Hur många svenska idrottsmän finns det egentligen som på en enda turnering vunnit 10 miljoner svenska kronor? Jag skulle nog påstå att det inte är särskilt många. Min huvudidrott, tennis, har haft många svenska stora spelare. Ni känner nog till dem alla, från Björn Borg fram till vår senaste, Robin Söderling. Många har vunnit Grand Slam-turneringar, vissa andra har vunnit andra stora turneringar. Många har tjänat mycket pengar, men har någon vunnit 10 miljoner på en turnering? Icke. Ingen har varit ens i närheten faktiskt. Grand Slam-turneringarna har numera dessa prissummor. Två, nästan tre gånger om faktiskt. Närmare 30 miljoner får man för att vinna US Open. Men sen det blev dessa pengar har ingen svensk vunnit.

Andra idrotter då? Vi har ju en världsmästare i boxning, Badou Jack. Jag var tvungen att googla för att försöka få grepp om vad han som mest fått för en match. Hans rekord hittills är runt sju miljoner. Ytterst sällsynt det också, att en svensk drar såna pengar. Alexander Gustafsson, även han kampsportare, får väl även nämnas. På sina senaste fajter har han tjänat ungefär en miljon svenska kronor per match. En fattiglapp i sammanhanget med andra ord. Kommer ni på några andra? Det finns några, gemensamt för dem att de alla spelar samma sport.

Lagidrott är det man ska satsa på om man vill tjäna stora pengar utan att behöva vara så vansinnigt bra. Årslöner är att föredra framför löner för enstaka turneringar eller matcher. Men när vi tar pengar intjänade på enstaka matcher, eller turneringar/tävlingar, då finns det nog faktiskt bara några ytterst få som någon gång tjänat 10 miljoner på ett bräde.

Varför jag gaggar om det här?

Golfspelaren Jonas Blixt smällde nyss in just den summan när han vann lagtävlingen Zurich Classic på pga-touren. Han och hans medspelare Cameron Smith vann dagens särspel mot Scott Brown/Kevin Kisner och dubblade därmed belöningen som de hade fått för att komma tvåa. De delar nu på 20 miljoner svenska kronor för vinsten, man kan ju anta att de tar hälften var.

Vet ni vem Jonas Blixt är? Om ni är väldigt intresserade av golf, som jag är, då vet ni så klart det, men annars är jag rätt övertygad om att ni inte gör det. 256:a på världsrankingen, det är kanske inget som imponerar direkt. Han har varit bra mycket högre än så och är normalt rankad som en av de hundra bästa, vilket han förstås kommer vara snart igen om han fortsätter såhär men ändå, en ytterst anonym svensk golfspelare vann alltså precis 10 mille. Det är anmärkningsvärt det. Kvällstidningarna skriver ofta och gärna om skidåkares "miljonutdelning" från sina egna bolag, pengar som de kan ta ut då de allt som oftast likt de flesta egenföretagare plockar ut minimalt med lön för att istället kunna ta aktieutdelning och slippa undan en del av skatten. Man kan väl lugnt säga att dessa är fattiglappar jämfört med golfspelarna, för där kan man alltså vifta hem mer än vad i princip alla skidåkare tjänar på en hel karriär, och det på fyra ynka dagar. Golf, det är något att sätta ungarna på, glöm aldrig det.

Kommer ni på några jag missat? Upplys mig på twitter, @thorstenssonare.