Grupp E

grupp e Champions League

Liverpool

Arena (kapacitet): Anfield (54,074)
CL-titlar: 5 (1976/77, 1977/78, 1980/81, 1983/84 & 2004/05)
Placering 2016/17: Deltog inte
Tips 2017/18:  1a i Grupp E

Anrika Liverpool har inte spelat Champions League sedan säsongen 2014/15, men tack vare en fjärdeplats i ligan och ett framgångsrikt kval mot Hoffenheim kan nu fansen återigen få njuta av Champions League-hymnen på Anfield. Det ska bli spännande att se vartåt den här säsongen barkar för The Reds. Blir det fågel eller fisk? Baserat på de fyra inledande matcherna i ligan är det omöjligt att ge något svar på det. Kryss i premiären mot Watford, vinst 1-0 mot Crystal Palace, vinst 4-0 mot toppkonkurrenten Arsenal och nu senast en storförlust med 0-5 mot Manchester City. Topparna är skyhöga men lägstanivån måste upp flera snäpp om det här ska bli en rolig säsong. 

Oavsett vilket bör nog Jürgen Klopp känna sig hyfsat nöjd med lottningen, för det här bör man klara av. Nu står det också klart att Philippe Coutinho-soppan är över tillfälligt och han kommer spela Champions League åtminstone fram till januari. Det är självklart väldigt viktigt för dem. Mohamed Salah och Oxlade-Chamberlain är två kanonförvärv som kommer att lyfta laget, därtill har man en Sadio Mané i storform, så det är ingen tvekan om att det är offensiven som är Liverpools främsta vapen. 

Sevilla FC

Arena (kapacitet): Ramón Sánchez Pizjuán Stadium (42,500)
CL-titlar: 0
Placering 2016/17: Åkte ut i åttondelen mot Leicester
Tips 2017/18:  2a i Grupp E

Europa League-specialisterna Sevilla FC väntar fortfarande på att det ska lyfta i Champions League. Sevillistas tog sig till gruppspelet via ett tufft playoff-möte med turkiska İstanbul Başakşehir (4-3 totalt). Inför den här säsongen har klubben öppnat plånboken och köpt in bland andra Luis Muriel, Simon Kjaer, Ever Banega, Nolito och inte minst den gamla publikfavoriten Jesus Navas. De stora tappen är främst Vitolo, Vicente Iborra och Yevhen Konoplyanka, men på det stora hela ser truppen bättre ut jämfört med förra säsongen. 

Den stora förändringen hittar vi på tränarbänken där argentinaren Eduardo Berizzo (tidigare Celta Vigo) tagit över skutan efter att succétränaren Jorge Sampaoli lämnat för det argentinska landslaget. Vad det innebär på lång sikt får vi avvakta och se, men Berizzo har i alla fall fått en helt ok start i ligan (7 poäng på 3 matcher). 

Spartak Moskva

Arena (kapacitet): Otkrytiye Arena (45,360)
CL-titlar: 
Placering 2016/17: Deltog inte
Tips 2017/18: 3a i Grupp E 

Rysslands mest framgångsrika klubb genom tiderna vann ligan förra säsongen men har fått en katostrofinledning den här säsongen. Med nio poäng efter serieledande Zenit känns titeln körd redan innan den knappt har börjat, och det är en besvikelse, för det är bara det som räknas för en klubb med den nationella statusen som Spartak ändå har. Kim Källströms gamla arbetsgivare lär få det kämpigt att tampas med Sevilla och Liverpool om avancemang, men en tredjeplats bör man knipa. I truppen hittar vi en hel del ryska landslagsspelare såsom mittfältsankaret Denis Glushakov och vänsterbacken Dmitri Kombarov. Sedan har man också brassen Luiz Adriano (tidigare Milan) som är en rutinerad anfallare och en vass målskytt.  

NK Maribor 

Arena (kapacitet): Stadion Ljudski (12,702)
CL-titlar: 0
Placering 2016/17: Deltog inte
Tips 2017/18: 4a i Grupp E

Sloveniens bidrag till Champions League, NK Maribor, är en klubb med stor rutin från Europacup-spel. Med undantag från 2008/09 har Maribor kvalat till antingen Champions League eller Europa League varje år sedan 1992. Två gånger har man nått Champions League gruppspel (1999/00 och 2014/15) och två gånger Europa Leagues gruppspel (2011/12 och 2012/13). 

Men man får gräva riktigt djupt för att hitta några kända namn i den här truppen. En som ändå bör nämnas är Marcos Tavares, brassen som varit i klubben sedan 2008 och innehar såväl målrekordet som antalet matcher för klubben. 

Maribor kommer av allt att döma bli gruppens stora slagpåse, men vi får ändå lyfta på hatten för att en så liten klubb, från en så liten fotbollsnation, återigen lyckas kvala in till Champions Leagues gruppspel. 


Grupp F

grupp f champions league

Manchester City  

Arena (kapacitet): City of Manchester Stadium (55,097)
CL-titlar: 0
Placering 2016/17: Åkte ut i åttondelen mot Monaco 
Tips 2017/18: 1a i Grupp F 

Pep Guardiolas Manchester City söker revansch efter förra säsongens bottennapp mot Monaco då man åkte ut redan i åttondelen. Och man gör det med en till stora delar nykomponerad trupp. Man har skickat iväg dödkött som Samir Nasri, Wilfried Bony, Gael Clichy, Pablo Zabaleta, Jesus Navas och Alexandar Kolarov. Dessa har ersatts av en rad unga, hungriga och inte minst dyra spelare som Benjamin Mendy, Kyle Walker, Bernardo Silva, Ederson och Danilo. Det är alltså en rejäl generationsväxling som vi ser i City. Till det bättre? Ja, det vill vi nog påstå. Claudio Bravo höll inte och han behövde ersättas. Det skedde. Ytterbackarna Zabaleta och Clichy sjöng på sista versen och behövde ersättas. Det skedde. Så på det stora hela är City vassare den här säsongen och det har sett lovande ut i inledningen av Premier League. 

Napoli

Arena (kapacitet): San Paolo (60,240)
CL-titlar: 0
Placering 2016/17: Åkte ut i åttondelen mot Real Madrid 
Tips 2017/18:  2a i Grupp F

Geniet Maurizio Sarri har förvandlat Napoli till Europas kanske mest sevärda lag. Förra säsongen var man länge med i racet om Scudetton men i slutändan visade sig Juventus vara alldeles för bra. Grupp F blev en ganska bra lottning för Napoli och det är väl egentligen bara Manchester City som man bör ha problem med. Det är till stora delar samma trupp som Sarri har till förfogande jämfört med förra säsongen, med några små justeringar. Nikola Maksimovic har hämtats in från Torino för att öka konkurrensen bland mittbackarna och Adam Ounas har hämtats in för att avlasta Insigne/Callejon på kanterna. Napoli trummar på med sitt spelsätt oavsett motstånd och som sagt, det här kommer man klara av. 

Feyenoord

Arena (kapacitet): De Kuip (51,177)
CL-titlar: 1 (1969/70)
Placering 2016/17: Deltog inte
Tips 2017/18:  3a i Grupp F

Euforin på De Kuip nådde inga gränser när klubbikonen Dirk Kuyt stod för ett hattrick i sin sista match i karriären samtidigt som klubben bärgade sin första ligatitel på 19 år. Ligasegern innebar direktkvalificering till Champions League, men nog hade man kunnat få en lite lättare lottning. Feyenoord har ett oerhört ungt och talangfullt lag, man jobbar på med värvningar från Eredevisie som absolut kan bli bra på sikt, men att de ska kunna utmana om en åttondelsfinal redan den här säsongen, det ser vi som osannolikt. Som svensk ska det i alla fall bli oerhört intressant att se vad Sam Larsson kan uträtta på den här nivån. 

Shaktar Donetsk 

Arena (kapacitet): Metalist Oblast Sports Complex (40,003)
CL-titlar: 
Placering 2016/17: Deltog inte
Tips 2017/18: 4a i Grupp F

Shaktar Donetsk har gått igenom en resa som få andra klubbar i Champions League har gjort. Deras tidigare hemmarena i centrala Donetsk hamnade mitt i centrum av Krimkriget och sköts sönder av proryska rebeller 2014. Oroligheterna på Krimhalvön drabbade klubben hårt och det har lett till att man fått byta bas till Kiev, där man nu tränar. Matcherna spelas dock i Kharkiv, dryga 150 mil norr om Donetsk. 

Trots detta har Shaktar rest sig och gör nu comeback i Champions League. Precis som tidigare är det ett gäng brassar som ska stå för underhållningen, och de är inga "c-brassar" direkt utan det är spelare från den översta hyllan nere i Brasilien. Det brukar alltid bli sevärt när Shaktar spelar, men med tanke på allt som hänt runt klubben och att man knappt har några fans kvar längre, så känns det som att det blir respass i gruppspelet. 


Grupp G

grupp g champions league

As Monaco

Arena (kapacitet): Stade de Louis II (18,523)
CL-titlar: 0
Placering 2016/17: Ut i semifinalen mot Juventus
Tips 2017/18: 1a i grupp G
AS Monaco hade en fantastisk säsong i fjol med ligatitel i Ligue 1 och semifinalspel i Champions League. Med sin bländande offensiva fotboll levererade furstendömets talanger flest mål i hela Europa. På pappret är Benfica långt ifrån lika starka under 2017/18 som i fjol, då spelare som Mbappe, Bernardo Silva, Bakayoko och Benjamin Mendy lämnat. Men i en svag grupp och med stort självförtroende tar Monaco gruppsegern i grupp G.

Besiktas

Arena (kapacitet): Vodafone Park (41,903)
CL-titlar: 0
Placering 2016/17: 3a i grupp B
Tips 2017/18: 4a i grupp B
Att tippa Besiktas som sist i gruppen med det trycket som infinner sig på Vodafone Park i Istanbul kan med all rätt ifrågasättas. De turkiska lagens hemmafördel ska inte underskattas och i det getingbo av halvdanna lag som finns i grupp B, kan alla dessutom ta poäng av alla.

Besiktas kom trea i fjolårets gruppspel och fick därefter spela i Europa League. Väl där gick det bra fram tills kvartsfinalen där den turkiska klubben förlorade mot Lyon efter en nervkittlande straffsparksläggning. De andra lagen känns ändå jämnare och säkrare och Besiktas hamnar därför sist i grupp B.

FC Porto

Arena (kapacitet): Estadio do Dragao (50,434)
CL-titlar: 2 (1986/86, 2003/04)
Placering 2016/17: Ut i åttondelsfinalen mot Juventus
Tips 2017/18: 3a i grupp G
FC Porto har haft det lite tuffare i inhemska ligan de senaste åren och laget har fått se ärkerivalen Benfica vinna de senaste fyra ligatitlarna. I Champions League i fjol lyckades Porto hamna på andra plats i gruppspelet. Det kanske inte säger allt för mycket i en ganska medioker grupp med Leicester, Club Brugge och FC Köpenhamn. Det är inte direkt en mardrömsgrupp som portugiserna har i år heller men Monaco och debutanten Leipzig känns snäppet farligare. Vi tror därför Porto blir trea i grupp G.

Rb Leipzig

Arena (kapacitet): Red Bull Arena (42,959)
CL-titlar: 0
Placering 2016/17: Deltog inte
Tips 2017/18: 2a i grupp G
Fobbes lag RBL gör debut i Champions League och kunde inte fått en mycket enklare lottning. Trots att Red Bull gjorde sin debut i Bundesliga förra säsongen lyckades energidryckslaget ändå ta sig hela vägen upp på en andra plats - endast bakom överlägsne mästaren Bayern München. I Champions League kommer Red Bull anpassa sig snabbt och vi tror laget blir tvåa i grupp G bakom Monaco.


Grupp H

grupp h Champions League

Apoel FC

Arena (kapacitet): GSP Stadium (22,859)
CL-titlar: 0
Placering 2016/17: Ut i Play-off rund mot Fc Köpenhamn
Tips 2017/18: 4a i grupp H
Apoel kan knappast ha skuttat av glädje när cyprioterna lottades mot Dortmund, Real Madrid och Tottenham. Under förra årets upplaga spelade den cypriotiska klubben i Europa League efter att FCK blivit för svåra i play-off. Nu är laget tillbaka i finrummet men naturligtvis kommer Apoel hamna sist i gruppen. Kanske med 0 poäng.

Borussia Dortmund

Arena (kapacitet): Westfalenstadion (81,359)
CL-titlar: 1 (1996/97)
Placering 2016/17: Ut i kvartsfinalen mot AS Monaco
Tips 2017/18: 2a i gruppen
Dortmund är kanske den mest älskade tyska klubben utanför Tyskland. Gång på gång tappar de svartgula sina stjärnor till Bayern München men gång på gång kravlar man sig tillbaka. I sommarens transferfönster tappade de svartgula stjärnan Dembélé som gick till Barca för 105 miljoner euro. För de pengarna har Dortmund värvat smart och långsiktigt. Dortmunds erfarenhet kommer visa sig stark och tyskarna kniper andraplatsen före Tottenham.

Real Madrid

Arena (kapacitet): Santiago Bernabéu (81,044)
CL-titlar: 12 (1955/56, 1956/57, 1957/58, 1958/59, 1965/66, 1997/98, 1999/00, 2001/02, 2013/14, 2015/6 och 2016/17)
Placering 2016/17: Mästare
Tips 2017/18: 1a i grupp H
Behövs det någon beskrivning av Los Blancos? Dubbla regerande mästare i Champions. Zinedine Zidane har gjort underverk med klubben sedan han tog över efter Benitez och Real ser lika starka ut inför säsongen. Trots en tuff grupp kommer Real Madrid vinna grupp H utan tvekan. Vi blir inte förvånade om Real står högst upp på pallen i Kiev i juni igen.

Tottenham Hotspur

Arena (kapacitet): Wembley Stadium (90,000)
CL-titlar: 0
Placering 2016/17: 3a i grupp E (ut mot gent i Europa League direkt efter)
Tips 2017/18: 3a i grupp H
Tottenham imponerade verkligen i Premier League under fjolårssäsongen. I Champions däremot var det nästan patetiskt att se Spurs. Trots en komfortabel grupp med Monaco, Leverkusen och CSKA Moskva kom Londonklubben trea i grupp E. För att göra det ännu mer pinsamt åkte Spurs ut direkt mot Gent i 32-dels final i Europa League. Startelvan är fantastisk för Spurs men laget måste ha en förbannelse över sig i Europaspelet och det kommer bli svårt att kombinera ligan med cuperna. Därför blir det Europa League efter nyår för Mauricio Pochettino.