Reklam

Vinter OS 2018

OS 2018

Den 9:e februari är det dags för den 23:e upplagan utav de Olympiska Spelen som den här gången går av stapeln i Pyeongchang, Sydkorea.  Det är med spänning vi ser fram emot vad Sverige kan åstadkomma i medaljsammanhang. Man har i vanlig ordning ett ishockeylag som oavsett NHL-spelarnas medverkan eller inte bör kunna slåss om OS-guldet. Tidsskillnaden är +8h, vilket gör att en sport som börjar klockan tre sydkoreansk tid gör att man får duka fram frukosten redan klockan sju på morgonen. De olympiska spelen kommer pågå mellan den 9 - 25e frebruari 2018.

 

Faktaruta - Vinter OS 2018

Plats: Pyeongchang, Sydkorea

Öppning: 9:e februari

Avslutning: 25:e februari

Antal sporter o grenar: 102 grenar, 15 sporter

TV: Discovery Networks (Kanal 5, Kanal 9, Eurosport mf.)

Som vanligt är där några ändringar i vilka grenar vi kommer att få se under denna upplaga jämfört med tidigare årgångar.

Tillagda sporter: Mix-dubbel i Curling, Lagtävling i Alpint, Masstart i hastighetsåkning på skridskor samt Big air i Snowboard.

Borttagna sporter: Parallellslalom i snowboard är dessvärre en gren som försvinner från OS-spelen.

 

Sporter i Olympiska spelen

Innan vi djupdyker in i ”Tre kronor” så börjar vi med att titta på vilka idrottsgrenar som kommer finnas med i årets OS-program, och då de grenar där vi kommer att kunna följa blågul representation.

 • Alpint - Här kommer sverige representeras av rutinerade André Myhrer som gör sitt fjärde OS. På damsidan är det Frida Hansdotter som med sitt tredje OS också blir att räkna med i sveriges chanser på medalj
   
 • Freeskiing - I freeskiing, som är en relativt ny gren i OS-sammanhang så kommer Sverige representeras Av såväl Henrik Harlaut som Jesper Tjäder.
   
 • Freestyle (Skicross) - Här kommer Victor Öhling Norberg och Sandra Näslund att representera de blågula färgerna.
   
 • Längdskidor - Här har vi Charlotte Kalla, som med 5 OS-medaljer i karriären är ett stort medaljhopp i vinter. Även Stina Nilsson och Marcus Hellner som kommer representera Sverige, där den sistnämnde med sina tre OS-Guld även han bör ha stor chans att få stå på pallen när det väl är dags.
   
 • Snowboard - I X-games som tidigare i år avgjorde i Hafjell knep svenske Sven Thorgren guldmedaljen, vilket gör att han har stora möjligheten att återigen hamna på pallplats i Sydkorea. Grenen Heter ”Slopestyle”.
   
 • Curling - Här kommer sverige ställa upp med både ett herrlag och ett damlag

  I herrlaget hittar vi: Christoffer Sundgren, Henrik Leek, Niklas Edin och Rasmus Wranå

  I damlaget hittar vi: Agnes knochenhauer, Anna Hasselborg, Jennie Wåhlin, Sara McManus samt Sofia Mabergs.
   
 • Ishockey - Här ställer sverige upp med både ett herrlandslag och ett damlandslag.

 

OS 2018 på TV och livestream

TV-rättigheterna för OS 2018 har Discovery Network lagt vantarna på vilket betyder att tävlingarna kommer att gå och se i bland annat Kanal 5, Kanal 9 och Eurosport. För alla er som föredrar streamingtjänster så finns Dplay där du kommer att kunna se varenda sekund utav OS i Sydkorea. 

Kika in vår TV-guide på sajten, där kommer vi att  lista alla tävlingar och vart du kan se dem. Svenskt deltagande kommer att märkas med en svensk flagga för att du enkelt ska kunna se när det är som allra viktigast att sitta bänkad framför TV:n. I guiden kommer du att kunna se all sport på TV som sänds live, en tablå som även inkluderar livestreams ifrån några utav spelbolagen som vi valt att lista här på sajten!

 

Hur kommer Tre Kronors trupp att se ut?

Ja, det råder fortfarande oklarheter kring var i ligorna man kommer kunna plocka spelare ifrån. Det står sedan länge klart att NHL inte kommer släppa några spelare, vilket givetvis är en förlust för såväl turneringen som för fansen. Under den senaste tiden har det även skrivits en del om att Ryssland på grund av deras misstänkt utbredda dopingfusk som ägde rum i sotji 2014, överhuvudtaget inte ens ska få delta i OS 2018. Till dagens datum är sex ryska världsåkare avstängda på livstid. De har blivit fällda trots att dopningproven inte gett utslag. Istället är det via ”World Anti-Doping Agency”s alla vittnesmål som gjort att man beslutat sig för att stänga av åkarna.

När detta uppdagades svarade Ryssland med att man inte tänkte skicka någon av spelarna i KHL till turneringen. Detta gjorde att man fick kalla till krismöte som ska ha ägt rum i Helsingfors den 10:e november.

Utgången av mötet var enligt Anders Larsson, som är Ordförande i Svenska Ishockeyförbundet, positiv.

-Min slutsats är att de KHL-spelare som blir uttagna till The Kronor kommer att delta.

Därför kan vi förhoppningsvis se framemot att Sverige kommer kunna plocka med sig bland annat Viktor Fasth, Staffan Kronwall, Linus Omark och alla de andra KHL-spelarna när det väl börjar dra ihop sig för OS. Men det återstår som sagt att se och fortsätter ”WADA” att stänga av Ryska ladslagsåkare kan det vända snabbt.

Tittar vi på de stora nationerna i Vinterspelen ser vi att Norge, USA och Tyskland vid de senaste 25 åren  dominerat medaljligan, och det finns inte mycket som pekar på att den trenden inte skulle hålla i sig.

 

Hur är läget i vinterspelens stora medaljnationer?

Norges nationalsport är som bekant Skidåkning och genom åren har man ständigt varit på pallplats. Man har exempelvis Petter Northug som är en av de främsta skidåkarna som representerat Norge genom tiderna.  Även på damsidan är man överlägset bäst i världen med åkare som bland annat Marit Björgen och Heidi Weng. Därför ska det till ett större mirakel för att historien inte upprepas. Norge är utan tvekan Vinter-OS största land sett till medaljhopp även iår.

USA är också ett land som ständigt är i fokus oavsett om det gäller #metoo-rörelsen, Donald Trump eller som i detta fall: Vinter-OS. När det tidigare i år beslutades att NHL-spelarna inte får delta i OS så var det givetvis ett avbräck för Team USA. Däremot har man inte skördat speciellt stora framgångar OS-Sammanhang utan det är istället i andra skridskosporter som landet har hämtat sina medaljer. Exempelvis har man genom historien plockat hela 115 medaljer i sporterna konståkning samt hastighetsåkning med skridskor. Därför kommer vi med all sannolikhet att se USA i medaljtoppen under OS i Sydkorea.

I Tyskland har man en bredare fördelning av medaljer. Man är en framgångsrik nation i bland annat Alpin Skidåkning, Skidskytte samt Längdskridskoåkning, där man genom historien lyckats plocka hela 92 av landets 162 medaljer. OS i Sydkorea blir inget undantag och man kommer tillslut vara med i toppen av medaljligan.

 

Spänd stämning inför OS

Platsen man valt att ha de Olympiska spelen är aningen kontroversiellt eftersom konflikten mellan Nordkorea och Sydkorea blivit alltmer spänd. Att platsen där OS-spelen ska äga rum är ynkliga 7 mil ifrån den nordkoreanska gränsen gör inte saken bättre.

”The Rocketman” har gång på gång visat att han är fullkomligt oförutsägbar, vilket gjort att flera länder, däribland Norge berättat att man följer utvecklingen noggrant. Skulle konflikten trappas upp ytterligare så överväger man att inte delta alls, vilket vore tråkigt för vårt kära grannland samt för de Olympiska spelen.

Feedback