Priset som världens bästa fotbollsspelare 2022 ska delas ut på måndag 17 oktober. Vi på Betting har gått igenom de främsta kandidaterna till att vinna Ballon d'or 2022. Vi ger dig odds, lista på senaste tio årens vinnare, historik och en avslutande FAQ. 

Många i fotbollsvärlden talar om att en era är på väg att ta slut – en era som har dominerats av portugisen Cristiano Ronaldo och argentinaren Lionel Messi. 2007 vann den brasilianske legendaren Kaká det prestigefyllda priset efter ett makalöst år med sitt AC Milan. Men från och med 2008 är det bara tre spelare som har vunnit priset: Ronaldo, Messi och Modric. Messi har tagit hem Ballon d’Or sju gånger medan Ronaldo har tagit hem priset fem under dessa år. I år kommer varken Ronaldo eller Messi vinna priset och en fantastisk era där två av historiens bästa spelare har tävlat mot varandra närmar sig ett slut.

Uppdatering: Benzema blev vinnare av Ballon d’Or 2022

Spelare: Odds vinnare Ballon d'Or 2022 Högsta odds Spelbolag
Karim Benzema 1,05
Erling Haaland 20,00
Kylian Mbappé 21,00
Mohamed Salah 25,00
Virgil Van Dijk 31,00

Odds: Guldbollen vinnare 2022

Du som är insatt i fotboll har kanske en känsla om vem som kommer att vinna priset 2022. På dagens spelmarknad finns det många spelbolag som erbjuder odds på just detta. Ballon d’Or, eller guldbollen som priset heter på svenska, delas ut den 17:e oktober. De bästa oddsen på vinnaren av Ballon d'Or hittar du nedan.

Vem vinner Ballon d’Or 2022?

Nedan kommer en lista med de fem största favoriterna till att vinna priset samt en redogörelse för deras prestationer och framgångar den senaste tiden.

1. Karim Benzema, Real Madrid

I dagsläget är fransmannen Karim Benzema den stora favoriten till att vinna priset. Han hade inte bara en makalöst bra säsong rent individuellt med många mål och assist, han vann även La Liga och Champions League med sitt Real Madrid, vilket ger honom en stor fördel detta år. När La Liga-säsongen var över 2021/2022 hade Benzema gjort 27 mål och 12 assist. Otroliga siffror av en otrolig spelare.

Letar du efter tips på Ballon d'Or?

Här kan du få speltips på vinnaren av Ballon d'Or 2022

2. Erling Haaland, Dortmund & Manchester City

En spelare som verkligen har framtiden framför sig är norrmannen Erling Haaland. Men trots sin unga ålder på 22 år har han redan nu visat prov på en målinstinkt som saknar motstycke. När Messi och Ronaldo var 22 år gamla hade de gjort 44 respektive 50 mål. Haaland har redan bombat in 173 baljor under sin unga karriär.

3. Kylian Mbpappé, Paris Saint-Germain

En annan spelare som har visat prov på en makalös talang är fransmannen Kylian Mbappé. Trots sin unga ålder på 23 år har han redan nu vunnit den franska ligan med både Monaco och Paris Saint-Germain. Men vad som sticker ut allra mest är förmodligen VM-guldet med Frankrike 2018 där han var en av lagets bästa spelare. Det är bara en tidsfråga innan PSG-anfallaren, som gör mängder av mål och assist, vinner Ballon d’Or.

4. Mohammed Salah, Liverpool

Egyptiern Mohammed Salah har varit en viktig kugge i Liverpools framgångar de senaste säsongerna. Säsongen 2018/2019 vann han Champions League med sitt klubblag. Säsongen efter hjälpte han Liverpool att vinna klubbens första ligaguld på 30 år. Förra säsongen stod han för mäktiga 23 mål och 13 assist i Premier League. Salah är en världsklasspelare och bör nämnas bland de allra bästa.

5. Virgil van Dijk, Liverpool

Ytterligare en spelare från Liverpool som har visat världsklass är mittbacken Virgil van Dijk. Han är inte bara en av Premier Leagues bästa backar utan även en av världens allra bästa på sin position. Precis som Salah har han varit en stor bidragande faktor till klubbens framgångar de senaste åren. Van Dijk har allt som en modern mittback ska ha. Toppklass rakt igenom.

Senaste tio årens vinnare av Ballon d'Or

2011: Lionel Messi (Argentina) - FC Barcelona

2012: Lionel Messi (Argentina) - FC Barcelona

2013: Cristiano Ronaldo (Portugal) - Real Madrid

2014: Cristiano Ronaldo (Portugal) - Real Madrid

2015: Lionel Messi (Argentina) - FC Barcelona

2016: Cristiano Ronaldo (Portugal) - Real Madrid

2017: Cristiano Ronaldo (Portugal) - Real Madrid

2018: Luka Modrić (Kroatien) - Real Madrid

2019: Lionel Messi (Argentina) - FC Barcelona

2020: Ingen vinnare pga Coronapandemin

2021: Lionel Messi (Argentina) - Paris Saint-Germain FC

Om Ballon d’Or eller Guldbollen

Ballon d’Or är ett individuellt fotbollspris som har delats ut sedan 1956. Till en början var priset enbart möjligt att vinna för europeiska spelare, men har sedan många år tillbaka riktat sig mot fotbollsspelare i hela världen. Ballon d’Or är känt som den mest prestigefyllda utmärkelsen en fotbollsspelare kan få på ett individuellt plan. Juryn som delar ut priset består av representanter från olika länder runt om i världen. Lionel Messi innehar rekordet för antalet vunna Ballon d’Or med sina sju vinster. Priset delas ut av den franska fotbollstidningen France Football en gång om året.

Lägg ditt spel på vinnaren av Ballon d'or 2022 hos Unibet*!

För alla som inte har ett konto sedan tidigare hos Unibet* eller dess systersajter kan ta emot en välkomstbonus i sport som ger 100 kr gratisspel. För att ta emot erbjudandet krävs en minst insättning på 100 kr. Klicka på länken nedan för fullständiga regler och villkor.

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.sespelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.

TILL UNIBET!

FAQ Ballon d’Or 2022

Nedan hittar du svar på de vanligaste frågorna om vinnare av Ballon d’Or.

Vem kan vinna Ballon d’Or?

Alla fotbollsspelare i världen kan vinna Ballon d’Or, men ju större framgångar en spelare har med sitt lag i de stora turneringarna desto större är chansen att den specifika spelaren vinner.

Vem vann Ballon d’Or förra gången?

Den senaste spelaren att vinna priset är Lionel Messi. Han vann Copa America, gjorde flest mål och blev utsedd till turneringens bästa spelare när Argentina vann 2021.

När delas Ballon d’Or ut?

Priset delas ut den 17:e oktober 2022 i Paris, Frankrike.

Vem avgör vilken spelare som vinner Ballon d’Or?

Priset presenteras och delas ut av den franska tidningen France Football, men det är olika spelare samt representanter runt om i världen som får lägga sina röster på vem dom vill ska vinna.