Man hinner knappt sätta sig i tv-fåtöljen efter att ha varit och tittat på tennis några dagar innan man är inne i tv-experternas jargong igen. Det är som att det ibland inte finns något stopp när det gäller hur mossiga de kan bli. Man kan undra om de överhuvudtaget någon gång lyssnar på sig själva, för om de gjort det hade det kanske inte varit särskilt svårt för dem att komma fram till att det kan vara dags att trycka Ctrl-Alt-Delete.

Vad det är jag sitter och tittar på?

Hockey, så klart. Det är den här dagens idrott. Ikväll dags för oss att köra över finnarna, men redan just i detta nu, den första semifinalen pågår. Ryssland-Kanada i hockey, kan det finnas ett bättre läge att falla in i gamla spår? Ryssarna är finlirarna, som grinar ihop så fort det går emot och kanadensarna är de som alla motståndare är livrädda för beroende på att de är någon slags övermänniskor som ingen vågar åka i närheten av.

Stämmer det där då?

Givetvis inte. NHL, där samtliga kanadensare men numera bara ett fåtal ryssar spelar, har förändrats från grunden och innehåller numera en hockey där en massa lilleputtar åker omkring och dominerar medan den gamla tidens råskinn och därmed också de regelrätta slagsmålen är ungefär lika utrotade som dinosaurierna. Och när det nu är så, givetvis blir det då också så att det kanadensiska VM-laget består av rätt vanliga, i allmänhet ytterst harmlösa, hockeyspelare. Någon av dem försöker alltid agera lite extra tufft just i VM då kanadensiska spelare ju "ska" vara tuffa men mer än så är det knappast. Det blir mest dåliga beslut och utvisningar snarare än något som skrämmer några motståndare. Ändå framställs de som något alldeles extremt tuffa av Wikegård och c/o. Ryssarna? Man pratar om deras fantastiska finlir och ja, jag vet inte. Absolut, jämfört med det här kanadensiska laget där nästan alla deras bästa spelare saknas, ryssarna är förstås större hockeyspelare, men den där bilden av att ryssarna fortfarande ska vara någon slags briljanta tekniker som bara åker runt och dribblar, det stämmer ju kanske inte. De spelar lite som de andra lagen, ungefär.

När det gäller den sport jag följer närmast, tennisen, är jag alltid väldigt noga med att ständigt uppdatera mig. Vara känslig för förändringar och inte klänga mig kvar vid något som är gammalt. Jag tycker det är oerhört viktigt för att folk ska orka fortsätta lyssna på en över tid. Hade uttalat mig på samma sätt som hockeyexperterna, ja då hade jag antagligen fortfarande suttit och gaggat om vilken fantastiskt grusnation Sverige är, trots att vi inte haft någon direkt grusspecialist sen 90-talet.