När atp-slutspelet i London var slut för några dagar sen kändes det som att tennissäsongen var slut. Så är det emellertid inte. Det kommer en rejäl grej även nu i helgen. Davis Cup, en av hela idrottsvärldens mest anrika tävlingar, ska avgöras.

Anrik kan man verkligen kalla Davis Cup för, men så mycket annat positivt kan knappast sägas om turneringen numera. Den har urholkats kraftigt och i princip ingen av de allra största spelarna deltar numera. De måste prioritera bort något för att få till ett vettigt spelprogram över säsongen och oftast blir det då Davis Cup-veckorna som får stryka på foten och ersättas av viloveckor. 

Frankrike hemmalag

I år är det Frankrike, som har fördel av hemmaplan, som möter Belgien i final. Systemet är att man möts varannan gång hemma och varannan gång borta. Senast länderna möttes hade Belgien hemmaplan, nu är det alltså Frankrikes tur. Måttligt rättvist kanske. Det hade nog varit en vettig idé att modernisera en smula och låta matchen spelas i två länder över en vecka. Tre matcher i ena landet, två i det andra, eller liknande. Dyrare, tuffare för spelarna, utan tvekan, men så orättvist som det här systemet är, att Frankrike får fördel både av hemmaplan och att välja underlag, det är svårt att hitta någon motsvarighet i idrottsvärlden faktiskt. Tänk er att VM-kvalet i fotboll mellan Italien och Sverige nyligen skulle ha spelats över en match, med Italien som hemmalag, visst känns det aningen avlägset? Precis så fungerar det emellertid i tennisens värld.

Frankrike mot Belgien alltså, och uppställningarna ser ut såhär:

Frankrike - Tsonga, Puoille, Gasquet, Herbert.

Tsonga och Pouille tar singlarna under den första speldagen men Gasquet kan komma in och ersätta på söndag om någon av dem skulle underprestera. Herbert är med som dubbelspelare och kommer ta hand om den, antagligen tillsammans med Gasquet. Rejält avbräck för hemmalaget där i dubbeln. Mahut, som är en av världens absolut bästa dubbelspelare och utgör ett av de starkaste paren tillsammans med Herbert, finns inte med på grund av skada.

Belgien - Goffin, Darcis,  Bemelmans, De Loore.

Allt handlar om Goffin. Som nybliven finalist i atp-slutspelet kommer han vara favorit i båda sina singelmatcher. Han måste också vinna dessa, annars är belgarna totalt chanslösa. Hur de ska få med sig en tredje match, det är svårt att se, men de är å andra sidan inte helt chanslösa i någon delmatch. Darcis är lite av en DC-specialist som höjt sig något alldeles oerhört flera gånger om i just den här turneringen och lyckas han en gång till, då finns chansen. 

Om alla matcher går som de ska, eller enligt oddsen kan man väl säga, så ska det bli en avgörande match på söndag eftermiddag mellan antingen Gasquet eller Pouille och Darcis. Där kommer den franska spelaren vara klar favorit och favoritresultatet, så att säga, är att Frankrike vinner lagmatchen med 3-2 och plockar hem idrottsvärldens största pokal rent fysiskt. Den är formligen enorm, pokalen som delas ut till vinnaren av Davis Cup. 

Hur ser då oddsen ut? Jodå, Frankrike är förstås storfavoriter. 1,22 spelas man just nu till på Bethard*. tror man på en skräll så är oddset för belgisk seger 4 gånger pengarna.

Starta konto hos Bethard*, som har högst odds i världen på atp-touren och Davis Cup, och få en specialbonus på upp till 1400 kronor.