Vår mest profilerade expert här på Betting.se är utan tvekan David Thorstensson. Varje dag levererar han mängder av tennistips och statistiken talar för sig självt.

David Thorstensson

Vi tog ett snack med tennisgurun för att bilda oss en uppfattning om hur man bygger en spelmaskin som hans.

Många känner till ditt namn och följer dina tips här på sajten. Men hur började det egentligen, varifrån kommer tennisintresset?

– Känner man till mitt namn eller känner man till Ralf? Både och kanske, numera, kan man hoppas. Tennisintresset startade under en tid då jag hade ganska lite att göra på dagarna. Tennis var den idrott som höll på dagtid, och jag upptäckte snabbt att mycket av det jag lärt mig från att i unga år ha ägnat mig åt pingis gick att överföra till att bli duktig på att analysera tennisen.

– Jag började spela på tennisen, jag blev duktig på att spela på tennisen, och senare gick jag över till att jobba professionellt med det istället genom att skriva min blogg vamosrafa.se och numera också här på Betting.

– Lite kul i sammanhanget dock att jag själv inte har någon tennisbakgrund överhuvudtaget. Innan 18 års ålder var min kontakt med sporten inte mer än ett vanligt generellt idrottsintresse.

Du hittar spel på de mest märkliga matcher. Det kan vara spelare som man ibland undrar om de ens existerar. Hur kan du ha sån koll på spelare rankade långt från den tv-sända ATP-touren?

– Enkelt, all tennis på låg nivå livesänds. Och har man hållit på i mer än 10 år som jag har så bygger man upp en rätt bra kunskapsbank. Det är inte som att jag behöver lära mig allt om 500 olika spelare varje år.

– Det kommer kanske max 50 spelare varje år som jag behöver lära mig allt om, resten har jag i bakhuvudet från föregående säsonger. Så ja, många års erfarenhet, svårare än så är det inte.

Och detsamma gäller dubbel, där hittar du också ofta spelvärde. Är dubbel extra bra ur spelsynpunkt skulle du säga?

– Extra bra ur spelsynpunkt skulle jag inte säga, men extra bra för mig däremot. Det är där jag har min absoluta specialkunskap. Jag tror att jag är rätt duktig på att analysera hur bra spelare passar ihop. Och så passar det mig bra att form inte alls spelar lika stor roll i dubbel som i singel.

– Dubbelspelarna är mycket jämnare både i spelmässig nivå och i psyke. Man vet vad man får från dem och det är färre oklara faktorer, som just form som är en faktor där man alltid måste gissa lite, om formen ska hålla i sig eller vänta jämfört med föregående vecka eller match. 

Har det lockat någon gång att bli oddssättare?

– Absolut inte. Det är ett skitjobb. Låter lite elakt kanske. Jag har full respekt för de som håller på, och de har i jämförelse med många andra troligen ett drömjobb, men jag trivs väldigt mycket bättre på den här sidan där det är lite mindre räknande och mer användande av hjärnan på ett kreativt sätt. Sen är väl oddssättare snudd på en utdöende art också, så som sagt, jag sitter och myser på den här sidan även i fortsättningen.

– Sen en annan sak, om man ska vara riktigt ärlig. En oddssättare vill ju att folk ska spela bort sina pengar. Jag försöker hjälpa folk att vinna pengar. Det är också lite roligare.

ATP-touren just nu och inför Franska Öppna

Det är grussäsong i Europa just nu och det brukar ju vara synonymt med raka setsiffror till Rafael Nadal, men inte i år. Torsk mot Fabio Fognini och nu senast Dominic Thiem. Vad är det som händer, är spanjoren slut?

– Han är slut, det är bara att lägga av! Nej, givetvis inte. Däremot är det här sällsynt. Det här är första gången som Nadal varit riktigt, riktigt, riktigt dålig på grus utan att vara skadad. Fysiken ser bra ut, det är det spelmässiga som inte fungerar.

– Jag tror han kommer få ordning på det. Eller rättare sagt, det vet jag att han kommer få, frågan är bara hur snabbt det går att lösa, för som läger är nu är det riktigt illa. Hans bollträff är usel och tveksamt om han någon gång varit såhär osäker. Det blir en spännande sommar.

I slutet av maj börjar Franska Öppna och spelbolagen håller, trots förlusterna, Nadal som favorit (2.25) före Djokovic (3.20 LeoVegas) och Thiem (6.00 Betsson). Det är förstås långt kvar, men tycker du oddsen sitter som de ska just nu?

– Först och främst ska man väl säga att jag inte är avundsjuk på spelbolagen som nu måste korrigera sina odds efter Nadals förluster. Om han nu plötsligt hittar sitt spel, säg i Madrid om en dryg vecka. Ser man i en enda match att hans spel är tillbaka där, då kan man göra sitt livs investering genom att trycka honom hårt som slutsegrare i Franska innan spelbolagen får upp ögonen och ändrar oddsen tillbaka igen.

– Som det är just nu, att hans odds som slutsegrare är lite under eller lite över 2 gånger pengarna som bolagen har just nu, skulle jag inte spela honom. Oavsett vad kommer han inte sjunka så mycket men fortsätter kräftgången kan han däremot stiga ganska rejält.

Någon annan du tycker sticker ut?

– Det finns en spelare jag tycker att man ska spela innan det hinner hända något. Samtidigt som alla andra har problem står Federer hemma på sin bakgård och bollar in sig på gruset. Federer kommer bli livsfarlig, särskilt nu när Nadal och Djokovic som sagt har stora problem.

– Att Federer fortfarande står i uppemot 30 gånger pengarna, det är sjukt det. Han är i nuläget fjärdehandsfavorit att vinna kalaset bakom Nadal, Djokovic och Thiem.

5 snabba till David Thorstensson

Favoritspelare, alla kategorier?

– Filippo Volandri. Tänk den drygaste italienare ni kan hitta, och så ännu lite drygare. Plus den mest eleganta spelstilen någonsin, och så det här, han tyckte det var ovärdigt att någonsin lära sig serva. Om ni går ner i en svensk tennishall, någon gång på dygnet, kommer ni se minst tre spelare som servar bättre än honom. Ändå slog han en gång Federer, på hemmaplan, i Rom. Den mäktigaste match jag skådat.

Bästa svenska spelaren på 2000-talet?

– Bästa? Robin Söderling. Största? Utan tvekan Thomas Johansson som vann vår senaste Grand Slam-titel år 2002.

Roligaste turneringen att följa?

– Grand Slam-turneringarna och i synnerhet de europeiska, Franska och Wimbledon. Utanför de största turneringarna blir det mastersturneringen i Paris som har världens bästa publik.

Tre unga spelaren rankade utanför topp 100 att hålla koll på?

– Finns inga just nu. De unga som är intressanta har slagit igenom på löpande band på senare tid så det finns inga spännande kvar utanför de 100 bästa.

Bästa tipset för att bli en duktig spelare/tipster?

– Ta det lugnt. Pressa aldrig fram grejer som du inte tror på. Om du försöker övertyga folk om att spel är enormt bra utan att de är alls så bra kommer du mycket snabbt bli avslöjad. Var ärlig, se alltid till att ha så bra koll du bara kan på så mycket som möjligt, och välj de matcher där du tror att du kan veta något som inte alla andra vet.