Första Europatipset i maj innehåller semifinaler i Champions League och Europa League, final i Svenska Cupen för damer, matcher från Frankrike och lägre svenska divisioner. Omgången har alla förutsättningar för stor utdelning. Skrällspiken hittar vi i England hos magikern Harrys namne.

 

Spelstopp: 15:59

 

1. Barcelona - Liverpool 1

Barcelona har 31 raka matcher utan förlust på Camp Nou i Champions League. Manchester Utd nollades i kvartsfinalen och i år har det bara släppts in två mål här hemma. Messi leder årets skytteliga med 10 fullträffar och leder även skytteligan i La Liga. Precis som Ajax kan Barcelona ta en trippel i år. Liverpool har inte vunnit Champions League sedan 2005 och har senaste tiden sett ostoppbara ut. The Reds har faktiskt inte torskat sedan 7/1 i FA-cupen. Parallellt med jakten på guldet är titelracet i Premier League i full fart och frågan är hur mycket bortalaget egentligen orkar. Firmino är skadad men Salah och Mané kan ordna en fördel för engelsmännen här. Europatipset-kupongens svåraste match kräver gardering.

 

2. Rennes - Monaco X

Rennes lyckades i helgen besegra PSG på straffar i finalen av Coupe de France men i ligan har den senaste månaden gått trögt. Ingen vinst sedan 10/3. Till det här mötet är trion Grenier, Niang och Sarr avstängda vilket är ett stort avbräck för laget. Monaco kämpar för att hålla sig kvar i ligan och en seger här ger lite stadigare mark under fötterna. Bortalaget har bara två förlorade matcher på de tio senaste och Glik släpper, tillsammans med sina backkollegor, inte igenom motståndarna lätt. Monaco har betydligt mer att spela för och efter krysset ska det garderas åt höger.

 

3. Swansea - Derby 1

Graham Potter har fått fart på Swansea som har tagit poäng i sex av dom åtta senaste matcherna. Dessutom öser laget in mål på hemmaplan. Här på Liberty Stadium har svanarna fått jubla hela 15 gånger i april. Skotten Oliver McBurnie har nätat hela 21 gånger i år varav fem gånger under årets fjärde månad. Derby har mer än bara en tabellposition att spela för. Just nu ligger bortalaget på kvalplats till Premier League men på samma poäng som Middlesbrough. Med tanke på dessa lags målskillnad så skulle en vinst här säkra den platsen. Baggarna är dock rejält skadeskjutna. Derby är favoriter men Swansea skräller.

 

4. Kopparberg/Göteborg - Kristianstad 2

I Svenska cupen för damer är det dags för final. Kopparberg/Göteborg släppte in en kasse i semifinalen mot Djurgården där gamle lagkamraten Olivia Skogh var den som nätade men har annars gått rent i cupen. I Allsvenskan, som bara är tre matcher gammal, har det blivit två oavgjorda och en vinst. Fjolåret slutade med en andraplats, endast en poäng bakom segrande Piteå. I söndags blev det 2-2 när Kristianstad tog emot Kopparberg där bland annat Kristianstads Svava Gudmundsdóttir gjorde mål. Islänningen kom från norska Roa i januari och är värvad för att göra mål vilket hon har börjat bra med. Två mål på tre matcher bådar gott för fortsättningen. I finaler kan allt hända och med en rejält överspelad etta bör man helgardera och jobba in tvåan på Europatipset!

 

5. Kristianstad - FC Trollhättan 2

I Division 1 södra stundar ett riktigt bottenmöte där inget av lagen lyckats vinna i år. Kristianstad har torskat alla fyra matcher och har inte lyckats göra några mål på hemmaplan än. Laget lyckades med nöd och näppe hålla sig kvar i ligan förra året och klarade sig ifrån ett negativt kvalspel på bättre målskillnad. Ska den bedriften kunna upprepas behöver det dock stärkas i defensiven eftersom målskillnaden i år redan ligger på -11. Desto tightare spelar Trollhättan som bara förlorat med uddamålet i förlusterna i år. Bortalaget har sett stabilare ut och har fördel här.

 

6. Torns IF - Skövde AIK 1

I samma division spelar Torns IF sin tredje hemmamatch för säsongen. De två tidigare har förlorats och Stångbyborna väntar på sin första trepoängare på hemmaplan. Vinsterna har istället tagits annorstädes och precis som i förlusterna med uddamålet. Skövde AIK har tagit 9 poäng så här långt och börjat bra. Laget har ligans lägsta snittålder och åldringen i gänget, 29-årige Rasmus Örqvist, har visat vägen med en balja i de två senaste matcherna. Nyförvärvet Amer Ibrahimovic är annars den som tagits från grannklubben IFK Skövde för att göra mål. Han gjorde ifjol 13 mål på 21 matcher och kommer kunna ge bra spets åt laget. Början av året och två jämna lag innebär att det kan det gå hur som helst. Gardera!

 

7. Oddevold - Eskilsminne 2

Oddevold har sedan vinsten i första omgången förlorat mot lagen som just nu ligger på de tre första platserna i tabellen. Dessutom har laget fått gå mållösa från matcherna vilket är oroväckande. Nyförvärvet Valon Gashi har varit bra på att hitta nätet tidigare år och behöver komma igång för att hemmalaget inte ska halka för långt efter. Eskilsminne har bara knåpat ihop två poäng än så länge. Förra säsongen slutade bortalaget på en fjärdeplats och hade fler segrar borta än hemma. Spelvärdet är högt på Eskilsminne. Chansspik på Europatipset!

 

8. Värnamo - Lindome 1

Värnamo är obesegrade men än har ingen seger tagits här på Finnvedsvallen. Tränaren Jonas Thern, som var lagkapten när Sverige vann VM-brons 1994, har kommit tillbaka till laget och är ny huvudtränare för säsongen. Målet är att få upp laget till superettan igen efter att man föll ut förra året. Brasilianske Paulo Marcelo gjorde bara ett mål förra året men i år har han så här långt lyckats sätta fem av lagets sju mål. Lindome har fått en flygande start och leder serien med sina 10 poäng. Nykomlingen lekte hem division 2 förra året och släppte bara in 17 mål på 26 matcher. Spelvärdet ligger på bortalaget men här kommer årets första hemmaseger för Therns mannar.

 

9. Linköping City - Gefle 1

I Division 1 Norra bjuder Linköping på målfest. Hela 14 gånger har laget nätat efter bara fyra omgångar. I förra matchen startade man med hela sju olika nationaliteter på plan, en åttonde byttes in i 52:a minuten. Brassen Morais har gjort mål i bägge matcherna han startat och kommer tillsammans med Pachajyan och Alm bli ett livsfarligt anfallsvapen. Gefle, som länge befann sig i Allsvenskan, har rasat i seriesystemet och efter en plats näst sist i Superettan blev laget degraderat hit. Resan uppåt igen har dock haft en trög start med fyra poäng på lika många matcher. Målvakten McGuire, som kom från Philadelphia i januari, har lyckats hålla nollan i två av kamperna. Hemmalaget blir överstreckade men är med sin målform en motiverad spik.

 

10. Karlslund - Nyköping 1

Karlslund har inlett året obesegrade precis som det förra avslutades. Förra säsongen tvingades hemmalaget att kvala för att hålla sig kvar i serien vilket lyckades. Klubben har förstärkt flera positioner och nyförvärvet Hasani, 36 år, har visat att gammal är äldst och har nätat i bägge vinstmatcherna. Nyköping torskade senast stort mot mindre betrodda Sylvia och har ännu inte tagit en seger på bortaplan. Faktum är att laget även förra säsongen hade problem med spelet borta och fick bara med sig fyra segrar på resande fot. Karlslund får tipset på grund av hemmaplan och Nyköpings usla bortastatistik men gardera snabbt!

 

11. IF Sylvia - Rynninge X

IF Sylvia vann Division 2 Södra Svealand förra året och har efter två inledande förluster segrat i övriga två matcherna denna säsong. Hemmalaget har ett nära samarbete med IFK Norrköping och lånar även i år målvakten Lindgren och mittfältaren Kusu. Erfarne Daniel Andersson nätade hela 24 gånger förra året och blir att räkna med även i år. Senaste två matcherna har han gjort mål. Rynninge har haft det väldigt tufft inledningsvis med flest insläppta mål av samtliga lag. Carlström har släppt in fyra och Angergård åtta.  Senast kom en pust i rätt riktning när tre pinnar säkrades hemma mot Team TG FF men det är i sin tur ett lag det gått ännu sämre för. Sylvia ska vara favoriter men blir kraftigt överstreckade här. Gardera och se 70 procent försvinna när Carlström spikar igen!

 

12. Arsenal - Valencia 1

Det är semifinaldags i Europa League och det blåser oroliga vindar om ett Arsenal som är ur form. I Premier League har det blivit torsk i fyra av dom fem senaste matcherna. Hemma på Emirates är laget dock väldigt starka och har bara förlorat två gånger i år. Vägen hit har varit allt annat än spikrak och hemmalaget låg under både mot BATE och Rennes innan returerna vanns. Valencia har haft en bra vår om man bortser från senaste veckans två förluster. Coquelin är avstängd här och Kondogbia och Cheryshev är skadade. Hemmaplan avgör och ettan är en säker spik!

 

13. Eintracht Frankfurt - Chelsea 1

Andra semifinalen spelas i Tyskland och här kan det bli rejält med mål. Frankfurt har gjort näst flest mål i Europa League i år och Chelsea har nätat två gånger mer. Luka Jovic har åtta baljor i EL men har nu gått mållös fyra matcher på raken (Bundesliga medräknat). Anfallskollegan Rebic är avstängd i denna matchen. Olivier Giroud i Chelsea leder skytteligan medan han i Premier League endast har gjort två på 25 tillställningar. Bortalaget kommer från två oavgjorda matcher och frågan är om formen börjar svikta? På Commerzbank-Arena kan engelsmännen få det tufft. Här bör det dock garderas på större system.

 

Kassaskåpet! - Arsenal

Arsenal är riktigt starka hemma på Emirates och här kommer förmodligen ytterligare en vinst. Valencia är nöjda med att få in ett bortamål och hålla nere siffrorna.

 

Varningen! - Kristianstad

Dessa två lag spelade alltså oavgjort för bara några dagar sedan. Då var det helt jämnt mellan lagen. Inget tyder på att det skulle vara annorlunda nu. Jobba in skrällen på Valhalla!

Spela på Europatipset här hos Svenska Spel!

Europatipset 96 rader

1. Barcelona - Liverpool 1X

2. Rennes - Monaco X2

3. Swansea - Derby 1

4. Kopp/Göte - Kristianstad 1X2

5. Kristianstad - Trollhättan 2

6. Torns IF - Skövde AIK 1X

7. Oddevold - Eskilsminne 2

8. Värnamo - Lindome 1

9. Linköping City - Gefle 1

10. Karlslund - Nyköping 1X

11. IF Sylvia - Rynninge 1X

12. Arsenal - Valencia 1

13. E.Frankfurt - Chelsea 1

 

Europatipset 864 rader

1. Barcelona - Liverpool 1X2

2. Rennes - Monaco X2

3. Swansea - Derby 1

4. Kopp/Göte - Kristianstad 1X2

5. Kristianstad - Trollhättan X2

6. Torns IF - Skövde AIK 1X

7. Oddevold - Eskilsminne 2

8. Värnamo - Lindome 1

9. Linköping City - Gefle 1

10. Karlslund - Nyköping 1X

11. IF Sylvia - Rynninge 1X2

12. Arsenal - Valencia 1

13. E.Frankfurt - Chelsea 1X

 

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100