Den svenske vänsteryttern Danilo Al-Saed, 24, har valt spel för Iraks landslag. Under landslagsuppehållet kommer han att ordna irakiskt pass, och därefter är han uttagningsbar.

Danilo Al-Saed är född och uppvuxen i Sverige, men har en pappa från Irak och en mamma från Chile. Därmed har han tre landslag att välja mellan. Efter att ha stått för en stark säsong i norska Sandefjord, håller han nu på att belönas med en landslagsplats hos Irak.

Redan våren 2022 blev han uttagen till irakiska U23-landslaget men tackade då nej. I juli i år uttryckte dock förbundskaptenen för a-landslaget, Jesús Casas, sitt intresse för Al-Saed, och bad honom ordna irakiskt pass för att bli uttagningsbar till Iraks landslag. Al-Saed lät då Casas veta att intresset var ömsesidigt, och att han skulle se till att få sitt pass klart inom kort.

Under det kommande landslagsuppehållet, som bara är ett par dagar bort, kommer Al-Saed att resa till Stockholm för att besöka den irakiska ambassaden, och där genomföra nödvändigt pappersarbete för att få ett irakiskt pass. Detta enligt den irakiska sajten lions.mesobotamia.

Irak spelar i september månad vänskapsturneringen King’s Cup, men truppen till den turneringen är redan uttagen. I oktober deltar man i en annan vänskapsturnering, i Jordanien, och det är först till dess som Al-Saed skulle kunna bli uttagen.

Den här säsongen har Al-Saed stått för 6 mål och 1 assist på 18 ligamatcher för Sandefjord. Han gör sin första säsong i Eliteserienklubben, dit han köptes från division 1-klubben Sandvikens IF i  inför säsongen.