West Bromwich Albion F.CWest Brom

West Bromwich gör sin åttonde raka säsong i Premier League och tredje säsongen i rad med managern Tony Pulis vid rodret. Den stolta Birminghamklubben vann högsta divisionen i England säsongen 1919/20. Man har även fem FA-cuptitlar varav den senaste kom 1968 vilket även var lagets senaste titel. Sedan comebacken till högsta divisionen 2010/11 har man etablerat sig som ett stabilt lag i Premier League och har som bäst nått en åttonde plats. Med sina marinblå-vit-randiga tröjor kliver man stolt in framför supportrarna på hemmaarenan The Hawthorns – vilket man gjort sedan år 1900. 

 

Snabbfakta

 

Stadium (kapacitet): The Hawthorns (26 850)

Stad: West Bromwich, Birmingham

Grundad: 1878

Position förra säsongen: 10

Manager: Tony Pulis

 

Övergångar

 

Övergångar in:

Jay Rodriguez – Southampton

Zhang Yuning – Free transfer

Ahmed Hegazi - Al Ahly

 

Övergångar ut:

Darren Fletcher - Stoke City

Craig Gardner - Birmingham

Sebastien Pocognoli - Standard Liege

 

 

Säsongen 2016/17

Inför säsongen var inte förväntningarna skyhöga på The Baggies. Laget hade hamnat på en 14:e plats säsongen innan vilket även var managern Tony Pulis andra säsong i klubben. Tony och hans mannar fick en riktigt skön start på säsongen när man besegrade Crystal Palace i premiären på bortaplan med 1–0. Efter premiären gick det tyngre när man endast vann en match av de nästkommande nio. När rusket i november ankom steg också formen för The Throstles. Man var obesegrade i både november och februari och fram tills mars hade man endast fyra förluster mot Chelsea, Man Utd, Arsenal och Tottenham. I övrigt gick man obesegrat och efter 26 omgångar låg man på en stabil 8e plats med häng på Europaplatserna. Men efter en otroligt svag vårsäsong, där man endast tog 5 poäng på de avslutande 12 matcherna, tappade man fästet och hamnade till sist på en 10:e plats. Detta ansågs inte så konstigt eftersom många ansåg att spelarna överpresterade under första 2/3 av säsongen. Med en stor del av spelarna över 30 kändes truppen utbränd under slutspurten vilket delvis förklarar raset.      

 

Förväntningar inför säsongen 2017/18

Det är inte så att West Brom går in i säsongen som favoriter till att toppa serien när säsongen är över. Efter att ha legat relativt lågt under transferfönstret har inte åskådarna några större förväntningar på att några under ska ske. Laget gör sin åttonde säsong i rad i högsta ligan och det bästa man åstadkommit sedan comebacken är en 8:e plats 2012/13. Tony Pulis väg i år blir att gå på fysik och fasta situationer eftersom man har ligans längsta och tyngsta trupp.  

 

Sommarens transferfönster

Jay Rodriguez har anlänt från Southampton vilket gör att laget får lite mer tyngd i anfallsspelet. Engelsmannen stod för 26 mål på 104 matcher innan han värvades. Man har även plockat in kinesiska anfallstalangen Zhang Yuning på free transfer. West Brom valde dock att direkt låna ut spelaren till tyska Werder Bremen fram tills 30:e juni 2019. På lån har man tagit in egyptiske mittbacken Ahmed Hegazy från Al Ahly. Med sina 1,96 m får laget ett vapen på fasta situationer både i eget straffområde och på offensiva fasta. Det har ryktas om att The Baggies är intresserade av att värva Matty James från Leicester City. Den engelska mittfältaren missade Leicesters ligatitel efter att ha varit skadad hela säsongen. Förra säsongen spenderade den förre Manchester United spelaren på lån hos Burnley i Championship. Han gjorde en stark säsong men vet att konkurrensen är väldigt hård i Leicester med Danny Drinkwater, nyförvärvet Vincent Iborra, Onyinye Ndidi, Andi King och Daniel Amartey som slåss om två startplatser. Kan West Bromwich lyckas övertala Matty James att hans framtid är som ljusast på The Hawthorns.      

 

Hur slutar det?

West Bromwich kommer få det tufft att hamna på övre halvan i tabellen. Fansen har uttryckt sin oro över truppens bredd vilket syntes förra säsongen. Trots detta har endast två spelare kommit för att stärka truppen. Avsaknaden av Darren Fletcher, som lämnade för Stoke City på free transfer, kommer vara stor då man tappar en mängd rutin och ledarskap. Om West Bromwich ska vara med på övre halvan av tabellen måste ytterligare några spelare in. Försäsongen har heller knappast lugnat fansen när man förlorat mot Bristol Rovers och Slough Town samt spelat lika mot Port Vale. Säsongsinledningen kommer vara avgörande för The Baggies när man på pappret har ett hyfsat enkelt schema med Bournemouth, Burnley, Stoke, Brighton och West Ham på de inledande fem omgångarna.       

 

 

Officiella Klubbsidor:

https://www.wba.co.uk/

https://twitter.com/wba

https://www.facebook.com/westbromwichalbionofficial/

https://www.instagram.com/wba/