

 

3. Basel - LASK Linz 1

Näst på tur är St. Jakob-Park i Basel. Här spelar FC Basel sina hemmamatcher och som de levererar! Förra kvalomgången ställdes schweizarna mot PSV och tack vare de två målen de gjorde på Philips Stadion löste de avancemang i returen som vanns hemma med 2-1. Nu väntar dubbelmöte med LASK Linz från grannlandet Österrike och att Basel streckas upp som stora favoriter inför sin fanatiska hemmapublik är förståeligt. Ettan känns vettigast och är en tänkbar spik även om den skenar iväg högt.

 

4. Cluj - Celtic X

Vi förflyttar oss till Stadionul Dr. Constantin Rădulescu i Rumänien och här ska Celtic få bekänna färg. Skottarna har avverkat fem tävlingsmatcher hittills under säsongen och formen är minst sagt god då målskillnaden landat på 19-2 så här långt. Cluj har dock öppnat säsongen starkt de också och av tolv möjliga poäng har värdarna tagit tio i ligan så här långt. Hemma har de chans till ett bra resultat, men frågan är om de fixar det? Gardera efter vad plånboken tillåter men krysset är nog ingen dum start!

 

5. Basaksehir - Olympiakos 2

På Basaksehir Fatih Terim-stadion i Istanbul ställs två lag mot varandra som inlett säsongen starkt. Grekerna har 18 matcher utan nederlag, men då är åtta av dem träningsmatcher. I förra kvalomgången spelade de rödvita 0-0 borta mot Plzen, men hemma i Grekland var det inget snack om saken (4-0). Här höjs svårighetsgraden något, men räkna inte bort Olympiakos trots bortagräs i rond ett. Håller sig tvåan under 30 procent är den trevlig att nypa först.

 

6. Eskilsminne - Lunds BK 1

Nu vänder vi hem till Sverige och först ut är Division 1 Södra. På Harlyckans IP i Helsingborg vankas det derby då tabelljumbon Lund kommer på besök. Värdarna har spelat in tre poäng mer än gästerna, vilket gör att de båda är högst involverade i bottenstriden. På resande fot har Lunds BK endast löst poäng i tre av åtta så här långt och att de förbättrar den statistiken känns långsökt. Svenska folket gör rätt i att måla upp värdarna som favoriter, men gardera gärna med krysset då det är viktiga poäng på spel.

 

7. IFK Östersund - IFK Timrå 1

Division 2 Norrland är näst på tur och på Jämtkraft Arena ställs gästande Timrå inför en tuff uppgift. Värdarna har förvisso bara en seger på de fem senaste i serien, men då är tre av dessa genomförda på bortagräs för deras del. Hemma har de däremot gått starkt över säsongen då blott två av åtta har resulterat i poängtapp helt och hållet. Gästerna har löst tre poäng i en av åtta borta och spås få det tufft här. 1X räcker?

 

8. Cruzeiro - Internacional 1

Nu till cupspel i Brasilien där det vankas semifinaler. Kvar i cupen är fyra Série A-lag och på Mineirão i Belo Horizonte möts två av dem. På den här arenan har värdarna bara segerjublat vid ett av de fem senaste tillfällena, men hemma mot Internacional har de hela 13 raka matcher utan nederlag. Gästerna har överlag en svag trend på just resande fot och ser vi till resultaten i ligan så är de efter sex bortamatcher segerlösa med endast två gjorda mål framåt. Gå för ettan här då den dels streckas lägst, men också känns rimligare än vad Europatipparna anser!

 

9. Sparta Prag - Trabzonspor X

Kupongen fortsätter under torsdagskvällen och nu med Europa League-kval. På Generali Arena ställs tjeckiska Sparta Prag mot Trabzonspor från Turkiet. Värdarna har målats upp som klara favoriter men här finns det läge att ifrågasätta. Skadelistan i Prag-laget är lång och denna match får de dessutom genomföra inför tomma läktare. Gästerna är inte igång med ligaspel ännu, men har under försäsongen spelat fyra raka oavgjorda matcher. Ettan känns för högt streckad och väljs därför bort helt inledningsvis.

 

10. Maccabi Tel Aviv - Suduva 1

På Netanya Stadium i Israel hittar vi nästa batalj och här ska hemmalaget anses ha mer än goda chanser till seger. Maccabi Tel Aviv gjorde en bra insats mot rumänska Cluj i senaste kvalrundan till Champions League, men något avancemang blev det inte. Här är de dock ett klart bättre lag och att ettan målas upp som skyhög favorit är fullt förståeligt. Spika och gå vidare.

 

11. Royal Antwerp - Viktoria Plzen X

Näst på tur är Kung Baudouin-stadion och då besöker vi Bryssel. Här agerar Royal Antwerp hemmalag kvällen till ära, men det är inte här de vanligtvis spelar. De får hur som helst försöka dra fördel av att matchen äger rum på belgisk mark och om belgarna ska ha chans i detta dubbelmöte känns det som ett bra resultat är ett måste nu. Plzen gjorde ett bra försök mot Olympiakos i senaste kvalomgången till Champions League genom 0-0 hemma, men 4-0 i baken borta. Här blir det jämnare.

 

12. Dudelange - Nomme Kalju 1

Näst sist ut är Stade Josy Barthel och då hamnar vi i Luxemburg. Värdarna har lagt vantarna på titeln i den inhemska ligan fyra år i rad och i fjol nådde de faktiskt hela vägen till Europa League. Gästerna från Estland slår ur underläge och kommer närmast från en icke så imponerande insats mot skotska Celtic där de föll klart och tydligt (7-0) i bäst av två möten. Ettan bör ligga bra till på nationalarenan i Luxemburg.

 

13. Thun - Spartak Moskva 1

Sist ut för denna gång är Stockhorn Arena i Schweiz. Här står värdarna inför en tuff uppgift då gästerna från Ryssland har ett vasst lag till sitt förfogande. Klubben plockade nyligen in Jordan Larsson från IFK Norrköping, men han är inte tillgänglig för spel här. Thun slår ur underläge då schweizarna inte håller samma klass som sitt motstånd, men på hemmagräs kan de möjligen överraska. Ettan streckas lägst och är därför det tecken som lockar mest inledningsvis, men ju fler tecken desto bättre.

 

Kassaskåpet! - Maccabi Tel Aviv

Det kommer råda klasskillnad på Netanya Stadium i Israel och allt annat än en övertygande hemmaseger får betraktas som en överraskning.

 

Varningen! - Cruzeiro

Det är en cup-final som hägrar och då Internacional har det tufft på resande fot kan hemmalaget mycket väl överraska här.

 

Europatipset 96 rader

1. Maribor - Rosenborg 1X

2. Krasnodar - Porto 1X2

3. Basel - LASK Linz 1

4. Cluj - Celtic X

5. Basaks. - Olympiakos X2

6. Eskilsminne - Lund 1

7. Östersund - Timrå 1

8. Cruzeiro - Intern. 1

9. Sparta Prag - Trabz X2.

10. Maccabi T. - Suduva 1

11. Antwerp - V. Plzen 1X

12. Dudelange - Kalju 1

13. Thun - S. Moskva 1X

 

Europatipset 864 rader

1. Maribor - Rosenborg 1X

2. Krasnodar - Porto 1X2

3. Basel - LASK Linz 1

4. Cluj - Celtic X2

5. Basaks. - Olympiakos X2

6. Eskilsminne - Lund 1X

7. Östersund - Timrå 1

8. Cruzeiro - Intern. 1

9. Sparta Prag - Trabz 1X2.

10. Maccabi T. - Suduva 1

11. Antwerp - V. Plzen 1X

12. Dudelange - Kalju 1

13. Thun - S. Moskva 1X2

 

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100