EM 2020 är ett drygt år bort och nu börjar kvalet till den paneuropeiska turneringen. Vissa nationer ser chansen att kompensera för ett dåligt VM medan succélag som Belgien och Kroatien vill bygga vidare på framgångarna i Ryssland. En skön paus i klubblagsfotbollen, och självfallet går vi för 13 rätt!

Spelstopp: 20.44

1. Belgien - Ryssland X

Siktet är inställt på EM-guld för Roberto Martínez men bronsmedaljörerna från i somras avslutade Nations League med en besvikelse; tappad 2-0-ledning blev 2-5 i Luzern och missat slutspel för det talangfulla laget. Hur snabbt reser sig Eden Hazard och hans kamrater? Den ryska björnen gjorde det bra i höstas och slutspelet missades egentligen bara på grund av plattmatchen i Solna mot Blågult (0-2). Valenciaspelaren Denis Cheryshev är habil i klubblaget men blommar verkligen ut i landslaget. Ett bra VM i bagaget för gästerna gör att krysset känns gångbart, men ska kompletteras med ettan!

2. Nederländerna - Vitryssland 1

Ett längre stenkast från Belgien ligger Rotterdam där Europamästarna från 1988 påbörjar sin färd mot EM. Ett litet plåster på såren efter att missat Rysslands-VM var höstens gruppseger i Nations League, mycket tack vare lagkaptenen van Dijks kvittering på tilläggstid mot Tyskland i den sista omgången (2-2) i Gelsenkirchen. Turneringen var en trevlig historia även för Vitryssland som vann sin grupp, obesegrade dessutom. Gruppens övriga lag var emellertid inga Holland eller Italien, utan snarare mikroversioner av stormakterna; Luxemburg och San Marino. Mot Oranje kan inte lagets måltjuv Drahun förväntas näta lika ofta som mot blåbärsnationerna. Spika ettan i tulpanernas land!

 

3. Nordirland - Estland 2

Över till de brittiska öarna och ett gäng nordirländare som inte vunnit en tävlingskamp på över ett år. I jakten på sitt andra raka EM-slutspel behöver de grönklädda få igång målskyttet efter att Will Grigg och Corry Evans två fullträffar var de enda på fyra kamper i Nations League. Balterna flyger över Nordsjön och är obesegrade i tre raka kamper. Strikern Henri Anier, till vardags i sydkoreanska Suwon, brukar peta in del bollar och ska inte tillåtas få ytor. Estland besegrade motståndarna i Nordirland med 2-1 i EM-kvalet 2012 och kan mycket väl upprepa bedriften. Utelämna favoritettan och kör på X2!

 

4. Kroatien - Azerbajdzjan 1

För VM-tvåan blev England och Spanien för svåra i Nations League och de rödvitrutiga åkte ur gruppen. Dock hann värdarna ändå med att besegra Spanien (3-2) hemma i Zagreb då Leverkusens Tin Jedvaj spelade huvudrollen med sina två mål. Azerbajdzjan är ganska anonyma och brukar få med sig blandade resultat mot lag på samma nivå som exempelvis Malta och Färöarna. Mot Kosovo blev det storstryk senast med hela 0-4 och mot kroaterna ska gästerna vara glada om de får låna bollen. Hemmastyrkan avgör, spika ettan på Maksimir!

 

5. Slovakien - Ungern 1

Endast en fullpoängare för Slovakien i nystartade Nations League, 4-1 förvisso men det kom mot ett Ukraina som inte hade något att spela för. De dubbla derbyförlusterna mot Tjeckien lär inte ha gjort underverk för moralen hos “Falkarna”. Prestationerna Marco Rossis Ungern stått för har inte direkt övertygat. Finland vann gruppen före centraleuropéerna som utanför sitt hemland var snudd på pinsamma med den sent räddade poängen mot Estland (3-3) som enda icke-förlust. Truppen innehåller en del kvalitet som exempelvis Leipzig-duon Peter Gulásci och Willi Orban. Då värdet på Slovakien är bra sätter vi ettan först, men eftersom det kan sluta lite hursomhelst fyller vi på vänsterifrån.

 

6. FYR Makedonien - Lettland 1

Så länge Makedonien får ställas mot mindre (fotbolls)nationer kan spelare som Genoas erfarne striker Pandev och Rayo Vallecanos förstemålvakt Dimitrievski glänsa i respektive lagdel. Så såg 2018 ut med raden 6-2-1 där enbart Armenien med hjälp hemmafansen lyckades betvinga de rödgula. Gästerna å sin sida hade under 2018 lika många triumfer som värdarna hade nederlag; 1-0 mot Estland i Baltic Cup var det enda segerjublet de vindrödvita fått uppleva på över ett år. Inga spelare från större ligor i truppen och även fast letterna säkert kan kämpa tappert är de ett par klasser sämre än de tekniska makedonierna. Katapultera in ettan i Skopje!

 

7. Israel - Slovenien 1

Vi lämnar Europa men inte EM-kvalet. De senaste tolv månaderna har mönstret hos israelerna varit synnerligen tydligt; hemma kör man över motståndet, men på den europeiska kontinenten är det tvärtom, vilket var precis vad som skedde i Nations League. Ny hemmakamp och offensiva krafter från QPR, Shakhtar och Salzburg är i sammanhanget förhållandevist vasst. Den största nyheten i det slovenska lägret är att storstjärnan Kevin Kampl slutar i landslaget. Laget varken står eller faller med Leizpigspelaren, men för ett landslag som inte vunnit på nio månader lär det bli kännbart. Problem med gästernas målskytte och relativt låg procent på ettan. Banka in!

 

8. Österrike - Polen 1

Här väntar ett intressant möte mellan två av Europas “mittenlag”. Alplagets debutsäsong i Nations League var godkänd där den inledande förlusten mot Bosnien följdes upp av två triumfer och ett kryss. Tajta bakåt är “Das Team”, vilket uppskattas av Grasshoppers landslagsmålis Heinz Lindner. Det lär dessutom behövas mot polackerna som numera har många bra alternativ i offensiven som Napolis Milik, Milans Piatek och den självskrivne kaptenen Robert Lewandowski. Dessa herrar räckte inte för att förhindra nedflyttning i Nations League, men Österrike är lättare motstånd. Bra värde på hemmalaget, sätt ettan först och bygg sedan på med tecken i detta på förhand ovissa möte.

 

9. England - Tjeckien 2

England kommer till denna kamp med ett väldigt bra facit under sommaren och hösten där den nya generationen med Lingard, Rashford och Sterling mognar för varje månad. Prags representanter har tre segrar på de senaste fyra och en defensiv  som sitter allt bättre med rutinerade herrar som Bremens Gebre Selassie och Basels Suchý. Framåt är Romas unge forward Patrick Schick mannen som ska göra målen och i den röda landslagsdressen har Sparta Prag-produkten ett fint målsnitt. Att engelsmännen gärna drabbas av hybris är ingen nyhet. Skrälltvåan gör dig rikare, och inte på något sätt omöjlig, knö dock in alla tecken tidigt!

 

10. Bulgarien - Montenegro 1

Obesegrade hemma i sydösteuropa sedan ett år tillbaka kliver bulgarerna in på Vasil Levski Stadium med gott självförtroende. Kvaliteten i truppen är varierande, men flera spännande spelare som CSKA Sofias 18-åriga stjärnskott Valentin Antov talar för de vitgrönröda på sikt. Monacos Jovetic och Altético Madrids Savic åker inte med till Sofia på grund av skador, och där försvinner mycket av grunden för det montenegrinska lagbygget. Ersättare som Fatos Bećiraj och Risto Radunović håller dessvärre inte samma klass. Två segrar på 2018 års tio försök skvallrar om att gästerna inte är i gott slag. Sannolikt inleder värdarna kvalet med tre poäng!

 

11. Luxemburg - Litauen 1

Luxemburg är kanske mer känt för hög levnadsstandard än fotboll, men faktum är att “de röda lejonen” faktiskt vunnit ett par tävlingskamper sedan Nations League sett till att nivågruppera landslagen. Bland annat Moldavien och Georgien har åkt på smisk, och Dudelanges Danel Sinani har nätat hela tre gånger på fyra kamper i den nya turneringen. Fyra mål framåt på tretton månader; Litauen måste vara ett av kontinentens absolut sämsta landslag just nu. Bara nederlag i höstens tävlingskamper gör att de gulgröna känns som en given jumbokandidat i denna kvalgrupp. Solklar etta i Europas hjärta!

 

12. Portugal - Ukraina 1

Slutspelet i Nations League kommer att gå av stapeln i norra Portugal och värdarna kommer att medverka tack vare segern i grupp A3 före Italien och Polen. Lusitanerna undvek nederlag i samtliga fyra kamper med André Silva som målspruta, tre mål totalt. Mot grannländerna Tjeckien och Slovakien säkrade Ukraina gruppsegern tidigt och kunde kosta på sig att förlora den sista kampen med 1-4. Däremot är det oroväckande att de gulklädda bara fick 0-0 mot ett svagt Turkiet. Schalkes Yevhen Konoplyanka har tappat formen och gör en sämre säsong. Nedgång att vänta för östeuropéerna? “Os Navigatores” är numret för stora och därmed blir det en sannolik seger för de regerande Europamästarna!

 

13. Albanien - Turkiet 1

Staden Shkodër är ändhållplatsen för denna gång, och albanerna är hala på hemmagräset. Israel fick se sig besegrade här i höstas (1-0) i Nations League, och i den senaste kampen sänkte Bekim Balaj Wales (1-0). Turkarna har inte nätat sedan 3-2-segern i Solna i september och är allmänt på dekis då truppen är klart blekare än tidigare upplagor. Ett tungt ansvar vilar på anfallsduon Cenk Tosun-Burak Yılmaz där endast den sistnämnde kan sägas ha en bra säsong. Najs värde på albanerna och man måste våga satsa för att vinna. Överraskningsettan betalar bra, vi chansspikar!

 

Kassaskåpet! - Nederländerna

Oranje förefaller ha slutfört sitt generationsskifte efter framgångarna i höstas. Gruppsegern i Nations League för vitryssarna betyder inte mycket sett till motståndet och därmed inleder värdarna resan mot EM med tre pinnar!

 

Varningen! - Estland

Estländarna avslutade Nations League fint genom att kryssa mot Ungern (3-3) hemma och till sist vinna i Aten (1-0). I januari besegrades dessutom storebror Finland i Doha. Nordirländarnas självförtroende är i botten efter en svag höst. Skrälläge!

 

96 rader

1. Belgien - Ryssland 1X

2. Nederländ. - Vitryssland 1

3. Nordirland - Estland X2

4. Kroatien - Azerbajdzjan 1

5. Slovakien - Ungern 1X

6. Makedonien - Lettland 1

7. Israel - Slovenien 1

8. Österrike - Polen 1X

9. England - Tjeckien 1X2

10. Bulgarien - Montenegro 1

11. Luxemburg - Litauen 1

12. Portugal - Ukraina 1X

13. Albanien - Turkiet 1

 

864 rader

1. Belgien - Ryssland 1X

2. Nederländ. - Vitryssland 1

3. Nordirland - Estland X2

4. Kroatien - Azerbajdzjan 1

5. Slovakien - Ungern 1X2

6. Makedonien - Lettland 1X

7. Israel - Slovenien 1

8. Österrike - Polen 1X2

9. England - Tjeckien 1X2

10. Bulgarien - Montenegro 1X

11. Luxemburg - Litauen 1

12. Portugal - Ukraina 1X

13. Albanien - Turkiet 1

 

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100