Drösvis med storlag slåss om uppmärksamheten på detta stjärnspäckade Europatips. Italien ger oss ett klassikermöte i Supercupen, skrällarnas Spanien förser den våghalsige med fint värde, såväl som stensäkra katalaner och i Frankrike kan det mesta ske. Därutöver har vi en jackpot på 2,5 miljoner, visst rullar det fint på tungan? Ånga på mot 13 rätt!

Spelstopp: 18.29

1. Juventus - Milan 1

Inte bara Asiatiska Mästerskapen riktar fotbollens strålkastarljus mot Mellanöstern utan även finalen i den italienska Supercupen som spelas i saudiarabiska Jeddah. Den överlägsna dominanten i Italien Juve går för sin åttonde titel i turneringen efter att ha förlorat de senaste två finalerna mot Lazio och Milan; den senare spelades i Qatar och då hoppas de rödsvarta på en repris. I så fall får Gattusos gäng bli stabilare, spelmässigt har det sett väldigt svajigt ut den senaste månaden med dåliga resultat som följd. Milans Suso är avstängd, vilket troligtvis blir kännbart då spanjorens närvaro på plan inneburit seger i 46 procent av matcherna, utan honom vinner de rödsvarta 36 procent av kamperna. De senaste sex tillställningarna dessa jättar emellan har slutat med svartvit seger, och det blir en sjunde. Spika ettan i Saudiarabien!

2. Southampton - Derby 1

2-0 blev 2-2 när Southampton slarvade bort segern borta mot Derby i FA-cupen. Nu väntar omspel på St. Mary’s, där Southampton faktiskt börjat göra allt bättre insatser i Premier League; i december tog The Saints sin första hemmaviktoria och de rödvita ligger nu äntligen ovanför strecket. Gästande Derby spelar en division ner och sett till insatserna på bortaplan saknar The Rams kontinuitet då varannan match slutar i poängtapp. I cupspelet har det gått bättre då United (under Mourinho) slogs ut på straffar ur Ligacupen men på Stamford Bridge i rundan därpå tog det stopp, 2-3. Lampard får här troligen tillbaka sin dyrgrip Harry Wilson efter skada. Den unge yttern har varit en stor anledning till besökarnas fina säsong men orkar walesaren genomföra 90 minuter mot ett Premier League-lag? Sannolik etta på sydkusten.

3. Guingamp - Rennes 2

För en dryg månad sedan fick Sabri Lamouchi kicken från Rennes efter 1-4 mot Strasbourg. Nederlaget var kulmen på en serie usla resultat och in kom Julien Stéphan. Den unge tränaren har verkligen visat prov på ledaregenskaper då han tagit sina rödsvarta krigare vidare i Europa League och håvat in maximala tolv poäng på de senaste fyra ligamatcherna. Mot Nantes senast var det da Silvas mål (och en del flyt ska sägas) som såg till att göra Rennes till Ligue 1:s formstarkaste lag. Vad talar då för jumbon Guingamp? Egentligen inte så mycket förutom att bortainsatserna kan överraska, som mot Monaco dagarna före jul exempelvis (2-0). Karl-Johan Johnsson i hemmamålet får inte mycket hjälp av sina kamrater och har hemma på Stade de Roudourou bara sluppit kröka rygg en enda gång denna säsong. Minst en poäng till Jakob Johansson och hans lagkamrater!

4. Monaco - Nice 2

De gamla lagkamraterna från Arsenal och det franska landslaget Thierry Henry och Patrick Vieira sitter på varsin tränarbänk i detta rivieraderby. För Henry har tiden som Monaco-coach varit ansträngande då han ännu inte lyckats spräcka nollan i kolumnen vad gäller hemmasegrar. Värdarna gick förvisso vidare i cupen efter bortavinst mot lilla Canet Roussillion och nyförvärvet Fábregas kan på sikt bli ett tillskott för detta sargade manskap. Svartröda Nice har fått en bra omstart i Ligue 1 efter nyår efter 1-0 mot Bordeaux. Seriens tredje bästa försvar är givetvis en styrka men framåt känns gästerna ganska uddlösa där strikertrion Maolida, Balotelli och Ganago bara gjort ett (!) ligamål tillsammans. Ovisst värre och troligtvis blir detta svängigare än Balotellis humör, strecka högerifrån.

5. Nimes - Nantes X

Möte i mittens rike där en poäng skiljer dessa ojämna kombattanter. Värdarna avslutade 2018 års sista två matcher med 2-7 och noll poäng. Nyårslöftet att inte bli förnedrade bröts direkt efter 0-3 i cupen mot division 3-laget Lyon Duchère. En pålitlig forward av rang skulle behövas för “Krokodilerna” då anfallaren Clément Dépres verkar lida av “Dépression”; endast två mål på hela säsongen och tonvis av missade lägen. Gulgröna Nantes blandar och ger, särskilt på bortaplan. I cupen trycktes dock fyra bollar in och förhoppningen är att målformen där ska kunna överföras på spelet utanför hemstaden. Streckningen talar för delad poäng, baxa in alla tecken på studs!

6. Toulouse - Lyon 1

Både Jimmy Durmaz själv och hans Toulouse har haft en ojämn säsong. Svensken har spelat ungefär 800 minuter vilket motsvarar nio matcher när hälften av ligans 38 omgångar spelats. Laget som helhet hade det synnerligen tufft under höstmånaderna men har ryckt upp sig den senaste tiden. Stormakten Lyon haltar efter respass ur Ligacupen mot Strasbourg (1-2) och två raka ligakryss, varav 1-1 hemma mot Reims var en riktig missräkning. Endast bottenlagen Dijon, Angers och Guingamp har besegrats på resande fot och den senaste fullpoängaren utanför Lyon kom för över två månader sedan. Skrällettans locktoner går ej att motstå, värdespiken dunkas in!

7. St Etienne - Marseille 1

I den haltande tabellen ligger formtoppade St Etienne på en utmärkt fjärdeplats. Det senaste baklängesmålet kom för en månad vilket bådar gott inför de två känsloladdade hemmakamperna som väntar, först mot Marseille och sedan Lyon i Derby Rhône-Alpes. Inga nederlag på hemmabanan så här långt på Stade Geoffroy-Guichard. Yttern Gabriel Silva kan vara redo för 90 minuter för sitt St Etienne, det skulle innebära ett ytterligare lyft för de grönvita. Motståndarna OM:s kräftgång fortsätter då det bara blev 1-1 på Stade Vélodrome mot slagpåsen Monaco. Cupäventyret tog slut mot amatörerna Andrézieux (0-2) och i denna takt ser Marseille ut att helt missa Europaspel nästa säsong. Svårt att se besökarna ta poäng här, 1X räcker gott.

8. Atlético Madrid - Girona 1

Fokus skiftas nu till Copa del Rey. Diego Simeones Atlético Madrid tog alla poängen mot Levante i ligaspelet efter att matchen avgjorts på den tveksamma straff Griezmann slog in efter en knapp timma. Även om det kan tyckas att segern satt långt inne är den talande för hur ATM fungerar; långsamt maler de sönder motståndet och förr eller senare får de offensiva krafterna en chans att avgöra. Resultaten bekräftar detta då “Los Colchoneros” ännu inte åkt på pisk hemma denna säsong, alla turneringar inräknade. 1-1 blev i det första mötet borta mot Girona och katalanerna måste göra mål och helst inte släppa till något bakåt, något den marockanske målvakten Yassine Bounou inte upplevt sedan den 22:e oktober. De rödvita värdarna har hundraprocentigt fokus här, enkel etta.

9. Sevilla - Athletic Bilbao 2

På svårspelade Ramón Sánchez Pizjuán ska dessa lag stångas för tredje gången på en vecka. I åttondelens första möte vann Sevilla med 3-1 uppe i Baskien, ett par dagar senare var det dags för samma möte fast i serien och då blev det revansch för Athletic efter två baljor av glödhete Inaki Williams (2-0). Formen pekar uppåt för gästerna efter tränarbytet för en dryg månad sedan. Båda lagen bör prioritera ligan och till helgen väntar viktiga matcher. Detta möte känns således väldigt ovisst och kan sluta precis hur som helst. Tvåan lockar då mest och att chansa bort en hårt streckade ettan helt. Sevilla avancerar trots allt vid en 0-2 förlust.

10. Leganés - Real Madrid 1

Kort bortaresa för Real när kvarterslaget Leganés ska försöka hämta in 0-3 efter det första mötet på Bernabéu förra veckan. Det bör naturligtvis vara hemmalaget övermäktigt men i onsdagens enskilda match ska de åtminstone ses med bra chans. På Estadio Municipal de Butarque har värdarna visat prov på stort hjärta och tekniska fötter när man tagit poäng av mastodonter som Sevilla och Atlético, samt fällt titanen FC Barcelona (2-1). För Real ligger fokus på lördagens krävande tillställning mot Sevilla. Sannolikt ämnar Santiago Solari inte slösa på spelarnas krafter här och luta sig tillbaka mot försprånget Los Blancos tillskansade sig i det första mötet. Sparlåga hos gästerna, ettan betalar och med en kryssgardering torde det räcka.

11. Real Sociedad - Real Betis 1

Mållöst nere i Sydspanien och nu väntar del två av dubbelmötet i Copa del Reys åttondelsfinal. Sedan Imanol Alguacil tillträdde som tränare har tidigare krisande Real Sociedad inte torskat och dessutom tätat vissa luckor i försvaret. Två mål för brassen Willian José mot Espanyol i 3-2 triumfen och kanske har de blåvitrandiga nu hittat rätt balans i det offensiva spelet. Sevillas arbetarlag har inte vunnit på en månad och har på sistone tappat många poäng sent i matcherna, exempelvis senast mot Real Madrid var andaluserna endast ett par minuter från en tung hemmapinne (1-2). Ojämna borta. Nye Sociedad-tränaren har lyft laget, vi streckar den ovissa cuptillställningen från vänster.

12. Espanyol - Villarreal 1

Oavgjort finns inte på kartan när värdarna spelar hemma; 7-0-3 är raden hemma i Barcelona. Oavgjort blev det dock när lagen möttes i Villarreal (2-2). Sent intappade mål då för Espanyol försvårar läget, dock besitter truppen större kvaliteter än nästjumbons dito. För gästerna verkar det Europamatcherna vara lagets melodi när det inhemska spelet varit en fasansfull pina. De senaste 13 omgångarna i ligan har bara producerat en seger och den kom på hemmagräs. Spelschemat framöver är svårt, så det skulle inte förvåna om cupen nedpriortiteras. På Cornella El Prat är värdarna vassa, banka in ettan till låg procent i Katalonien!

13. Barcelona - Levante 1

Fotbollstemplet Camp Nou är med undantag för den märkliga 3-4 förlusten mot Betis i november ett fort lika ogenomträngligt som en tilltänkt mur i Nordamerika. Nu väntar returmatchen i Copa del Reys åttondelsfinaler där gästerna vann det första mötet med 2-1. Barcas elva då saknade stjärnor som Piqué, Suárez och Messi och med dessa herrar tillbaka i spel kan det sluta som för en månad sedan då lagen möttes i Valencia: 5-0 till katalanerna. Lite trumpen blev nog Levantes tränare Paco López allt efter att hans mannar kammade noll borta mot Atlético (0-1). Straffen gav upphov till diskussioner, frågan är dock om “Grodorna” hade orkat stå emot i 90 minuter. Besökarna är medvetna om att oavgjort räcker men står inför en till synes omöjlig uppgift. Smäll in ettan snabbare än du kan säga “Mexiko betalar för den”!

Kassaskåpet! - Barcelona

Troligtvis kontinentens formstarkaste lag just nu och ett snitt på drygt tre mål framåt i varje hemmamatch. För ett Levante som inte tagit en bortavinst sedan den 20:e oktober blir det åka av.

Varningen! - Toulouse

Värdarnas coach Alain Casanova har på sistone visat att han inte bara är framgångsrik bland kvinnor utan även som tränare. Toulouse levererar just nu också på fotbollsplan och kan definitivt springa ner de mer namnkunniga gästerna!

96 rader

1. Juventus - Milan 1

2. Southampton - Derby 1

3. Guingamp - Rennes X2

4. Monaco - Nice X2

5. Nimes - Nantes 1X2

6. Toulouse - Lyon 1

7. St Etienne - Marseille 1X

8. A.Madrid - Girona 1

9. Sevilla - A.Bilbao 2

10. Leganés - R.Madrid 1X

11. Sociedad - R.Betis 1X

12. Espanyol - Villarreal 1

13. Barcelona - Levante 1

864 rader

1. Juventus - Milan 1

2. Southampton - Derby 1X

3. Guingamp - Rennes X2

4. Monaco - Nice 1X2

5. Nimes - Nantes 1X2

6. Toulouse - Lyon 1

7. St Etienne - Marseille 1X

8. A.Madrid - Girona 1

9. Sevilla - A.Bilbao X2

10. Leganés - R.Madrid 1X

11. Sociedad - R.Betis 1X2

12. Espanyol - Villarreal 1

13. Barcelona - Levante 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100