Omväxling förnöjer som bekant och vad passar då bättre än skotska Premier League. Skämtsamt sägs det att benbrott och uppåt är frispark i kiltens land men kvaliteten är bra och vissa lag i ligan är väldigt sevärda. Den andra halvan av tipset utgörs av mestadels diverse cupmatcher där Braga i Portugal hoppas få ett bra resultat för att eventuellt spela ligacupfinal på sin egna arena i maj. Tåget med destination 13 rätt avgår strax!

Spelstopp: 18.29

1. Celtic - St Mirren 1

Först ut är klassiska Celtic Park och hemmastödet spelarna får där går inte av för hackor. Det syns inte minst i statistiken, enkom hemmasegrar i serien, nio till antalet. Drygt tre mål framåt per hemmakamp gör att Mikael Lustig och hans kamrater längst bak knappast behöver slita som djur för att laget ska ta poäng. Motståndet på onsdagskvällen står St Mirren för, en plågad nästjumbo med stora problem med målskyttet bland annat. Det är talande att mittfältaren Adam Hammill är de svartvitas främste målskytt med sina fyra fullträffar. Gästerna med det sköna smeknamnet “The Buddies” kommer vänskapligt att ge bort alla poängen här. Spika ettan i Glasgow!

2. Kilmarnock - Rangers 1

På en överraskande tredjeplats ligger Kilmarnock och formen på hemmalaget är riktigt bra med 17 poäng av 21 möjliga på de senaste sju omgångarna. Värd att lyfta fram är Eamonn Brophy med meriter från det skotska U21-landslaget, 22-åringen nätar i nästan varannan kamp och kan mycket väl snappas upp av större klubbar. Steven Gerrards Rangers avslutade 2018 på skönast möjliga vis genom att besegra ärkerivalen Celtic med 1-0 tack vare Ryan Jacks första ligamål för säsongen. På resande fot är Glasgow-laget dock skakiga och har bara vid ett tillfälle tagit en seger med mer än ett måls marginal. Mot ett hemmastarkt “Kille” kan det bli knepigt.

Hoppas på den lägre streckade ettan men gardera efter plånbok!

3. Hamilton - Aberdeen 2

Hamilton är seriens målofarligaste lag och då är det inte förvånande att värdarna ligger tredje sist. Trepoängarna kommer med ungefär en månads mellanrum vilket gjort att The Accies riskerar nedflyttning sedan uppflyttningen 2014. Ju längre säsongen fortlöpt, desto bättre och jämnare har Aberdeen blivit. Besökarna har bara ett nederlag på de senaste sex, och detta mot serieledande Celtic i en galen 3-4-match. Derek McInnes har fått beröm för sitt fina jobb med de rödvita och sett till form och kvalitet torde gästerna vinna på konstgräset i Hamilton!

4. Hearts - Dundee FC 1

Heart of Midlothian F.C. gör en säsong helt enligt förväntningarna och är ett stabilt hemmalag på Tynecastle Park där de mörkröda bland annat besegrat Celtic med 1-0. Tog sex poäng på årets två sista kamper mot Hibernian och Hamilton. Olly Lee är assistkung med flera målgivande passningar, särskilt i viktiga matcher. Två ynka segrar har tabelljumbon Dundee lyckats skrapa ihop på 21 försök. Burväktarna Hamilton och Parish har båda fått kontinuerlig speltid men tillsammans har de bara hållit nollan tre gånger totalt. Fyra nederlag på de senaste fem, gästerna får inkassera ytterligare en nollpoängare här. Smäll in ettan!

5. Motherwell - Hibernian 1

Formsvaga lag på Fir Park där båda har svårt att ta segrar. Motherwell har kämpat med målproduktionen ett tag och genom att besegra Hamilton med 2-1 tog värdarna en psykologiskt viktig seger. Kanske kan The Well följa upp detta mot ett Hibernian som kammade noll hemma mot Hearts den 29:e december? Extra oroande för gästerna är det skrala målskyttet, bara tre mål framåt på de senaste fyra kamperna. I Oliver Shaw finns sparkapital, vissa hävdar att det är samspelet med Kamberi och Boyle som behöver vässas. Strecka från vänster då detta ovissa möte kan sluta hur som helst.

6. St Johnstone - Livingston 2

Att inte trivas på hemmaplan är ovanligt men så är det faktiskt för St Johnstone som snittar 2,1 poäng per spelad bortakamp men bara 1,3 hemma på Almondvale Stadium. Den senaste hemmasegern kom i november, fansen är således hårt prövade. Gästerna å sin sida var fram till nederlaget den 29:e december mot Aberdeen (1-2) i gott slag med flera inhåvade poäng. Liam Kelly fick hålla ett par nollor och möjligen kan de orangea vara på väg tillbaka till storformen från tidigare på säsongen. Ruskigt fint värde på tvåan, får ej missas! Kör på X2 för kapitalets skull!

7. Nimes - Angers 2

I Ligue 1 får vi beskåda ett mittenmöte på den franska sydkusten. Gästerna tog sin första trepoängare på över två månader när Nantes betvingades. Segern satt långt inne men på stopptid tryckte Angelo Fulgini in matchens enda mål. 22-åringen har spelat i ett antal av Frankrikes ungdomslandslag och förmodligen lossnar det nu för talangen. Nimes har tre nederlag på de senaste fyra omgångarna och i cupen blev de rödvita utskåpade av division 3-laget AS Lyon-Duchère med hela 3-0. Stort frågetecken på formen således. Trolig bortatriumf på Stade des Costieres, utelämna favoritettan vid gardering.

8. Braga - Sporting Lissabon 1

2013 års ligacupvinnare är nu framme i semifinal tillsammans med Benfica, Porto och motståndarna Sporting. I ligaspelet har värdarna undvikit förlust hela säsongen och har raden 9-1-0 på Estadio Municipal de Braga. Den väldige brassen Dyego Sousa är “ärkebiskoparnas” målkonung med tolv fullträffar på 18 matcher och avgjorde mötet när lagen möttes i september (1-0). Huvudstadslaget Sporting besegrade Moreirense med 2-1 hemma på José Alvalade i lördags och prestigeförvärvet Nani gjorde ett av målen. Bortaspelet är ett litet aber för ligafyran. I de två senaste kamperna i Braga har de rödvita tagit två knappa 1-0-segrar. Minimalt favoritskap för hemmalaget men här måste alla tecken in i ett tidigt skede.

9. PSG - Strasbourg 1

Franska cupen står på programmet härnäst. Det räcker att ta en titt på tabellen för att förstå hur överlägsna PSG är i det inhemska spelet; ledning med 13 poäng trots att parisarna har två hängmatcher att spela och tio fullpoängare av tio möjliga på Parc des Princes. Sextondelsfinalen mot Strasbourg väntas bli enkel. Gästerna är förvisso i bra form med en rad bortasegrar i både liga och cup men mot motstånd som detta räcker inte mediokra forwards som da Costa och Ajorque till. Ettan sitter som berget!

10. St Etienne - Dijon 2

1-2 för St Etienne mot Lyon i rivalmötet innebar inte bara en prestigeförlust och en tappad tredjeplats - de grönvita var inne i en positiv period som nu kan bli negativ efter OL:s vändning på Stade Geoffroy-Guichard. Nu sätts värdarnas mentala styrka på prov. Senapsstaden Dijons representanter stod för en god insats borta mot Bordeaux och trots att det blev noll poäng (0-1) fick laget beröm av sin tränare. I föregående ligaomgång knep gästerna en poäng mot topplaget Montpellier (1-1). Unge Wesley Said målade då och sett till förra säsongen finns det potential i forwarden. Satsa på skrälltvåan för att tjäna lite riksdaler, gardera med krysset på större system.

11. Amiens - Lyon 2

Bottenlaget Amiens har enkom två poäng på fyra ligakamper och förhållandevis stora problem med den bristande defensiven. För att ta sig till denna cupsextondel tog värdarna en bräcklig seger mot Ligue 2-laget Valenciennes (1-0) som i sin tur kämpar för överlevnad. Inte direkt imponerande. Besökarna har råg i ryggen efter att ha vänt förlust till seger i hatmötet mot St Etienne (2-1). Den stora hjälten blev Moussa Démbélé vars mål på stopptid fick flera pubar i Lyon att fullkomligen explodera av lycka. Tillsammans med Nabil Fekir har OL ett riktigt intressant anfallspar och är efter PSG det lag som känns stabilast i Ligue 1. Trolig tvåa i norra Frankrike!

12. Chelsea - Tottenham 1

Inför torsdagskvällens returmöte i ligacupens semifinal är förutsättningarna glasklara:

Chelsea måste vinna för att ha en chans att gå vidare efter 0-1 på Wembley Stadium. Då avgjorde Harry Kane på straff efter 25 minuter men nu saknas landslagsmannen på grund av skada och väntas vara tillbaka i mars. Pochettinos trupp är något brandskattad då Dele Alli efter hälseneskada och Heung-Min Son tjänstgör för sitt Sydkorea i de asiatiska mästerskapen. Två raka bortaförluster i serien för Spurs. Värdarna är i bättre slag, även om derbynederlaget i söndags mot Arsenal sved (0-2). Med Loftus-Cheek som största namn på skadelistan har Sarri en bred trupp att förfoga över och detta är kanske den största titelchansen The Blues har denna säsong. Ettan till ganska låg procent känns befogad, spika på!

13. Ajax - Heerenveen 1

33 poäng av 33 möjliga hade Ajax tagit innan poängtappet mot just gästerna i söndags. Den neutrale kunde inte vara annat än nöjd då mötet på Amsterdam Arena (4-4) bjöd på åtta mål och massor av dramatik. Nu stundar kvartsfinal i cupen och ligatvåan är favorit till segern och avancemang. Förhoppningsvis är Argentinas landslagsback Tagliafico tillbaka i elvan efter att ha missat den svängiga matchen senast. Gästerna från norra Holland går trögt i Eredivisie och ligger i mitten av tabellen. Försvaret är ett av seriens sämsta och i cupmatcherna fram till denna har de blåvita fått slita mot lag från flera divisioner ner. Värdarna har revansch att utkräva, i Amsterdam segerjublar de vitröda!

Kassaskåpet! - Celtic

De senaste årens dominant har fått konkurrens igen nu när Rangers jobbat upp sig, trots det leder de grönvita serien. Målen bara rasar in och mot lag på den nedre halvan behöver värdarna inte förta sig, och inte heller mot nästjumbon St. Mirren.

Varningen! - Dijon

Dijon har inte fått full utdelning under de senaste matcherna och när laget tuggat in sig den taggtråd de fått till frukost av coach Kombouaré kan de hålla hela vägen under 90 minuter. St Etiennes nederlag i Derby Rhone-Alpes kan sätta sina spår, allez Dijon!

96 rader

1. Celtic - St Mirren 1

2. Kilmarnock - Rangers 1X

3. Hamilton - Aberdeen 2

4. Hearts - Dundee FC 1

5. Motherwell - Hibernian 1X

6. St Johnst. - Livingston X2

7. Nimes - Angers 1

8. Braga - Sporting 1X2

9. PSG - Strasbourg 1

10. St Etienne - Dijon X2

11. Amiens - Lyon X2

12. Chelsea - Tottenham 1

13. Ajax - Heerenveen 1

864 rader

1. Celtic - St Mirren 1

2. Kilmarnock - Rangers 1X2

3. Hamilton - Aberdeen X2

4. Hearts - Dundee FC 1

5. Motherwell - Hibernian 1X2

6. St Johnst. - Livingston X2

7. Nimes - Angers 1X

8. Braga - Sporting 1X2

9. PSG - Strasbourg 1

10. St Etienne - Dijon X2

11. Amiens - Lyon X2

12. Chelsea - Tottenham 1

13. Ajax - Heerenveen 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100