Europatipset handlar denna gång till stor del om svensk fotboll både på herr- och damsidan. Dessutom kval till Premier League och två inhemska cupfinaler i Italien och Turkiet. En riktig smällkaramell till spik avslutar omgången och rensar bort 90 procent av kupongerna! 

 

Spelstopp: 18.59

 

1. Leeds - Derby 1

I kvalspelet till Premier League är det fördel Leeds efter bortasegern med 1-0 senast. Hemmalaget avslutade Championship dåligt med fyra raka matcher utan seger men var tightare på Pride Park. Pontus Jansson, som enligt tränaren Bielsa har varit lagets bästa spelare i år, missade första mötet mot Derby på grund av en ankelskada och följde matchen från läktaren, men ska troligtvis spela returen på hemmaplan. Bortalaget var förlustfria under de sex sista matcherna i ligan men lyckades inte få ett enda skott på mål senast och har nu kniven mot strupen. Derby måste göra mål vilket öppnar upp för The Whites som är vidare vid oavgjort. Ta med krysset och sitt säkert. 

 

2. Lazio - Atalanta 2

Det är dags för final i Coppa Italia och matchen kommer spelas på Stadio Olimpico i Rom. Lazio, som ligger åtta i årets Serie A, har två raka förluster här på sin hemma-arena. Senast torskade laget mot just Atalanta med tre bollar mot en. Den albanske målvakten Strakosha saknades i mål senaste ligamatchen och är på grund av skada osäker till spel även här. Atalanta har vunnit bägge mötena i ligan mot hemmalaget i år och är dessutom i betydligt bättre form. 13 raka utan förlust har det blivit och senaste nederlaget var i februari. Här är det dock cupfinal och allt kan hända. Börja strecka från höger på Europatipset.

 

3. Elfsborg - AFC Eskilstuna 1

Elfsborg har efter fyra hemmamatcher inte förlorat än på Borås Arena. Simon Olsson är nu dock avstängd efter två gula kort tidigt senast mot Malmö. Med tio man på plan i 60 minuter orkade inte laget stå emot skåningarna som vann med 4-1. Cibicki har nätat i samtliga vinstmatcher och är alltid farlig framför mål. Nykomlingen Eskilstuna har haft det tungt och inte tagit tre pinnar sedan premiären. Laget har förlorat samtliga bortamatcher så här långt och kommer få ett svårt år i Sveriges finrum. Hemmalaget kommer bli rejält överspelade men det är ändå onödigt att slösa på tecknen här. Kupongens säkraste spik på Europatipset!

 

4. Falkenberg - Djurgården 2

Falkenberg har inlett precis på samma sätt som Eskilstuna. Det enda som skiljer lagen åt är att hallänningarna har ett mål mer insläppt. Lagen gick ifrån bottenmötet senast utan att någon boll trillat in i maskorna och det är två lag som troligtvis kommer slåss om de sista två platserna i årets Allsvenska. Falkenberg lyckades dock störa Malmö i sin förra hemmamatch och förlorade då endast med ett mål. Djurgården har, efter den korta tid som spelats, bäst bortafacit i ligan. Bortalaget har dock en negativ trend med fyra raka utan seger och bara tre gjorda mål på dessa. Kevin Walker gick ut muskelskadad mot AIK senast och det är oklart när han kommer till spel igen. Anfallaren Buya Turay har nätat fem gånger hittills i år och kan istället  vara den som avgör. Djurgården har betydligt större tyngd och får utgångsstrecket.

 

5. Helsingborg - AIK 1

Helsingborg har förlorat varannan match i år men alla dessa har varit på bortaplan. Hemma på Olympia har det blivit två vinster och två oavgjorda för Andreas Granqvists lag. Granen har missat senaste tre matcherna på grund av skada men är nu med i truppen igen. Gnaget har repat sig efter förlusten mot Blåvitt och vunnit de två matcher som spelats efter. Senast nollades Djurgården i en match där Elyounoussi blev tvåmålsskytt. Bortalaget har dock haft det svårt utanför Stockholm och bara skrapat ihop en enda poäng annorstädes vilket är viktigt att ta med i beräkningen. Helgardera och jobba in ettan!

 

6. Häcken - Kalmar FF X

Häcken har inlett starkt och göteborgarna har endast torskat mot stockholmare så här långt. På hemmaplan har det blivit nio av tolv poäng och 6-2 i målskillnad. Laget får dock klara sig utan målsprutan Paulinho och backen Ekpolo som båda är avstängda här. Kalmar har, tillsammans med Norrköping, flest oavgjorda matcher av samtliga lag i år. Hela fem av åtta kamper har slutat lika och fyra av dessa med ställningen 1-1. Laget spelar en tight och säker fotboll och Hägg-Johansson har bara fått hämta bollen bakom sig nio gånger i år. Häcken blir överstreckade och med två viktiga spelare borta kan det bli en fin skräll här. Åtminstone en pinne tas av Kalmar.

 

7. Sirius - GIF Sundsvall 1

Sirius började året med två segrar men har sedan dess bara tagit en poäng. Senaste tre matcherna har det släppts in 10 mål men det har å andra sidan varit mot tufft motstånd. De hittills sju ihopskrapade pinnarna har kommit mot lag på nedre halvan av tabellen och det kommer vara bland dessa Sirius har störst chans att segra. Sundsvall, som förlorat sina två senaste kamper, ligger på en tiondeplats i tabellen och tillhör ett av de lag som kan få svårt här på Studenternas IP. Linus Hallenius, som gjorde hela 18 mål för klubben förra året, har redan hunnit med sex fullträffar och är största hotet. Spanske backen Gracia är avstängd vilket är ett avbräck för bortalaget. Sirius tar poäng här och två streck räcker på Europatipset.

 

8. IK Frej - Brommapojkarna 1

IK Frej har, efter en dyster säsongsinledning, vänt på steken och är nu obesegrade efter de fyra senaste matcherna i Superettan. Laget blev nollade i förlusterna men har nu börjat hitta rätt. Och det med halva laget. Hela sju olika skyttar har det blivit i protokollet efter åtta fullträffar. På Vikingavallen har det bjudits på målkalas åt bägge håll och räkna med att det kommer bli en hel del avsparkar på mittplan. Brommapojkarna, som åkte ur Allsvenskan i fjol, har fem förluster och bara två segrar så här långt. Hemma mot Degerfors senast var det nära ytterligare tre poäng men bortalaget vände och vann med två mål i slutminuterna. BP ska egentligen vara numret större men med tanke på produktionen hos hemmalaget här i Täby på sistone är ettan given som utgångspunkt. 

 

9. Mjällby - Trelleborg 1

Mjällby har spelat samtliga matcher i år med ett uddamålsresultat. Senaste tre gångerna har det slutat med seger och nykomlingarna har gjort det bra. Jacob Bergström har gjort mål i de fyra senaste matcherna och blir att se upp med för bortalaget. Trelleborg har bara lyckats knipa åt sig en seger denna säsongen men har å andra sidan bara två förluster. I förlusten hemma mot Halmstad senast lyckades laget bara skapa tre målchanser. Ska skåningarna lyckas ta sig tillbaka till Allsvenskan så krävs betydligt mer än så. Nykomlingar från två olika håll möts men det är laget som förra säsongen spelade i den lägre divisionen som vinner här. Med uddamålet.

 

10. Örgryte - Varberg 2

Örgryte har efter en fin inledning börjat rasa ner i tabellen. Ludwigson har gjort lagets mål i de senaste två matcherna men dessa har ändå slutat med en respektive noll poäng. Varberg kommer till Gamla Ullevi med idel segrar. August Strömberg har bara släppt in fyra bollar bakom sig och bortalagets defensiv har varit en vägg som varit nästintill omöjlig att forcera. Dessutom gör 22-årige Seljmani mål på allt just nu och har efter sju matcher lika många avslut i nät. Förre division ett-laget lyckas med allt just nu och vinner även i Göteborg. Spik på Europatipset!

 

11. Rosengård - Piteå 1

I Damallsvenskan har Utland redan gjort lika många mål som hon gjorde på 20 matcher fjol. Nu har det gått fem. Norskan har hittat en ny växel och enda gången hon inte hittade rätt var i seriepremiären. Årets första förlust kom oväntat nog senast när Bunkeflo lyckades skrälla och ta tre poäng. Hemmalaget är garanterat ute efter en snabb revansch när de nu ställs mot Piteå. Norrbottningarna, som vann ligan förra året, är obesegrade än så länge och Cajsa Andersson har bara släppt in två mål på de fyra matcher laget spelat. Rosengård har dock en fruktansvärt bra svit mot Piteå och inte förlorat mot bortalaget under senaste decenniet. Spik!

 

12. Kristianstad - Linköping 2

Kristianstad har på sina två hemmamatcher tagit fyra poäng med en målskillnad på 7-3. Mot Linköping har det dock senaste säsongerna varit betydligt mer målsnålt. Förra året blev det två oavgjorda möten lagen emellan och hemmalaget har inte besegrat östgötarna sedan 2014. Linköping har fått en kanonstart och har ledningen i en något haltande tabell. De svenska landslagsspelarna Asllani, Blackstenius och Mimmi Larsson har alla gjort mål och det här är en stark offensiv trio. Bortalaget blir dock överstreckade och då bör det garderas.

 

13. Akhisarspor - Galatasaray 1

Topptipset avslutas med final i Turkiska Cpen. Att Akhisarspor kommer sist i ligan är redan klart trots att det återstår två matcher på säsongen. Resan laget gjort här i cupen är ljuset i mörkret och hemmalaget kommer kämpa med näbbar och klor för att få ett bra avslut på året. Galatasaray ligger i andra änden av tabellen med chans att ta hem ligatiteln och en direktplats till Champions League nästa säsong. Med bara fyra dagar kvar till sexpoängsmatchen mot tvåan Basaksehir är frågan hur viktig Turkiska Cupen egentligen är för laget. I september skrällde hemmalaget och vann mötet lagen emellan. Här kommer nästa skräll och över 70 procent av kupongerna försvinner!

 

Kassaskåpet! - Elfsborg

Elfsborg är obesegrade hemma på Borås Arena i år och har ett betydligt mer namnkunnigt lag än gästande Eskilstuna. Bortalaget är flera nummer för små här och kommer få tillbringa säsongen i Allsvenskans lägre skikt.

 

Varningen! - Akhisarspor

Hade det varit en ligamatch hade jag spikat mot Akhisarspor. Hemmalaget har ett betydligt sämre lag och har haft en väldigt jobbig säsong. MEN nu är det cupfinal och för bortalaget väntar en direkt avgörande match i ligan på söndag. Ingen i laget kommer slita ut sig här vilket öppnar upp för en megaskräll.

 

Europatipset 96 rader

1. Leeds - Derby 1X

2. Lazio - Atalanta X2

3. Elfsborg - AFC Eskilstuna 1

4. Falkenberg - Djurgården 2

5. Helsingborg - AIK 1X2

6. Häcken - Kalmar FF X2

7. Sirius - GIF Sundsvall 1X

8. IK Frej - Brommapojkarna 1

9. Mjällby - Trelleborg 1

10. Örgryte - Varberg 2

11. Rosengård - Piteå 1

12. Kristianstad - Linköping X2

13. Akhisarspor - Galatasaray 1

 

Europatipset 864 rader

1. Leeds - Derby 1X

2. Lazio - Atalanta 1X2

3. Elfsborg - AFC Eskilstuna 1

4. Falkenberg - Djurgården X2

5. Helsingborg - AIK 1X2

6. Häcken - Kalmar FF X2

7. Sirius - GIF Sundsvall 1X

8. IK Frej - Brommapojkarna 1X

9. Mjällby - Trelleborg 1

10. Örgryte - Varberg 2

11. Rosengård - Piteå 1

12. Kristianstad - Linköping 1X2

13. Akhisarspor - Galatasaray 1

 

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100