Kvalfester, Pontus Janssons återkomst och firma Vela/Rossi i ny förväntad målfest är bara en liten del av vad veckans första Europatips har att erbjuda. 13 matcher där lejonparten av fajterna hämtas från den engelska andradivisionen. Värdemässigt finns det en uppsjö av felstreckade favoriter att gardera alternativt väljas bort helt. Klurigt till tusen där jakten på hög utdelning och 13-rätt inleds i Zagreb!  

Spelstopp: 20:44

1. Dinamo Zagreb - Rosenborg 1
Maksimirstadion i Kroatien är en arena som inger respekt och svårigheter. Inte många lag kommer hit för att bara hämta hem poäng och segrar. Rosenborg fick Dinamo Zagreb på sin lott och svårighetsgraden från Maribor i senaste omgången till kroaterna skruvades upp en aning. Värdarnas 4-0-kross borta mot Ferencvaros senast var orkestrerad av firma Olmo/Ademi som låg bakom det mesta inledningsvis.

Norrmännen är inte uträknade sett över dubbla möten. Att Trondheims-laget ska nypa ett oavgjort resultat alternativt en seger får dock anses osannolikt här. Bra spik att inleda med.

2. Olympiakos - Krasnodar 1
Greker mot ryssar blir nästa kamp då svensklaget från Krasnodar reser till Pireus i södra Grekland för match mot Olympiakos. Gästerna slog något överraskande ut Porto i senaste omgången. Marcus Berg fick nästan 75 minuter på planen i Portugal och med sitt ryska gäng gick laget fram till en storstilad 3-0-ledning innan

Conceicaos mannar vaknade till liv och sånär tog sig ikapp. Tufft läge nu. Värdarna är stekheta så långt i Europaspelet och har inte släppt in ett enda mål på fyra matcher mot Plzen respektive Istanbul BB. Trots skalpen senast för The Bulls blir veckans bortamatch än svårare och ettan blir en ganska bra spik att vila sig mot.   

3. Young Boys - Crvena Zvezda X
Två gruppdeltagare från fjolårets Champions League stöter här på varandra i playoff. Schweizarna kliver in i den sista kvalomgången medan Röda Stjärnan gått två riktigt tuffa matcher redan då HJK och Köpenhamn stått för motståndet. Mot danskarna var det straffar som fick skilja klubbarna åt där Radovan Pankov fick slå in den avgörande bollen från elva meter.

Bern-klubben har varit giganter i alplandet på senare år och har såklart en bra chans att avancera även här. Värdemässigt ligger dock ettan uselt och därför bör en helgardering printas ner omgående.

4. Cardiff - Huddersfield 2
Vecko-omgång i England nu där det är The Championship som gäller. Första stopp blir Wales och ett möte mellan två före detta Premier League-representanter. Huddersfield valde efter en dålig inledning av säsongen att sparka tränare Siewert. Med tanke på terriernas usla fjolår är det ett bortalag i fritt fall just nu och entledigandet av coach Jan kan möjligen skaka liv i den just nu döende hunden. Känslan är att detta kanske är precis vad gästerna behöver och då blir X2 en ganska fin lösning att inleda med.   

5. Charlton - Nottingham X
I London återfinns en nykomling som inlett utan någon som helst respekt gentemot sina nya seriekollegor. Charlton stötte visserligen på bortapatrull mot Barnsley senast (2-2) men huvudstadslaget var faktiskt nära att vända 1-2 till rent av seger i matchens slutminuter. Nottingham kommer till The Valley med en härlig 3-0-skalp mot Birmingham och Forest såg riktigt bra ut senast. Gästerna har dessutom löst en pinne mot svåra Leeds på bortagräs. X2 ritas ner redan på det minsta systemet och blir en fullgod lösning rakt igenom.   

6. Fulham - Millwall 1
Det vankas Londonderby på Craven Cottage denna onsdag och för Fulhams del är det förlusten i premiären mot Barnsley som hittills är enda plumpen. I övrigt har fjolårets Premier League-representant sett ganska bra ut och med en stjärna som Aleksandar Mitrović i truppen finns fina förutsättningar för en återkomst i finrummet snarast.

Millwall har öppnat ännu bättre än The Cottagers. Lejonen har varit ramstarka bakåt och dessutom nöp laget en blytung viktoria i senaste matchen mot Sheffield Wednesday. De vitsvarta plockar gärna sina poäng på hemmagräset. Säsongen 17/18 då värdklubben tog sig upp till finrummet noterades Fulham för endast två förluster på 23 matcher! Under fjolårets PL-säsong tog laget 80 procent av sina pinnar på det egna gräset. 1X ska därför räcka!   

7. Leeds - Brentford 2
“The return of the king” aka “Pontus Janssons återkomst” är det som gäller då Brentford med den svenske backgeneralen reser till Elland Road för möte med Leeds. Förra säsongen lämnade som bekant 28-åringen påfåglarna efter en mindre lyckosam vår tillsammans med tränare Bielsa. Spelmässigt är det fortsatt hemmalaget som går bäst.

The Bees har haft svårigheter med målskyttet där endast tre mål mäktats med på fyra tävlingsmatcher. Inte så konstigt kanske då Londonlaget tappade sin 25-målsskytt från i fjol, Maupay, till Brighton! Trots allt ska värdlaget inte ta ut minsta lilla i förskott här. Inbördes är det solkar fördel besökarna med raden 5-3-2 på de tio senaste drabbningarna. Strecken ska därför regna från höger!      

8. QPR - Swansea 1
QPR bygger om och bygger nytt. En skylt som utan problem kunnat sättas på The Kiyan Prince Foundation Stadiums slitna fasad under sommaren. Londonlaget har fått in mer än en helt ny startelva och tappat en hel uppsjö killar. Bland annat lämnade Luke Freeman för Sheffield United under transferfönstret och backen Furlong gjorde klart med ligakonkurrenten West Brom. Trots allt ser värdarna homogena ut och har inlett klart godkänt.

Swansea går också bra så långt. Sju poäng inledningsvis är bra och Borja Bastón har levererat hos svanarna. Med streck och odds till synes i symbios blir ettan en utgång att förlita sig på vid mindre system. Ett kryss rekommenderas dock tidigt som gardering.  

9. Preston - Stoke 1
Deepdale blir nästa stopp där hemmalaget Preston håller till. Värdlaget har inlett ligaspelet tveksamt och föll senast mot Swansea i Wales med 2-3. I senaste hemmamatchen vann dock The Whites med klara 3-0 och kapaciteten i truppen finns med bland annat Moult och Gallagher som offensiva krafter.

Stoke har varit ett frågetecken inledningsvis. Gästerna som var kryssgladast av alla i fjol spelade just oavgjort senast (2-2) mot Derby hemma på Bet365 Stadium. Tufft för Jones mannar här. Trots att värdlaget spelas hårt spikas Alex Niels grabbar ändå! 

10. West Bromwich - Reading 1
Sista anhalt från Storbritannien denna onsdag blir The Hawthorns. West Brom är en av kandidaterna till en framskjuten placering i ligan framåt vårkanten och laget löste senast en fin 2-1-skalp då Luton besegrades på bortagräs. Diangana fick hoppa in och lånet tackade för förtroendet och sopade in både kvittering och ledningsmål innan tillställningen var över.

Reading har inte legat på latsidan under sommaren. Klubben som slutade på 20:e plats förra säsongen visar tydligt att man inte är intresserade av en bottenstrid igen. I 3-0-segern mot Cardiff senast gjorde bland annat nye Puscas två av strutarna. Ettan är given att rita ner tidigt. Däremot finns fint värde på framförallt tvåan vilket gör att gaffeln blir en lösning vid större system. 

11. NY City - Columbus 1
Från brittisk fotboll till nordamerikansk. MLS är det som gäller och första stoppet på andra sidan Atlanten blir Yankee Stadium där Tinnerholms NY City ska försöka följa upp 4-1-segern mot Cincinnati senast med en ny triumf. Columbus har visserligen rest sig på slutet och gjort godkända resultat men det blir riktigt tufft här. City har hittills noterats för endast en förlust på hemmagräset denna säsong. Värdemässigt är ettan tveksam men känslan är ändå att “The Crew” inte ska räcka till här.    

12. DC United - NY Red Bulls 2
Washington blir nästa anhalt där det vankas möte mellan Rooneys United och Whites Red Bulls. Den 23-årige New York-strikern har varit riktigt bra på sistone och gjort mål i de tre senaste bortamatcherna som amerikanen spelat. Formen hos gästerna är dock sisådär och trots stort spelövertag mot New England senast fick energidryckslaget nöja sig med en pinne. DC United har också varit ur slag på slutet. 0-1 mot Vancouver imponerar inte och det blir knappast enklare nu. Inbördes är det klar fördel besökarna på senare tid. X2 ska räcka.

13. Los Angeles FC - San Jose 1
Västkustens största stad blir sista stopp på den amerikanska resan och det är MLS absolut bästa lag LA FC som gästas av San Jose. Med Carlos Vela som frontman och hela ligans bästa målskytt styr sig hemmalaget fram mot en rejält framskjuten placering i år. Laget ska vara en solklar kandidat till ligaguldet. Mange Erikssons Earthquakes har två raka nederlag inför mötet på Banc of California Stadium. Att gästerna ska kunna fixa poäng här känns oerhört långsökt och ettan spikas trots hård streckning.   

Kassaskåpet! - Dinamo Zagreb
Det ska mycket till om Dinamo Zagreb ska förlora hemma på mäktiga Maksimir. Att Rosenborg ska stjäla ett kryss eller seger är inte rimligt. Bra spik!

Varningen! - Huddersfield
Ny tränare vid spakarna. Möjligen kan Siewerts tack och hej höja moralen hos Huddersfield omgående. Terrierna ska i alla fall få förtroendet här.

Europatipset förslag 96 rader

1. D.Zagreb - Rosenborg 1
2. Olympiakos - Krasnodar 1
3. Young Boys - Crvena 1x2
4. Cardiff - Huddersfield x2
5. Charlton - Nottingham x2
6. Fulham - Millwall 1x
7. Leeds - Brentford x2
8. QPR - Swansea 1
9. Preston - Stoke 1
10. West Brom - Reading 1
11. NY City - Columbus 1
12. DC United - NY Red Bulls x2
13. LA FC - San Jose 1

Europatipset förslag 864 rader

1. D.Zagreb - Rosenborg 1
2. Olympiakos - Krasnodar 1
3. Young Boys - Crvena 1x2
4. Cardiff - Huddersfield 1x2
5. Charlton - Nottingham x2
6. Fulham - Millwall 1x
7. Leeds - Brentford 1x2
8. QPR - Swansea 1x
9. Preston - Stoke 1
10. West Brom - Reading 12
11. NY City - Columbus 1
12. DC United - NY Red Bulls x2
13. LA FC - San Jose 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100