Sveriges största TVsports-guide, TVmatchen, har nu lanserat tävlingen ”Årets svenska Sportkommentator” där det svenska folket ska utse den bästa svenska kommentatorn. Fem nominerande är utsedda och fram tills den 20 december går det att rösta. Dagen efter, den 21 december, utses vinnaren av detta nya pris.

I vanliga fall är det ofta journalister eller experter som får mest uppmärksamhet och med detta i åtanke känns det extra roligt att TVmatchen tagit fram ett pris som hyllar de som jobbar mer i det dolda. Rösta idag för att hjälpa till att bidra, det är helt gratis och görs online.

Årets svenska sportkommentator 2018

I princip varje sportevenemang har en kommentator idag men de har aldrig riktigt fått den uppmärksamheten de förtjänar, fram tills nu d.v.s. Tack vare TVmatchen får de nu äntligen den bekräftelse de borde fått för länge sedan. En väl utvald jury med stenkoll på ämnet har valt ut fem kandidater och därefter är det upp till det svenska folket att plocka fram en vinnare. 20 december är sista dagen att rösta så besök sidan idag för att lägga din röst direkt. Följande är nominerade till priset:

Nicklas Holmgren

En av Sveriges mest folkkära sportkommentatorer som med stor passion och inlevelse tar tittarna genom matcherna på bästa sätt oavsett om det är NHL, Champions League eller Premier League. Holmgren har lång rutin vilket märks tydligt samtidigt som kärleken till sporten finns kvar.

Patrik Westberg

Under VM i Ryssland var Patrik Westberg en av de mest hyllade kommentatorerna. När det inte är stora mästerskap knegar Westberg på i SHL och Allsvenskan i fotboll med sina referat. Mest känd för sina intervjuer direkt efter matcherna som ofta blir minnesvärda.

Chris Härenstam

Suttit på SVT sedan högeromläggningen ungefär och fortsätter att leverera på högsta nivå vecka efter vecka i Public Service. Har 86 sporter i sitt kunskapsregister och kommenterar allt från Isbandy till fotboll.

Roberto Vacchi

Under OS i Pyeongchang var det blågul medaljfest och en kommentator som gjorde stor succé under de olympiska vinterspelen var Roberto Vacchi som fick Sverige att stanna under några intensiva februariveckor. Tidigare har Roberto mest kommenterat cykling men nu blev han en folkkär kommentator vars prestationer räckte hela vägen till nominering.

Lena Sundqvist

Lena Sundqvist Lena är otroligt duktig och kunnig inom Ishockey vilket återspeglas i hennes sätt att referera under matcherna. Framförallt är det i SHL och JVM som Lena fått mest uppmärksamhet för sin enorma kärlek till sporten, något som syns väldigt tydligt i hennes arbete.