Går det att hacka på fotbollen överhuvudtaget? Jag må ha min tennis, och min basket, men det finns bara en chef i idrottsvärlden, och det är fotbollen. Den som säger att den "inte gillar fotboll" är det egentligen mest bara synd om. Det går inte att förstå sig på såna personer. Gillar man sport gillar man fotboll, punkt. Det finns ingen annan företeelse där alla blickar riktas mot ett och samma ställe som en VM-final, eller för den delen en EM-final, eller till och med en final i Champions League. Just dessa kvällar finns ingen annan idrott. Alla tittar, och de lag och framför allt de spelare som lyckas är odödliga, om inte för all framtid så i alla fall för en väldigt, väldigt lång tid. Vi såg exempelvis häromveckan hur Andres Iniesta fortfarande får stående ovationer så fort han visar sig på lokalrivalerna till hans lag Barcelona, Espanyols hemmaarena. Anledning till det? När Iniesta avgjorde VM-finalen 2010 slet han av sig sin matchtröja och blottade ett linne där han skrivit "Dani Jarque, du är alltid med oss". Detta efter att Jarque dött något halvår tidigare, en månad efter att han blivit utsedd till lagkapten i Espanyol, 26 år gammal. Sånt där får sällan särskilt stort genomslag. Oftast betraktas det som att spelare snarare söker lite extra uppmärksamhet när de försöker nå ut med budskap på detta vis, men när man väljer att göra det när hela världen redan tittar på en, och man med andra ord inte kan få mer uppmärksamhet än man redan har, då slår det onekligen igenom och det om något talar om hur mycket större fotbollen är, jämfört med alla andra sporter. Det finns ingen annan gång då världen så samstämmigt tittar på något, som när det är en stor, stor fotbollsmatch spelas.Märks det att jag gillar stora fotbollsmatcher? Det gör jag. Det är något av det bästa som finns. Äh, plocka bort några ord där. Det ÄR det bästa som finns. Därför har den här veckan varit lite av en besvikelse för mig. För om vi ska vara riktigt ärliga mot varandra, semifinalerna i Champions League nu de senaste två kvällarna, de har inte varit några höjdare ändå va? Visst, Juventus totala kontroll igår kväll, man blir ju imponerad och Reals totala överkörning av Atletico i tisdags, vissa sa att det kanske var något av det bästa Real någonsin spelat. Stora ord, jag är inte man nog att bedöma den saken, men oavsett det där, jag tycker det varit lite för dåligt. Lite för slätstruket. Verkligen inte de vinnande lagens fel. Egentligen inte Atletico eller Monacos fel heller. De kan inte "hjälpa" att de tagit sig så långt i turneringen, men någonting är i min mening lite fel.

Inte påstår någon att det är de fyra bästa klubbarna i Europa och därmed också världen som är i semifinal? Atletico har lyckats flera gånger nu, och visst, att de någon gång skräller och tar sig långt, det har de kvalité till men Monaco? Jag tycker någonstans att de inte riktigt känns nära nog för att vara där och därmed kan jag inte låta bli att fundera över om fotbollen inte till slut borde vika ner sig och göra det som alla andra idrotter redan gjort, se till att bygga upp det så att de fyra bästa lagen i världen åtminstone får möjlighet att göra upp i semifinalspelet av världens största turnering för klubblag.

Det jag främst vänder mig mot är kvartsfinalerna i år, där det i vanlig ordning var fri lottning mellan samtliga lag. Där fick vi matcherna Bayern-Real och Juventus-Barcelona. Jag tror ärligt talat knappt det finns någon som skulle vända sig mot att detta är de fyra bästa klubbarna i världen just nu. Vore det då inte bättre om man styr upp det hela så de får mötas i semifinalerna istället? Jag tycker det. Sen hur man löser det, jag vet inte. Det är ju kanske inte så särskilt svårt att hitta ett rankingsystem där dessa fyra hamnar på de fyra första platserna efter de senaste årens resultat, både vad gäller ligaspel och CL-spel. Det skulle antagligen bli så hur man än bar sig åt. Jag kommer ju som bekant från tennisen och de turneringar som blir allra mest omtalade och härliga är de där de fyra största gjort upp i semifinalerna. Ni känner nog igen namnen. Federer, Djokovic, Nadal, Murray. När dessa fyra är på topp och deras ranking varit det den ska vara så de blivit seedade på de fyra första platserna och dessutom levererat, det är dessa turneringar man minns allra bäst. Så skulle det nog vara inom fotbollen också, om man bara gav sig på ett försök att fixa till detta.

Jag vet, man kan se det från andra hållet också. Det finns en charm i att alla har samma möjligheter och så vidare, det är bara det att just jag inte förordar det. Jag skulle hellre ha sett de där fyra bjässarna göra upp den här veckan.

Vilka vinner till slut då?

Bethard* har uppdaterade odds på vem som vinner kalaset, och man kan lugnt säga att de håller med alla oss andra, finallagen är redan klara.

Real Madrid, 1.83.

Juventus, 2.10.

Monaco, 41.

Atletico Madrid, 61.

Sugen på att placera ett spel där? Just nu kan man plocka åt sig marknadens kanske bästa startbonus på just Bethard. Inte mindre än 1400 kronor får man, om man startar konto och sätter in lika mycket. Klicka i så fall här, så bidrar ni även till denna sajts välmående.