ATP Cup blir det som drar igång tennissäsongen denna gång och det går inte att tänka så mycket annat än "äntligen". Nu blir det tennis igen!

Vi är äntligen inne i den vecka då tennissäsongen startar. Nu i helgen drar det igång, och först ut är den första upplagan av ATP Cup, ATP:s nya flaggskepp till lagtävling med de absolut bästa spelarna i världen. Den enda av de bästa som aktivt valt att inte delta är egentligen Roger Federer och i fallet drog han då också med sig landsmannen Stan Wawrinka. Andy Murray meddelade också i sista stund att han skjuter upp sin säsongsstart. Han kommer inte heller spela Australian Open. I övrigt är de allra flesta toppspelarna med.

Så spelas ATP Cup 2020

Formatet är lite krångligt, men enkelt uttryckt:

  • 24 lag som delas in i sex grupper om fyra lag.
  • Gruppvinnarna går vidare till kvartsfinal liksom de två bästa tvåorna i de sex grupperna.
  • Lagmatcherna spelas i bäst av tre matcher, två singlar och en dubbel.
  • Grupperna spelas i Perth, Brisbane och Sydney med slutspel i Sydney.
  • ATP Cup spelas över 10 dagar. 

Spanien given favorit

Spanien

Rafael Nadal, Roberto Bautista Agut, Pablo Carreno Busta, Feliciano Lopez, Albert Ramos-Vinolas.

Spanien vann Davis Cup precis i slutet av förra säsongen. Nu kommer man till ATP Cup med en nästan lika stark uppställning.

Saknas gör deras bästa dubbelspelare Marcel Granollers vilket gör att Feliciano Lopez får dra ett tungt lass i dubbeln där Rafael Nadal kommer vara i princip tvungen att dubblera i de viktiga matcherna. Spanien har ingen annan spelare som håller högsta klass i dubbel än Lopez.

Med Nadal som topp och Robert Bautista Agut som tvåa har dock spanjorerna en singeluppställning som inget annat lag kan matcha och därmed blir de den givna favoriten i denna turnering.

Främsta utmanaren

Ryssland

Daniil Medvedev, Karen Khachanov, Teymuraz Gabashvili, Ivan Nedelko, Konstantin Kravchuk.

7 gånger pengarna

Fascinerande uppställning för Ryssland faktiskt. De har två absoluta världsstjärnor, och tre spelare som knappt ens spelar professionell tennis.

Teymuraz Gabashvili var en gång uppe på ATP-touren men har varit mil därifrån de senaste åren och är nu rankad runt 300 i världen. Ivan Nedelko är en spelare som åker till Afrikas mest avlägsna platser för att spela turneringar där ingen annan deltar för att få med sig några poäng men han håller egentligen inte för spel på någon professionell nivå. Konstantin Kravchuk, han avslutade sin karriär för ett par år sen och spelar numera endast tennis någon gång ibland när det faller honom in.

Tungt för Ryssland att Andrey Rublev inte deltar. Han hade varit en stor tillgång för att avlasta Daniil Medvedev och Karen Khachanov, inte minst i dubbelspelet.

Varför ryssarna saknar alla andra av sina 10 bästa spelare vet jag faktiskt inte. Den ser lite märklig ut denna uppställning.

Klart är i alla fall, Medvedev och Khachanov måste spela alla matcher, inklusive eventuella dubblar, om Ryssland ska ha en chans. Men gör de det, då kan de absolut vinna. Medvedev är en av världens bästa spelare och Khachanov är den här turneringens näst bästa tvåa efter Spaniens Bautista.

Den tyska maskinen

Tyskland

Alexander Zverev, Jan-Lennard Struff, Mats Moraing, Kevin Krawietz, Andreas Mies.

8 gånger pengarna

Toppnationerna har inte fått med sig något dubbelpar av absoluta toppklass men det har Tyskland som i Kevin Krawietz och Andreas Mies har ett av världens bästa dubbelpar om man ska se till resultaten förra säsongen. Det gör att singelspelarna Alexander Zverev och Jan-Lennard Struff kan fokusera på singelspelet vilket kan vara viktigt under en så intensiv turnering.

Känslan är dock att tyskarna kommer behöva en del tur med lottningen för att kunna gå riktigt långt.

Hemmanationen blir giftig

Australien

Alex De Minaur, Nick Kyrgios, John Millman, John Peers, Chris Guccione.

Australien är alltid starka i lagspel och i vanlig ordning har man med sig pådrivaren Lleyton Hewitt vid rodret. 

Det kommer krävas en överprestation från Australien för att de ska vinna, men de har en intressant uppställning såtillvida att deras allra mest kapabla spelare Nick Kyrgios kommer spela tvåa och därmed möta de andra lagens tvåor. Om han orkar fokusera skulle han absolut kunna gå obesegrad genom en sån här turnering och då börjar det se intressant ut.

John Peers är en av de bästa dubbelspelarna i världen och de har goda alternativ att sätta bredvid honom, inte minst Kyrgios. 

Intressant att man tar med sig dubbelspelaren Chris Guccione här. Han har inte spelat tennis på flera år. 

Alex De Minaur ska givetvis också nämnas. Han är rankad topp-20 i världen vid blott 20 års ålder. Många bra ettor i ATP Cup dock och han kommer få slita för vinsterna.

Djokovic får inte räknas bort

Serbien

Novak Djokovic, Dusan Lajovic, Nikola Milojevic, Nikola Cacic, Viktor Troicki.

9 gånger pengarna

Det blir en enmansshow för Novak Djokovic om Serbien ska lyckas i ATP Cup men varför inte.

Normalt sett ska Djokovic gå obesegrad genom singelspelet och även om Dusan Lajovic kommer ha det konstant tungt i sin singelmatch så blir det hela tiden en avgörande dubbel för serberna.

De har alternativ i dubbeln. Nikola Cacic är en ganska bra dubbelspelare på challengertouren och Viktor Troicki håller en viss nivå i dubbel, men man får nog utgå från att Djokovic hela tiden måste spela singel och dubbel om Serbien ska ha någon chans mot de bättre lagen.

Det var de mest betrodda lagen men det finns givetvis odds på samtliga lag, och det är en jämn turnering det här där mycket kan hända. De allra flesta lagen har bra toppar då kvalificeringssystemet är uppbyggt kring landets bästa spelare. Därför finns Moldavien, Georgien och Bulgarien med trots att de endast har en spelare som håller någon som helst nivå. Med en bra etta har man alltid chansen att få till en avgörande dubbelmatch och det är lite enklare att skrälla i dubbel än i singel. Därav att oddsen på slutsegrare är ganska jämna. 

ATP Cup

Sverige var faktiskt relativt nära att få vara med. Norge är som synes med på att deras etta Casper Ruud är lite bättre rankad än Sveriges etta Mikael Ymer. Lite tråkigt att Sverige inte fick chansen då ett lag med Mikael Ymer, Elias Ymer, Robert Lindstedt, och några lite svagare spelare hade haft en bra chans att vinna både en och två matcher i ett gruppspel med rätt lottning. 

Eurosport sänder ATP Cup

ATP Cup spelas 3-12 januari. Eurosport är sändande kanal i Sverige och se vår tv guide för alla tider. 

Jag kommer naturligtvis precis som alltid lägga upp massor av speltips från ATP Cup. Följ min profil här på Betting för att aldrig missa något.

Snart tennissäsong alltså och därmed dags att ladda sitt spelkonto. På vår sida för bonusar finns de bästa aktuella bonusarna från spelbolagen.