Innan de största turneringarna drar igång så skapar miljontals intresserade sina fantasy-lag. Detta låter dig ha spelare som, Cristiano Ronaldo och Lionel Messi, Tom Brady och Odell Beckham Jr eller Leron James och Kevin Durant i ditt drömlag. Målet är givetvis att komma först i ligan med dina kollegor, kompisar eller att vara med och fightas i toppen av den totala ligan för alla deltagare. 

Fantasy sport är något som är extra stort i USA och Kanada. Enligt en undersökning som gjorts av Ipsos Marketing, var fantasy sport en industri med hela 7.2 miljarder USD involverat. Detta visar verkligen hur stor passionen är för fantasy sport i Nordamerika. Man räknar att ungefär var femte nordamerikan spelar någon form av fantasy sport. Enligt Fantasy Sports Trade Association (FSTA) så spelar strax under 60 miljoner nordamerikaner någon form av fantasy sport. Om man jämför antalet som spelar fantasy sport i Nordamerika med för 15 år sedan, så var antalet endast 15 miljoner människor. 

Daily fantasy sport är olikt vanlig klassisk fantasy sport som nästan alltid baseras på en hel säsongs resultat. Daily fantasy sport riktar istället in sig på exempelvis en omgång eller en matchdag. Detta medför att en mycket liten händelse kan få stort inflytande i poängräkningen. Detta är något som gör daily fantasy sport mer spännande änr traditionell säsongs-fantasy.

Första gången daily fantasy sport lanserades var år 2007, genom att sidan Fantasy Sports Live grundades. Åren efter växte intresset för daily fantasy sport och så även antalet operatörer. Några av de största operatörerna inom daily fantasy sport är FanDuel och DraftKings. 

En av anledningarna till att daily fantasy sport kunnat växa så snabbt och mycket är utvecklingen av smartphones. Med hjälp av en smartphone är det jätteenkelt att drafta ditt fantasy lag och du behöver heller inte sitta hemma vid datorn. En kombination av tillgänglighet och spänning har gjort att daily fantasy sport växt väldigt mycket de senaste åren. 

Prispotter och spänning är nyckeln till framgång

Den största anledningen till att daily fantasy sports har nåt så goda resultat är deras prispotter. Prispotternas storlek har att göra med att deltagarantalet ibland kan vara hundratusentals människor. Det som lockar spelarna är de otroligt stora vinstsummorna som ibland kan jämföras med en jackpot på ett kasino. 

Med de stora prispotterna kommer spänningen. Eftersom varje omgång är bestämd under en dag så kan en felpass eller ett insläppt mål få otroligt stor betydelse. Detta hände en spelare som spelade daily fantasy sport hos den svenska operatören FSport under en match i Champions League.

"I Champions League, hade vi en kille som höll på att vinna. Han hade en Juventus-mittfältare som kapten (vilket gör att hans poäng dubblas) i sitt lag. Mittfältaren gjorde mål i 90:e minuten, spelaren klättrade då till toppen av tävlingen men när sedan mittfältaren fick gult kort (gult kort medför minuspoäng) för att ha slitit av sig tröjan under målfirandet sjönk spelaren från första till åttonde plats. Allt skedde under mindre än en minut," säger Björn Hofvendahl, grundare och CEO för daily fantasy sport operatören FSport, till Betting.se

Daily fantasy sport är på väg till Europa

Hittils har daily fantasy sport nästintill bara varit möjligt i Nordamerika, men kartan håller på att ritas om. För två år sedan, 2016, så fick DraftKings beviljad licens för att kunna erbjuda spel i Storbritannien. I början av 2017 fick man också en Maltesisk spellicens vilket medför att DraftKings nu kan erbjuda spel till de flesta länder inom EU. 

På senare tid har även europeiska operatörer börjat bli sugna på att få sin del av kakan. En av dessa är FSport som har börjat samarbeta med redan stora speloperatörer. 

"Vi kom snabbt på att det skulle kosta mycket pengar att hitta nya kunder", förklarar Hofvendahl. "Det är väldigt svårt att konkurrera med de redan etablerade spelbolagen. Därför valde vi att istället satsa på samarbeten med de etablerade spelbolagen. Redan nu är vi involverade i en rad samarbeten och jobbar regelbundet på att få igenom ännu fler."

I nuläget erbjuder inga av de största spelbolagen daily fantasy sport, men en förändring är på väg. Enligt Hofvendahl har FSport precis fått igenom en stor deal med ett av de etablerade spelbolagen, och det är bara en fråga om tid innan det europeiska intresset för daily fantasy sport blir lika stort som det amerikanska. 

Daily fantasy sport erbjuder bättre villkor än de flesta spelbolagen då man som spelare inte möter "huset" utan istället tävlar mot andra spelare. 

"Istället för att möta huset, där oddsen alltid är satta i spelbolagens favör, möter du andra spelare" säger Hofvendahl, "Du kan vinna väldigt mycket pengar, eftersom prispotterna är baserade på antal spelare. Du som spelare får därför mycket bättre vinstvillkor inom daily fantasy sport."

Spelreglerna medför att utbetalningsprocenten blir mycket högre inom daily fantasy sport om man jämför med vanliga spelbolag. Det är även enklare att vinna mer pengar än på betting, även om du inte spelar stort. I nuläget är det bara en fråga om tid innan Europa börjar bli mer och mer intresserade av daily fantasy sport.